Elvegyülni a Vegyészkaron - Interjú Kalász Annával

Kalász Anna a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karán elsőéves vegyészmérnök-hallgató. Tíz éve hegedül, szabadidejében szívesen sportol, emellett aktívan kiveszi a részét az egyetemi közösségi életből.

Támogatnak a szüleid?

Igen, amikor szükségem van rá, kisegítenek anyagilag, illetve mivel a családommal jelenleg Gödön lakunk, ahonnan bő fél óra alatt beérek a kampuszra, ezért továbbra is otthon lakom, ami a legnagyobb támogatás, amit a szüleimtől kaphatok.

Vettél fel, vagy tervezel felvenni a Diákhitelt?

Jelenleg államilag támogatott finanszírozási formában folytatom a tanulmányaimat, ezért azok költségeit nem kellett Diákhitelből fedezni. Továbbá, amint azt már említettem, jelenleg a családommal lakom, ezért lakhatási költségeim sincsenek. Általában csak ételre és szórakozásra költök, amit a rendszeresen megpályáztatott ösztöndíjakból, illetve a szüleimtől kapott összegből ki tudok fizetni.

Miért ezt a szakot választottad?

Ez egy vicces történet. Az igazság az, hogy amikor hetedikben elkezdtünk kémiát tanulni, nagyon megrémített a tárgy nehézsége. Ijedtségemben elkezdtem rengeteget tanulni rá, emiatt viszont szépen lassan megszerettem. Az általános iskola végére pedig már biztosan tudtam, hogy ebben az irányban szeretnék továbbtanulni. A barátaim is tanúsíthatják, hogy akármilyen furcsán hangzik, mindig is ez volt a vágyam. A másik, picit szentimentálisabb okom az volt, hogy a kémia megszeretésével együtt megtaláltam a példaképemet is, Marie Curie személyében. Nagyon felnézek rá, és az elmúlt években annyit olvastam róla, hogy az utolsó kis részletig ismerem az életét. Az ő története is inspirált arra, hogy ezt az életutat válasszam. A BME-re pedig azért esett a választásom, mert ezen a szakterületen az országban itt van lehetőségem megkapni a legmagasabb színvonalú képzést, és az itt megszerzett diplomával vághatok bele a legjobb esélyekkel a munkakeresésbe is. Nem mellesleg az egyetem elhelyezkedése is ideális számomra.

Elégedett vagy a választásoddal?

Igen, teljesen.

Az oktatás színvonala olyan szintű, amit elvártam, ráadásul a tanárok is nagyon segítőkészek.

Sokszor kerestem már meg őket kérdésekkel előadások után vagy számonkérések előtt, és mindig odaadóan elmagyarázták az anyagrészt, amivel problémám volt. Erre már csak ráadás, hogy a VBK-n nagyon jó a közösségi élet is, aminek nagyon örülök, és próbálom belőle aktívan kivenni a részem.

Ajánlanád a szakot azoknak, akik most állnak pályaválasztás előtt?

Mindenképpen! Jelenleg nagyon nagy szükség van mind a vegyész-, mind a biomérnökökre. Diploma után rengeteg lehetőség vár ránk a munkaerőpiacon, ráadásul a kar több céggel is partneri kapcsolatot ápol, ami szintén segíti a frissen végzettek elhelyezkedését.

Kalász Anna
Kalász AnnaFotó / BME

Ha egy tippet adhatnál azoknak, akik jövőre kezdenek a karon, mi lenne az?

Kettőt mondanék, ha szabad.

Egyrészt a matekot ne hanyagoljátok el, mert nagyon fontos része a képzésnek, másrészt mindenképpen csatlakozzatok be a kar közösségi életébe.  

Ez nemcsak a szabadidőtöket teszi kellemesebbé, hanem a tanulásban is motivál és segít, hiszen a szaktársaitokkal együtt tudtok felkészülni a számonkérésekre. Ezt úgy tudjátok a legjobban megalapozni, hogy elmentek a gólyatáborba. Ne hagyjátok ki, hatalmas buli!

Mik a terveid a diploma után?

A vegyészmérnöki alapszak mellé szeretném elvégezni a biomérnökit is, ezután a gyógyszervegyész-mérnöki mesterképzési szakra mennék tovább. Ezt követően értelemszerűen a gyógyszeriparban szeretnék elhelyezkedni, de „titkos" vágyam, hogy egyszer egy saját cukrászdát nyissak, aminek több köze van a kémiához, mint azt az ember elsőre gondolná.

További interjúkat a hallgatókkal a Felsőoktatási Rangsor 2021-es kiadványában találsz. Keresd az újságárusoknál vagy rendeld meg itt: http://lapcentrum.hu/rangsor!