Változtass! Három szokás, amit fel KELL venned a bolygó érdekében

Napjaink egyik égető problémája és egyben trendi témája a környezettudatosság, illetve fenntartható fejlődés. A jelenséghez való viszony igencsak sokszínű lehet az extrém környezetvédőktől az olyanokig, akiket a legkevésbé sem érdekel, hiszen „úgysem rajtuk múlik". Véleményektől és attitűdöktől függetlenül a környezettudatosság fontos, mint ahogy a személyes szerep és felelősség vállalása is. A következőkben pár egyszerű, de igazán hasznos mindennapi változtatással ismerkedhetsz meg, amelyeket követve te is kiveheted a részed egy jobb jövőhöz való hozzájárulásból.

1. Öltözködj tudatosan!

Téged is gyakran kap el a vágy, hogy a már így is teli szekrényedet még pár éppen divatos ruhadarabbal gazdagítsd? Neked is vannak ruháid, amik még nem láttak napvilágot a boltból való hazaúton kívül? Ne aggódj, nem vagy egyedül, ha igennel válaszoltál az előbbi kérdésekre; a mindenhol jelenlévő reklámoknak, vásárlásra buzdításnak, állandóan megújuló kollekcióknak és számos egyéb tényezőnek "köszönhetően" rengetegen esnek a kóros vásárlás csapdájába. A jelenség azonban nem kicsit káros a környezetünknek (na meg a pénztárcánknak), de aggodalomra semmi ok: tudatos vásárlóként is lehetsz divatos és naprakész.

Hogy hogyan? Vásárolj másodkézből!

Szerencsére ma már erre is több mód van a turkálókról a facebookos adok-veszek csoportokon át a piacokig, így környezet- és pénztárcabarát módon maradhatsz divatos. Ettől még nem kell örökre búcsút intened a kedvenc boltjaidnak, a lényeg mindig a mértékletesség.

2. Kövesd a három R-t!

De mit jelent az a három R? Reduce, reuse és recycle, azaz csökkentsd le, használd újra és hasznosítsd újra. Ha vásárolni mész, lehetőség szerint legyen listád a szükséges dolgokról, ezzel is elkerülve a pazarlást.

Mondanom sem kell, hogy a műanyag zacskók és egyéb csomagolásokat mellőzd, amennyire teheted, még ha a teljes elhagyásuk nem is lehetséges.

Bizonyos dolgok, például műanyag palackok vagy megunt, régi ruhák hosszabban is használhatóak, mint gondolnád. Előbbiek például a növényeid öntözésére, utóbbiak takarító eszközként. Ha tudod, a szemetet szelektíven gyűjtsd! Ezeket a kis lépéseket hosszú távon alkalmazva te is hozzájárulhatsz a bolygó védelméhez.

3. Étkezz tudatosan!

Ugyan ez már a hardcore öko-harcos életmód kategóriába esik, de ha módodban áll, akkor a környezetvédelem jegyében a húsvásárlásod (és értelemszerűen a fogyasztásod) is csökkentheted, hiszen a húsipar nagyban hozzájárul a környezetszennyezéshez. Emellett a zöldség-gyümölcs termeléssel otthon is megpróbálkozhatsz, vagy ha erre nincs lehetőséged, akkor igyekezz kisvállalkozóktól és inkább szezonális termékeket vásárolni, hiszen ezek termelésének káros hatása alacsonyabb.

Emberként nem tudjuk lenullázni az ökológiai lábnyomunkat, de tudatosnak lenni és lépéseket tenni a környezetvédelemért szuper és hálás tett. Próbáld ki te is és kreálj életre szóló és kifizetődő szokásokat!