Margaret Thatcher: aki bebizonyította, sosem késő váltani

Nemrég jelentkeztél keresztféléves képzésre a felsőoktatásba, és nem vagy biztos a döntésedben, vagy februári jelentkezésre készülsz, de még fogalmad sincs, mihez szeretnél kezdeni? Nem tragédia, a diploma nem feltétlenül dönti el, mi lesz belőled később!

Legtöbben a következőket tudják Margaret Thatcherről: az Egyesült Királyság miniszterelnöke volt, az első nő, aki betöltötte ezt a pozíciót, Vasladynek nevezték. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy története ennél sokkal többet rejt, életútja komoly tanulságokat rejt.

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke volt, az első nő, aki betöltötte ezt a pozíciót.Fotó / Getty Images

Margaret Thatcher az angliai Granthamben született, ahol édesapja több fontos szerepet is betöltött a közösség életében. Nemcsak élelmiszerboltot vezetett, hanem prédikátorként is dolgozott, később a város polgármestere is lett. Margaret már kiskorától ezt szívta magába: tanult az üzletről és a pénzügyekről (amiről webináriumunkon nálunk is tanulhatsz), konzervatív, vallásos szellemben nevelték és teljesen természetes volt számára a helyi közéletben való részvétel.

Bár kézenfekvő lett volna, hogy azonnal politikai vagy hasonló pályára lép, ő mégis az Oxfordi Egyetemre felvételizett, ahova nem vették fel ugyan elsőre, később mégis sikerült váróslistáról bekerülnie, így kémia szakon szerzett diplomát és vegyészként helyezkedett el.

Margaret Thatcher az Oxfordi Egyetemre felvételizett.Fotó / Getty Images

Később, mikor a politikai pálya mellett döntött, nem volt egyszerű dolga. Számos alkalommal szenvedett vereséget, még miniszterelnök korában is volt, hogy úgy érezte, kabinetje nem veszi őt elég komolyan. Politikai nézeteit és intézkedéseit a mai napig érik komoly kritikák, de annyi biztos, hogy kitartott céljai mellett és ma is mindenki tudja, ki ő.

Kitartott céljai mellett és ma is mindenki tudja, ki ő.Fotó / Getty Images

Kőszegi Anna