„Nem bánom, hogy bölcsész maradtam…”

Szabó Eszternek a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatójának jelenlegi szakválasztása csak második opció volt, de annyira megkedvelte a szakot és a közeget, hogy cseppet sem bánta meg a döntését.

Mit tanulsz? Hányadéves vagy, mennyi van még hátra a tanulmányaidból?

Jelenleg harmadéves kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgató vagyok a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán, tehát ha minden jól megy, akkor idén túl leszek az államvizsgán. Jelentkeztem mesterszakra is, szintén a Debreceni Egyetemre, így izgatottan várom, hogy hogyan alakul a közeljövő.

Anyagilag tudnak támogatni a szüleid vagy önfenntartó vagy?

Nagyon szerencsés vagyok, mert mindenben segítenek a szüleim, legyen szó anyagi támogatásról vagy a döntéseimről. Szerettem volna tapasztalatot szerezni az egyetemi évek alatt, így jelenleg az FM90 Campus Rádiónál dolgozom, de régebben is akadt egy-egy alkalmi munka, ahol hétvégenként vagy a szabadidőmben dolgoztam.

Vettél fel diákhitelt? Mi a véleményed róla?

Nem vettem még fel és nem is szeretnék, ahogy az előbb említettem, olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy a szüleim mindenben segítenek nekem, amiben tudnak, ezért eddig még nem volt szükségem a diákhitelre. A tanulmányaim kezdetén önköltséges képzésre vettek fel, de hála istennek egy év után átvettek államilag finanszírozottra. Nagyon örülök, hogy nem voltam rákényszerülve arra, hogy hitelt kelljen felvennem, viszont szerintem nagyon jó lehetőséget nyújt azok számára, akiknek nincs olyan anyagi hátterük, hogy finanszírozzák a tanulmányaikat.

 

Szabó Eszter, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatója
Szabó Eszter, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatójaFotó / Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021

Miért ezt a szakot, kart, intézményt választottad? Mi segített a döntésedben?

A debreceni Ady Endre Gimnáziumba jártam tánc és dráma szakra, ezért a Színház- és Filmművészeti Egyetemre szerettem volna menni, de sajnos nem nyertem felvételt, így sokáig kérdés volt, hogy mit is szeretnék tanulni. Édesanyám ebben is nagy segítségemre volt, mert nagyon sokáig keresgéltük azokat tanulmányokat, amelyek illettek hozzám.

Mivel Debrecenbe jártam gimnáziumba és szerettem a várost, megnéztük a DE kínálatát, és akkor találtam rá a kommunikáció- és médiatudomány szakra. Azonnal megtetszett. Ezt kezdetben másodlagos opciónak gondoltam, mert ismét szerettem volna megpróbálni a Színház- és Filmművészeti Egyetem felvételijét, viszont az első félév után annyira megkedveltem a szakot, az egyetemet és a csoporttársaimat, hogy úgy döntöttem, hogy maradok, ám egyáltalán nem bánom, hogy bölcsész maradtam.

Mennyire vagy elégedett a választásoddal, mennyire jó a Debreceni Egyetem képzése? Van összehasonlítási alapod?

Magát az egyetemet és a hallgatói hangulatot nagyon megszerettem. Olyan emberekkel találkoztam a szakon és azon kívül is, akikkel nemcsak együtt dolgozni, tanulni szeretek, hanem akikkel szoros, mély barátságok születtek. Nincs összehasonlítási alapom más egyetemmel vagy szakkal, viszont a képzést tekintve teljesen meg vagyok elégedve, hiszen nagyon érdekes tantárgyaim vannak, már a kezdetektől nagyon baráti és családias a hangulat a tanszékünkön. A szak oktatói és hallgatói közösen szoktak programokat szervezni, ahol a diákok is aktívan részt vesznek a munkában, így ezekkel a gyakorlatorientált feladatokkal úgy érzem, hogy nagy szakmai rálátásra tettem szert.

Mi a legjobb/legrosszabb az adott intézményben?

Rosszat nem igazán tudnék kiemelni, talán csak a vizsgaidőszakot, viszont az sehol sem elkerülhető. A legjobb szerintem a hallgatói összetartás. Rengeteg példa van arra, amikor a Debreceni Egyetem hallgatói különböző jótékony kezdeményezés mellett álltak ki, vagy összefogással versenyeket nyertünk, mint például a Diákhitel Centrum Faültetésének versenye.

Nagyon érezhető, hogy egyetlen egyetemként vagyunk jelen a városban, így igyekszünk segíteni egymásnak ott, ahol tudunk.

Dolgozol a suli mellett? Ha igen, hogyan tudod összeegyeztetni a munkát a tanulással?

Ahogy a korábban említettem, jelenleg az FM90 Campus Rádiónál dolgozom. Most még egyszerű volt összeegyeztetni a kettőt, mert általában délután és estefelé voltak az óráim, így délelőtt tudtam tevékenykedni a rádiónál. Azért szerettem volna elkezdeni dolgozni, mert minél több kapcsolatot ki akartam alakítani és még jobban bele szerettem volna látni a média világába.

Milyen kiadásaid vannak az egyetemen?

Nem debreceni vagyok, albérletben lakom.
A gimnáziumi éveim alatt kollégiumban laktam, így az egyetemi éveimre szerettem volna albérletbe költözni. Az albérlet és a rezsiköltségek mellett utazási kiadásaim vannak, mert a városban mindig tömegközlekedéssel utazom, illetve 2-3 hetente hazamegyek a szüleimhez. Ha időm és a lehetőségeim engedik, szeretek moziba, szórakozóhelyre járni a barátaimmal, vagy különböző programokat csinálni velük, viszont ezek is elég költségesek. Mindent összevetve a szüleim nagyon sokat segítenek anyagilag, de szerettem volna legalább a szabadidős programjaimat magamnak finanszírozni.

További interjúkat a Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021-es kiadványában találsz. Keresd az újságárusoknál vagy rendeld meg itt!