Joerg Bauer, aki fényt visz a mindennapjaidba

Nem szeretem a mikro-menedzselést, inkább a stratégiák kidolgozásában vagyok jó. Olyanokkal szeretem körülvenni magam, akik önállóan képesek dönteni – mondja a Tungsram immár félig magyar tulajdonosa, elnök-vezérigazgatója. A GE Hungary volt elnöke a Tungsram megvásárlásának hátteréről és a több mint 120 éves magyar multi jövőjéről, stratégiájáról beszélt a Figyelő gazdasági hetilapnak. Az interjút Pintér Lívia készítette 2019 márciusában a lap Cappuccino rovatába.

A Tungsram megvásárlásának híre tavaly nagy fejlemény volt. Hogyan látja az első lezárt üzleti év után, jó irányba haladnak?

Egy ilyen – a mi szemszögünkből óriási, 4000 embert foglalkoztató és 5 gyáregységgel működő – cég átvétele időigényes folyamat. Bár a GE számára ez kis egység, éppen ezért is döntöttek a portfóliótisztítás és az eladás mellett, ennek ellenére minden ilyen átadás-átvételbe belekalkulálják az 1-1,5-2 éves átmeneti időszakot. Azt mondhatjuk, hogy idén lezárul minden ilyen teendő és már túl vagyunk ezek többségén. Ráadásul nekünk továbbra is vevőnk maradt a GE, azaz árbevételünk mintegy negyedét ők adják. Tervünk az volt, hogy az első évben 90 milliárd forint árbevételt ér el a Tungsram-csoport, ami megegyezik az átvett egységek előző évi árbevételével. Ez sikerült, az eredmény a terveink szerint alakult.

Hogyan szánta rá magát erre a lépésre? Milyen szempontokat vett figyelembe a döntés során?

A karrierem közepén járva azt fontolgattam: vagy folytatom a multi életutat és újabb kinevezésre, előre-lépésre számítva majd egy másik országba vezényelnek. Mindig is vállalkozó szellemű menedzser-vezető voltam, vagyok. Belegondoltam, hogy a másik út egy start-up indítása lehetne a nulláról, annak minden szépségével, kockázatával és nehézségeivel. Három gyermekes apaként én az utóbbi kettőt nem igazán akartam vállalni, így egy köztes megoldásban gondolkoztam.

Amikor a General Electric (GE) profiltisztításba kezdett, adódott a kérdés, hogy miért ne adhatná el nekem a világítástechnikai üzletágat. Ebben cégben rengeteg potenciál van.  

A munkám során – amellett, hogy vezetőként mindig arra törekedtem, hogy jó eredményeket hozzak a cégnek, és a profitelvárások teljesüljenek, egy idő után már az is mozgatott, hogy a társadalom számára jót cselekedjek és az üzleti parterekkel win-win szituációkat hozzak létre. Ez a cégátvétel, remélem, hogy ilyen lépés: a GE számára túl kicsi üzlet számunkra óriási és jó célt és perspektívákat kínál. Magyar, innovatív és rugalmas multit építünk.

A Tungsram, ahogy mondja, magyar multi, csaknem 125 éves múlttal. Milyen jövőt képzel el, milyen érzés egy ilyen tradicionális vállalat élére állni? Mik a fő irányok?

A GE Lighting az európai, közel-keleti, afrikai és törökországi üzletágait és a globális autólámpa-ágazatát vásároltam meg. A magyarországi egységek átvétele után a nemzetközi egységek csatlakoztak több ütemben. A Tungsram most már Észak-Amerikán kívül a világon mindenhol értékesíthet épület- és közvilágítási termékeket, és a világon mindenhol eladhat autólámpákat.

Több mint 110 országban használhatjuk értékesítési hálózatunkat, és válhatunk fontos globális céggé a világítástechnikában és más – ma még innovatívnak nevezhető- területeken.

A hagyományos izzók piacán – bár az EU-ban a halogénizzó például már betiltott termék – csak néhány nagy szereplő van, mert sokkal technológiaigényesebb, mint a többi.

A világítástechnika 80 százaléka a teljes árbevételünknek. Ennek mintegy egyharmada az autóvilágítás, fele általános világítás, amely immár azon belül szintén fele-fele arányban LED és hagyományos izzókat jelent. Az autóipar szereplői régóta ügyfeleink, ezért az itt elért felsőkategóriás minőség alkalmassá tehet minket a repülőgépek vagy az űrtechnológia számára is. A hagyományos izzók jelentősége évről évre csökken, emiatt mi is igyekszünk más termékek felé fordulni, amelyek gyártására képesek vagyunk. Ebben az irányban fejlesztünk és fejlődünk, azaz a most 20 százalékos arány a jövőben nő majd, talán a termelésünk felét is adhatja. Magyarországon öt helyszínen gyártunk továbbra is, Budapesttel együtt.

Joerg Bauer, a Tungsram Csoport elnök- vezérigazgatója.
Joerg Bauer, a Tungsram Csoport elnök- vezérigazgatója.Fotó / Móricz-Sabján Simon

Milyen innovatív területekre gondol? Az elektromos autók számára akkumulátorokat is tudnak gyártani?

Egy-egy új területre történő belépés hosszú előkészítést igényel: elsőként egy-egy alkotóelemet gyártunk, majd egyre nagyobb mértékű összeszerelésben is részt tudunk venni. Gyárainkban minden szükséges anyag használata megoldható: az üveg, a fém, a kerámia és a műanyag. A gépek és gyártósorok átprogramozása informatikai feladat. Ezt a csapatot egyébként is folyamatosan bővítünk.

A másik legfontosabb kutatási területünk az „indoor farming" (beltéri kertészet), amelyben a gyógyszeripar és a mezőgazdasági termények előállítói egyaránt érdekeltek. Nagyon fontos világszintű kérdés, hogyan fogunk 10 milliárd embert táplálni és az alkalmatlan időjárási viszonyok között hogyan lehet megvalósítani a növénytermesztést. Az agrármérnökök ma már pontos műszerekkel azon kísérleteznek, hogy az egyes növények a fénynek mely részeit, mely sugarait hasznosítják leginkább, amelyeket mesterséges fény segítségével is elő lehet állítani. Az így termesztett növények adottságai ugyanolyanok, mint a szabad földön termesztettnek. A körülmények azonban (hőmérséklet, páratartalom, víz, fény intenzitás, CO2 koncentráció) teljes mértékben kontrolláltak. Ezek és a megfelelő lámpabeállítások know-how-ja, a növényből kinyerhető információszerzés infrastruktúrája és maguk a lámpák azok, amit a mi részünkről a projekt keretében majd a későbbiekben értékesíteni tudunk.

Magyarország sokáig a legnagyobb agrárkutatási országok között volt, mi hozzájárulunk, hogy ez újra így legyen: egyfajta hidat képezve a tudomány és a piac között.

Milyen stádiumban vannak a kutatások? Mikor lehet ilyen módon termelt zöldséget enni?

A kutatásunk pilot szakaszban van, de a Szent István Egyetem mellett partnerünk a Veresi Paradicsom Kft., akik már termelnek paradicsomot melegházi körülmények között, most pedig egy új, kísérleti területet szerelnek fel a mi lámpáinkkal.

Mik a főbb stratégiai célkitűzések rövid és hosszú távon?

A vállalatunk 95 százalékban exportra termel, ebben nem lesz változás, legalábbis, ami a világítástechnikát, a hagyományos és a LED izzó gyártást illeti. Az autóipar kiszolgálása továbbra is fókusz, az autólámpák és az akkumulátorok esetében is. Utóbbiban a következő generációs elektromos akkumulátorok gyártására fókuszálnánk. A termékeinkre minden fronton lesz piaci igény, így további fejlődésre, bővülésre törekszünk.

Ön milyen vezetési stílus híve? Hogyan fogadták a munkatársak a váltást?

Nem szeretem a mikro-menedzselést, inkább a stratégiák kidolgozásában vagyok jó. Szeretem olyan emberekkel körülvenni magamat, akik önállóan is képesek dönteni. Azt vallom, hogy az egyes feladatok elvégzésében nem kell minden részletet meghatározni, viszont, ha elakadás van, vagy a kollégák bármiben segítséget kérnek, mindig állok rendelkezésükre.

Abban hiszek, hogy a munkatársaknak minden változásról, az irányokról szükséges tudniuk, ezért a munkám nagy része kommunikáció.

Van ezentúl hírlevelünk és sokszor állok ki a munkatársak elé, és mondom el személyesen, mi történik, milyen irányokat vesz a vállalat, de soha semmi nem elég a tájékoztatásban, ezért mindig ismételni és ismételni kell.

Az interjú 2019 márciusában a Figyelő hetilap Cappuccino rovatába készült.

NÉVJEGY

- 48 éves, folyamatosan tíz, előtte több szakaszban 6 éve (immár felnőtt életének több mint a felében) Magyarországon él, házas, fiai 9,13 és 15 évesek.

- Közgazdász diplomáját Bonnban, MBA diplomáját a Kölni Egyetemen szerezte, majd nemzetközi menedzsmentet tanult (CEMS MiM) Kölnben és a Budapesti Corvinus Egyetemen. Egy évig vendéghallgató volt az Oxfordi Egyetemen.

- Bankárként is dolgozott, de a karrierje jelentős hányada a GE-hez köti: elsőként 1998-ban Londonban a Pénzügyi Menedzsment Programban vett részt, az Audinál több mint 8 évig dolgozott, majd a GE Healthcare üzletágánál volt Közép-Európáért felelős pénzügyi igazgató 2009-2013-ig majd 2013-2017 között a GE Hungary elnöki posztját töltötte be, 2018-ban megvásárolta a GELighting üzletágának nagyobbik részét, vagyis magát a Tungsramot, idén januártól a Debreceni Egyetemen mesterhallgatókat is oktat.

Kedvencek

Film: Szárnyas fejvadász (az eredeti), Invictus, legutóbbiak közül a Bohém rapszódia

Könyv: történelmi regények, science fiction (gyerekként például elolvasta az első 600 Perry Rhodan történetet), Philip K. Dick

Zene: Verdi áriák, Queen, Depeche Mode, Hans Zimmer