Így fejleszti a business coach a vezetőket - Komócsin Laura interjú

Cégének fő célcsoportja 13 éve a multinacionális nagyvállalatok. Most, hogy a vírus miatt ilyen sok KKV került veszélybe, ingyenesen felajánlották az évek alatt összegyűjtött tapasztalataikat és online segítik őket. „Kinyíltak a lehetőségek: már nem csak az egyéni coachingot, de a team coachingot és a tréningeket is látom potens exportcikként" – árulja el a Business Coach Kft. ügyvezetője.

A business coach vezetőkkel foglalkozik. A vezető pedig, ha már eljutott odáig, hogy vezető legyen, nyilván jó képességekkel és tulajdonságokkal rendelkezik. Vagyis amiben fejlődnie kell az csak nüansznyi változtatási igény? Kicsit olyan ez, mint a nyelvtanulás, hogy az utolsó pár százaléknyi tudást a legnehezebb megszerezni, ámde azon nagyon sok múlik?

Igen, ebben van igazság, azt is lehetne mondani, hogy a vezető általában már egy gyémánt, pláne az, aki eljut egy coach-hoz, azaz felismeri, hogy vannak hibái, vagy fejlesztésre szoruló tulajdonságai. Mi pedig brilliánst csiszolunk a gyémántból.

Miért jelentkeznek coach-ért a vezetők és mik a gyakori csiszolandó területek?

Általában olyan hiányosságokra éreznek rá a vezetők, mint, hogy jól kommunikál valaki, de például a csapatát ennek ellenére nem tudja jól összetartani, vagy éppen lámpalázas és több ezres tömeg előtt nem tud jól prezentálni. Vegyes a kép. Olyan is van, hogy valaki 360 fokos visszajelzést kapva a kollégáktól dönt úgy, hogy keres egy coach-ot. Igyekszünk minél SMART-abb célt kitűzni, hogy mérhető legyen a folyamat eredménye.
Van olyan kolléganőm, aki például TEDx vagy nemzetközi konferencia előadások tartására készíti fel a coachee-kat, mások a stresszkezelésben, vagy a stressz leküzdésében segítenek leginkább.

Az én specialitásom pedig az, hogyan tud valaki egy adott helyzetben előre jutni.

Nemrégiben például az egyik pénzügyi szektorban dolgozó női vezető szeretett volna lépni, de maga sem tudta volna azt elképzelni, hogy a sok országért felelős board egyetlen női tagja lehessen. Végül az Európai Unióban ő lett az első nő, aki ezt ráadásul kilenc hónap múltán el is érte.
Gyakori a shadow coaching, amikor a vakfoltokra világítunk rá olyan vezetők számára, akik évek, évtizedek óta nem látják a fától az erdőt.

Hogyan telnek a napjai a bezártság alatt? Lehet coacholni virtuálisan?

Abszolút, sőt! Évek óta coacholunk online. És most látjuk is az új lehetőséget, hogy külföldön is labdába tudunk rúgni, hiszen mi jóval olcsóbbak vagyunk, mint például francia társaink, és most már az ottani ügyfeleknek is szóba jöhetünk, hiszen egy ott élő, anyanyelvi coach is online coachol. Vannak munkatársaim, akik németül vagy franciául képesek erre, jómagam pedig az Európai Unió jóvoltából rendszeresen dolgozom együtt különböző nemzetiségű cégvezetőkkel.

Az első online coacheejaim 10-15 éve még külföldi felsővezetők voltak, brazil, dél-koreai, dubai, belga, kanadai vezérigazgatók, velük soha nem is találkoztam személyesen.

Utána jött egy újabb ugrás, amikor olyan magyar, de vidéken élő ügyfeleimmel is elkezdtünk online dolgozni, akikkel így megspóroltuk az utazási időt, most pedig a karantén idején mindenkivel így dolgozom, csak az a kérdés, hogy az ő vállalata melyik platformot preferálja: zoom, webex, MSTeams, corporate skype.
Persze, olyan ügyfelem is akad, aki ezt inkább személyes találkozás keretében tudja elképzelni, ott most szünetelünk.

Azt láttam, hogy a nagy cégek mellett most a kicsiknek is próbálnak segíteni. Hogyan?

Cégünk fő célcsoportja 13 éve a multinacionális nagyvállalatok, de most, hogy a vírus miatt ilyen sok KKV került veszélybe, nem nézhetjük ezt tétlenül és szeretnénk felajánlani az évek alatt összegyűjtött tapasztalatainkat, amik a KKV-knál is jól hasznosíthatók. Összeállítottunk tehát egy komplex, 6 elemből álló ingyenes csomagot. Van benne HRhotline, ahol olyan kérdésekre válaszolunk, amit HR tanácsadónak tennének fel. Ingyenes egyórás konzultációt biztosítunk a kedvező feltételű hitelekről egy nagy tapasztalatú hitelezési szakértővel, Farkas Mátyással.

Összeállítottunk egy self-coaching munkafüzetet, amiből a cégvezetők megtudhatják mik az erősségeik, amikre építhetnek a válság után, vagy ha még valamiben fejlődni szeretnének arra is tudunk ingyenes megoldásokat ajánlani.

Mindezt azért, hogy a jelenlegi helyzetből a legjobbat lehessen kihozni. Tényleg szeretnénk nekik segíteni, hiszen én is egy KKV-t vezetek, azaz együtt érzek velük.

Miből áll a cég tevékenysége és hogyan változott, alakult az elmúlt években és most milyen változásokra számít?

Eddig is dolgoztunk online külföldre, de eddig ezek alapvetően egyéni coachingok voltak, most kinyíltak a lehetőségek és már a team coachingot, csapatépítést és a tréningeket is látom potens exportcikként. Nagyon jó volt látni a 15 fős csapatomat, hogy villám tempóban átálltak és alkalmazkodtak a megváltozott helyzethez: 8 féle online csapatépítést és 19 online tréning anyagot dolgoztunk ki az elmúlt 6 hét alatt. Nem is gondoltam, hogy ilyen kreatívitást hoz ki ez a váratlan helyzet a csapatunkból!
Tizenkét éve készítjük az országos coaching kutatást, amihez a kérdőívet idén május 15-ig lehet kitölteni. Direkt belekukkantottam az interjú előtt, hogy milyen számok láthatók már belőle.

Míg 12 éve szinte egyáltalán nem volt team coaching, addig ma a coachok 60 százaléka tart ilyet.

A hazai coachok többsége jól képzett, egyre többen rendelkeznek nemzetközi akkreditációval is, az elmúlt 12 évben mi képeztük a legtöbb coachot Budapesten, nagyságrendileg 6-700 kollégát.

Hogyan lesz valakiből nőként ilyen elismert szakember? Ha nem lenne titok, hogy kikkel dolgozik együtt, akkor gondolom számos nagyon ismert cégvezető nevét is sorolhatnánk.

Nagyon szeretem a munkám és mindig hajt, hogy fejlődjek. Több ügyfelem van, akik névvel is vállalják, hogy együtt dolgoztunk, akik a Linkedinen is adtak ajánlást.
Hat papír alapú, nyomtatott könyvem jelent meg, ezek közül 2 angolul, mellettük egy online ingyenesen elérhető self-coaching eBook, amit már 27 nyelvre fordítottak le.

Én alapvetően felsővezetőket coacholok, akik vezetői kihívásokat osztanak meg velem.
Én alapvetően felsővezetőket coacholok, akik vezetői kihívásokat osztanak meg velem.

Miért fontos egy coach jelenléte egy vezető, illetve cég életében?

Ahogy a vezetők mennek felfelé a ranglétrán egyre csökken az őszinte visszajelzések mennyisége, pedig nagyon vágynak rá, hogy ne legyenek főszerelői Andersen meztelen királyról szóló meséjének.

Mindig van eredménye a munkájának?

Nehéz kérdés. A 15 év alatt két olyan ügyfelem volt, akivel nem vittük végig a coaching folyamatot, mindkettő nagyon tanulságos volt nekem. De több olyanom is volt, ahol én azt éltem meg, hogy lehetett volna belőle több, jobb, viszont az ügyfél nagyon elégedett volt.

Mennyire engedi közel magához egyik-másik személyes történetet? Egyáltalán, hogyan lehet nem teljesen bevonódni?

Én alapvetően felsővezetőket coacholok, akik vezetői kihívásokat osztanak meg velem, de mindegyikük egyben ember is, azaz beúsznak személyes szálak is. Ugyanakkor nem vagyok life coach, így, ha ilyen kiinduló problémával keresnek meg, akkor mindig tovább irányítom az ügyfelet a megfelelő kollégának.

Mit tart a legnagyobb sikerének?

A gyerekeimet.

Úgy tudom a lányára is büszke lehet, aki nemzetközi versenyeken ér el kiváló eredményeket.

Igen, valóban, mindkét gyerekemre nagyon büszke vagyok. Iza két éve Botswanaban lett bronzérmes nemzetközi természettudományi diákolimpián, tavaly pedig aranyérmes ugyanezen megmérettetésen Katarban. Ágoston pedig az MTK-ban focizik és tavaly ő is kijutott egy korosztályos labdarúgó világbajnokságra. Ezért is bosszant most ez a karantén helyzet, mert így idén tavasszal a lányom nem mehetett ki az európai kémia versenyre, a fiam pedig se Genovaba, se Szentpétervárra nem mehetett tornára.

Névjegy
46 éves
Férjével két közös kamasz gyereküket próbálják nevelni
Közgazdász diplomáját a Miskolci Egyetemen szerezte 1998-ban. Egyetemi évei alatt tanult Hollandiában, az International Business School of Groningen-ben.
A végzés évétől hat éven át volt az Accenture vezetési tanácsadója, majd 2007-ben megalapította saját cégét, a Business Coach Kft.-t. Az International Coach Federation (Nemzetközi Coach Szövetség) magyar tagozatának elnöke 2008-tól két éven át, amikortól is nemzetközileg akkreditált coach lett.
- Számos könyve jelent meg, nevéhez fűződik az első magyar coaching modell, a „DIADAL"
2018-tól az International Coach Federation Advisory board tagja.
- Ismertebb, a kapcsolatot nyilvánosan vállaló coacholtjai: a PEPSI, a METU, az Imperial Tobacco vezérigazgatói, a MOL HR igazgatója, a MOL Pakisztán vezérigazgatóhelyettese

Kedvencek
Film: karantén idején csak vígjátékokat néz
Könyv: általában menedzsment szakkönyveket olvas
Zene: U2
Hobbi: utazás, asztalitenisz