Ringató-foglalkozás vezető, meseíró, zenész - Interjú Gáll Viktória Emesével

A Ringató-mozgalom megalapítójának lánya, minden alkalommal jót és szépet szeretne adni, és lelkesíteni. „Azt érzem, hogy ki kell tennem magamért, ha megtiszteltek azzal, hogy eljöttek. Nyomot szeretnék hagyni a munkáimmal és azt szeretném, ha ezek a munkák szépek lennének." – fogalmazott. Az interjút Pintér Lívia készítette 2019 áprilisában a Figyelő gazdasági hetilap Cappucino rovatába.

Honnan jött, hogy édesanyád pályájára lépsz?

Nálunk az egész család hangszeres zenész is, és bár anyukám mindig azt mondja, édesapámtól örököltem zenei vénámat - apukám már 50 éves elmúlt, amikor megtanult zongorázni. Gyerekkorom óta édesanyám révén a zene, az éneklés mindig része volt az életünknek. Így a jogi egyetemi éveim alatt nagyon hiányzott, hogy valamiféle zenei közegben is töltsek időt. Eljártam anyukám Ringató-foglalkozásaira, amikor is az egyik alkalommal ő késett és azt mondta, kezdjük el nélküle. A frász jött rám, de megcsináltam. Nagyjából negyedóráig vittem egyedül a csoportot. Nagyon jó érzés volt, hogy képes voltam erre és onnantól jött a gondolat, hogy talán egyedül is vihetnék saját foglalkozásokat. Huszonnégy évesen kezdtem el végül.

Mi motivál igazán, hogyan tudod magával ragadni az anyukákat, hogy ők is énekeljenek és megtanulják a dalokat?

Azt hiszem, hogy ez egy kölcsönös munka. Érzem, hogy miattam jönnek el, hogy figyelnek, hogy kedves várakozás van bennük és ilyenkor tudok adni igazán. Azt érzem, hogy ki kell tennem magamért, ha megtiszteltek azzal, hogy eljöttek. Ha rossz napom is van, mindig arra gondolok, akik eljönnek a Ringatóra, mind annak ellenére ott vannak, hogy lehet, éjjel nem is aludtak jól vagy eleget.

Érzem, hogy azok a nők, akik szültek, sokkal elfogadóbbak másokkal, így velem is.   

Persze szükség van arra a néhány bátrabb szülőre is, akik hangosan velem énekelnek az elejétől, és ettől mindenki más is bátorságot nyer. Néha trükkökhöz is kell folyamodni. Van olyan, hogy azzal motiválom a társaságot, hogy azt mondom: csak a fülbemászó-dudorászós részbe kapcsolódjanak be. Van, hogy zeneileg ez sokkal nehezebb és olyan büszkévé tudom tenni őket, mikor elmondom, valami nehezet sikerült megtanulniuk.

Amióta elkezdtél ezzel foglalkozni, mást is csináltál, például dolgoztál a végzettséged szerinti foglakozásodban, jogászkodtál?

Édesapám mellett töltött bojtárkodás után már tudtam, hogy nem leszek jogász és nem, önállóan sohasem dolgoztam ezen a területen. Szakvizsgázhatnék, de nem fogok. Számomra a jog inkább egy olyan segédeszköz, ami segít a mindennapokban. Megértek és nem ijedek meg szerződésektől vagy határozatoktól. Ismerőseim gyakran kérnek meg, hogy értelmezzek egy-egy hivatalos levelet, és amikor ráveszem őket, hogy nyugodtan olvassák végig, akkor maguk is rájönnek, hogy igazából legtöbbször ennyi kell: leülni és végigolvasni, mit tartalmaz az adott dokumentum.

Csak a foglalkozásokból és a könyvkiadásból meg lehet élni?

Ha valaki olyan sok foglalkozást tart, mint én, abból valamennyire talán igen – de akkor sem árt mellé, ha az embernek nem egyedül kell boldogulnia. Mindig hangsúlyozzuk, amikor új Ringató-foglalkozásvezetőket veszünk fel, hogy ez nem olyan „munka" ami biztos megélhetést ad. Sokszor nem is szeretem elkérni az ezer forintot anyukánként, mert annyira megkedvelem az édesanyákat, akik hozzám járnak. Ugyanakkor tudom, hogy ők pedig ezzel fejezik ki a hálájukat, amiért jól érezték magukat.

Gáll Viktória Emese
Gáll Viktória EmeseFotó / Pap Éve

Hány foglalkozást tartasz egy héten?

Tizennégyet, különböző helyszíneken. Amikor sokat éneklek, van, hogy utána fél órán át is csendben üldögélnem kell az autóban, és otthon, mielőtt valami más szellemi munkát végzek, például mesét írok, takarítanom kell, hogy egy picit új erőre kapjak. Jó értelemben vett fáradtság, egyfajta lelki égés ez, hiszen nagyon sokat adunk magunkból egy-egy ilyen foglalkozás alatt. Kicsit olyan, mint, amikor felássuk a kertet. Édesanyámat és engem is, és a többi foglalkozásvezetőt is saját magunkért szeretnek, tisztelnek. Van, aki halkabb, lágyabb és úgy is átadja a zene szépségét, ő is magával ragadja a családokat, nem kell, hogy mindenki olyan temperamentumos legyen, mint én.

Sosem elég hangsúlyozni: miért fontos, mire jó a Ringató?

Arra, hogy velünk szép és hasznos időtöltésben legyen része kismamának és a picinek és, hogy otthon merjenek énekelni.

A lüktetés, a dal segít feszültségeket feloldani, megnyugtatni, vidámságot, nevetést, jókedvet hozni.  

Bátorságot ad, hogy más dalokat is megtanuljon a család, hogy egyes helyzetekben „használják" a zenét. Támaszkodni lehet rá.

Mik a további tervek? Úgy tudom, a könyvkiadás tekintetében elváltak az útjaitok a korábbi kiadótól.

Igen, bár a könyveink több kiadást megértek, mégis úgy döntöttem, hogy a Borsi mesék sorozatot saját kiadásban jelentetem meg. A könyvkiadásban sok buktató van. A nagy kiadóvállalatok sokszor nem tudnak olyan gyorsan reagálni, nekünk pedig rugalmasság kell. Azt tervezem, hogy több időt fordítok a meseírásra, így a foglalkozásaim számát csökkentenem kell majd. Nyomot szeretnék hagyni a munkáimmal és azt szeretném, ha ezek a munkák szépek lennének.

Mi a véleményed a kortás mesekönyv kínálatról, hová pozícionálod a Borsi meséket?

Azt gondolom, hogy a gyerekeknek – ahogy a szüleiknek is – szépet kell adnunk. Én inkább a konzervatív és egyszerű mesevonalat képviselem, a mesehőseim kisebb dolgoknak is örülnek, klasszikusnak számítanak a fordulataim. A piacon jelen vannak olyan termékek is, amelyek vagy az egyik szempont, vagy a másik szempont szerint eltérnek ettől. A második eltérés nem baj, sokszínűnek kell lennie a mesevilágnak. Annak a híve vagyok, hogy a gyerekek játszanak, lehetőleg minél többet a szabadban, akár kardozzanak, birkózzanak, fogócskázzanak, de a képernyőn, vagy könyvben ne találkozzanak feltétlenül agresszióval vagy értelmezhetetlen lényekkel. Több olyan családot ismerek, ahol találnak alkalmat a beszélgetésre és a gyerekek fel tudják dolgozni a mindennapi történéseket.

Arra törekszünk a könyveinkkel, hogy mind fizikai minőségükben, mind tartalmukban, mind pedig az illusztráció tekintetében értéket képviseljenek.  

Ahogy ebbe a világba belecsöppentem, látom, hogy a könyvkiadásban mennyire sok területnek vannak kiváló szakértői Magyarországon.

Mindenhová magával viszed a kutyáidat. Hogyan lehet ezt megoldani?

Igen, négy kutyám van és néha van velem „vendég kutyus" is, ha valamelyik barátom háziállatára vigyázok. Jobbnak tartom, ha velem jönnek, és amikor van pár percem, labdázunk egyet, vagy szaladnak egyet egy parkban. Jobb, mintha otthon feküdnének egész nap a kanapén, remélem így mozgalmasabb nekik. Fontosnak tartom, hogy a „kutyás" létformát ne keverjük össze a gyerekes létformával. Én szeretek kutyákkal lenni, látni, ahogy büszkék arra, ha engedelmesek, ha örülnek, mert meg tudták csinálni, amit kérek, például, hogy mellettem halad, leül vagy visszahozza a labdát. Gyakran éri az a vád a kutyatartókat, hogy gyerekként bánnak az állatukkal. Sosem szabad elfelejteni, hogy ők kutyák és ha dolgom van, várnak, vagy ha olyan vendégem van, aki nem szereti a kutyákat, akkor becsukom őket egy másik szobába. Bár van hasonlóság a gyerekneveléssel, egy gyerekhez nem lehet nyolchónapos korában olyan elvárásunk, mint egy ugyanennyi idős kutyához. Nem gyerekként tekintek rájuk, hanem kutyákként, ettől még szeretem őket és nem véletlen, hogy meséim is a kutyás létformát elevenítik meg.

Névjegy

- Gáll Viktória Emese zenész, Ringató-foglalkozás-vezető, a Ringató-mesék szerzője
- 33 éves, kapcsolatban él, párja hangszerkészítő.
- A Károli Gáspár Református Egyetem jogi karán szerzett diplomát 2014-ben.
Tizenegy évig tanult zongorázni, majd egyértelműen a zene felé fordulva az Óbudai Népzenei Iskolában Kobzos Kiss Tamás és Balogh Sándor tanítványaként koboz, furulya és hegedű szakon képezte tovább magát, majd sorban a brácsa és más hangszerek következtek.
- Az édesanyja, Gróh Ilona által alapított Ringató-mozgalomban kezdett el dolgozni, majd 2011-től az egyik foglalkozásvezető lett, hetente 10-14 foglalkozást tart.
- A Ringató-mesék című ( hat-tíz éveseknek szóló) sorozatban több könyve is megjelent: a népi hangszereket bemutató A gazdi zenész, illetve a téli népszokásokat számba vevő Borsi a hóban után a Borsi a kertben is megjelent, A Borsi mesék sorozat köteteit immár saját kiadásban jelenteti meg, amelyek a 3-5 éves korosztálynak szólnak.

Kedvencek

Film: Leány gyöngy fülbevalóval
Könyv: Leány gyöngy fülbevalóval, verses kötetek, például József Attila, Kányádi Sándor, Villon
Zene: Kaláka, Misztrál
Hobbi/szabadidő: időtöltés kutyáival