A zserbó története: a szelet és aki mögötte áll

Igazi magyar klasszikus a zserbó, a legtöbben szeretik, és akik nem, azok is elismerik. Az ünnepi asztalok kihagyhatatlan szereplője, amit mindig megdicsérnek. Népszerűsége nem véletlen, amit alkotójának is köszönhet, akinek öröksége még ma is belopódzik a magyarok életébe.

Maga a csodaA zserbó sikerét kifinomult eleganciájának köszönheti, amit sokféleképp magára ölthet. Kevés, de annál gazdagabb, karakteres íz találkozik benne, amik önmagukban is megállják a helyük: dió, sárgabarack és csokoládé. A tészta oldja fel töménységét, de csak annyira, hogy sütemény legyen és ne tömör bon-bon.

A zserbó sikerét kifinomult eleganciájának köszönhetiFotó / Pixabay

Egyszerűsége testet ölthet eredeti formájában, kifinomult kávéházi süteményként vagy, ahogy sokan ismerjük, házi sütiként, ami odaadással készül, saját lekvárral, frissen darált dióval, egyenetlen csokiréteggel. Mindegy, melyik kerül elénk, elfogyasztása igazi alkalom, és ez a gondosan megválasztott alapanyagok varázsa.

Egy született cukrászÉmile Gerbeaud, 1854-ben született, svájci cukrász családba. Már ifjú korától kezdve művelte mesterségét. Magyarországra 1884-ban, Kugler Henrik meghívására érkezett, aki örökös híján társat és utódot keresett cukrászüzletének továbbvitelére. Meg is találta, Gerbeaud személyében, aki lenyűgözte a magyar cukrász társadalmat és hamar Budapest legnépszerűbb helyét üzemeltette.

Kugler Henrik Gerbeaud cukrászdaForrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Személye – ha mondhatunk ilyet – hajazott híres süteményére. Kifinomult úr, aki mindig elegáns volt, de nem adott a felesleges sallangokra. Üzletének nevét viselte pesti pletykarovat, de róla nem terjedt egy sem. Képzett volt a táncban és kardvívásban, de nőkkel nem flörtölt, férfiakkal nem párbajozott. Botrányok helyett alkalmazottait felügyelte és segítette, így érte el, hogy nevét annyiszor használták, hogy mára köznevesült.

Gerbeaud EmilFotó / Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Sófalvi Márton