Aki tényleg beutazta a világot (szinte) ingyen: Benyovszky Móric

Lovosice, 1756 október, osztrák és porosz csapatok ütközetre készülnek. Kétszer harmincezer katona néz egymással farkasszemet, közel 100-100 ágyút szegeznek egymásra. E forgatagban ki gondolta volna, hogy köztük van Madagaszkár jövendőbeli királya, egy tízéves hadapród, Benyovszky Móric személyében.

Tudtad?

2021 Benyovszky Móric-év lesz Magyarországon, a felfedező születésének 280. évfordulójának alkalmából.

Katonából kalandor

Benyovszky 1746. szeptember 20-án született és, mint már tudjuk, hamar katonai pályára állt. Sorsa viszont akkor dőlt el véglegesen, amikor szülei halála után kialakult örökösödési vitát fegyverrel akarta megoldani, emiatt száműzték a birodalomból. Lengyelországba menekült nagybátyjához.

Nem maradt sokáig veszteg, kitanulta a hajózást, bejárta Amerikát, megnősült, és hogy ne unatkozzon, csatlakozott a lengyel király elleni mozgalomhoz. Ennek a vége az lett, hogy orosz fogságba esett, ahonnan megszökött, újra elkapták, és elvitték Kamcsatkára. Itt a kormányzó bizalmasa lett, amit kihasznált, és papírforma szerint engedély nélkül elhajózott többedmagával.

Benyovszky 1746. szeptember 20-án született.
Benyovszky 1746. szeptember 20-án született.Fotó / Getty Images

Szállj végre szabadon

Ezen kirándulásán megjárta a Bering-szorost, Alaszkát, Makaót, végül XV. Lajos udvarába keveredett. Innen Madagaszkárra küldték telepesnek. A kor hangulatával ellentétben emberségesen bánt az őslakosokkal, akik végül királyukká választották. A párizsi udvar ezt nem ismerte el, így visszatért a birodalomba, ahol Mária Terézia megkegyelmezett neki. Természetesen részt vett az örökösödési háborúban, ami után kétszer is elutazott Amerikába kalandot keresve, amit meg is lelt: 1785-ben amerikai telepesekkel újra partra szállt Madagaszkáron, ahol a bennszülöttek üdvözölték, a franciák kevésbé. Utóbbiak ellen vívott harcban esett el 1789. május 23-án, 39 évesen. Nyughelyét a trópusi erdő elnyelte.

Sófalvi Márton