Akik megmutatták, honnan szép nyerni – Az első Nobel-díjas nők története II. rész

"Women Who Changed The World" – ez a felirat olvasható a Nobel-díj hivatalos weboldalán, ahol a valaha volt összes női díjazott listáját találjuk. Valóban: azok, akik részesülnek ebben az elismerésben, mindnyájan hozzájárultak legalább ahhoz, hogy a tudomány és a kultúra területén mindenki egyenlő elbírálás alá essék. Nobel-díjas nőkről szóló cikksorozatunk olyan tudósok, művészek és közéleti szereplők életútját és munkásságát mutatja be, akikre ma is példaképként tekinthetünk tehetségük, kitartásuk és szorgalmuk okán. E cikkben az orvosi, az irodalmi és a közgazdasági kategóriákban elsőként díjazott nőkről olvashatsz.

Korábban a fizikai, a kémiai és a békedíj első női birtokosait mutattuk be. Azt a cikkünket ITT találod.

Gerty Theresa Cori (leánykori vezetékneve: Radnitz)

Orvostudomány 1947

Gerty Radnitz az Osztrák-Magyar Monarchia területén született, Prágában. Itt végezte orvosi tanulmányait is, melynek során megismerte későbbi férjét és munkatársát, Carl Corit. A házaspár később a New York állam területén található Buffalóba költözött, ahol a helyi egyetemen folytatták kutatásaikat az emberi anyagcsere területén, majd 1931-ben a Washington University-n vállaltak állást. A biokémia professzorává 1947-ben avatták és ugyanebben az évben nyerte el a Nobel-díjat is.

Gerty Theresa Cori
Gerty Theresa CoriFotó / Smithsonian Institution

Gerty és Carl Cori az emberi szervezet energiahasznosító folyamatait vizsgálták, róluk kapta nevét az úgynevezett Cori-ciklus. Ez a bonyolult kémiai folyamat intenzív izommunka során segít ellátni tápanyaggal az izmokat, valamint eltávolítja a felgyülemlő tejsavat, mely szerepet játszhat az izomláz kialakulásában.

Selma LagerlöfIrodalom 1909

Selma Lagerlöf Svédországban született, s meglehetősen jó körülmények között nevelkedett. Tanárként dolgozott, mellette pedig az írással is foglalkozott, később pedig már csak az utóbbiból tartotta fenn magát. A Nobel-díj tette lehetővé, hogy az írónő, miután apja tönkrement, visszavásárolja a családi birtokot, ahol gyermekkorát töltötte. Élete végéig ott élt.

Selma Lagerlöf
Selma LagerlöfFotó / Forum

Sokunk gyerekkorának volt meghatározó élménye a Nils Holgersson könyv vagy rajzfilm formájában, melyet az írónőnek köszönhetünk. Ebben a művében is megjelennek a népmesék, népmondák varázslatos elemei, amelyeket Lagerlöf nagyanyja történeteiből szívhatott magába gyermekkorában, és végig stílusának jellemző összetevői maradtak. A Nobel-díjat „magasrendű idealizmusa, élénk képzelete és szellemi érzékenysége elismeréséül" kapta.

Elinor OstromKözgazdaságtan 2009

Szerény körülmények között nőtt fel. A University of California falai között politikatudományt hallgatott, doktorátust is itt szerzett. Az Egyesült Államok több egyetemén is kutatott, férje a szintén politikatudós Vincent Ostrom volt.

Elinor Ostrom
Elinor OstromFotó / PNAS

A Nobel-emlékdíjat "a gazdasági kormányzás, elsősorban a közjavak elemzésében elért eredményeiért" kapta meg. Munkássága során többek között az emberiség és az ökoszisztéma közötti kölcsönhatásokat vizsgálta, illetve a természeti erőforrások és felhasználásuk közötti egyensúlyi állapot létrehozásának és fenntartásának mikéntjével is foglalkozott.

Buzás Boglárka