A művész, akit véres ágyneműje tett ismertté - minek köszönheti a sikerét Rupi Kaur?

Rupi Kaur neve ismerős lehet a New York Times Best Seller listákról, hisz világhírűvé vált a Milk and Honey című verseskötetével. Tudod, minek köszönheti sikerét?

Kaur 1992-ben született Indiában, majd négyéves korában családjával Kanadába emigrált. Édesanyja inspirálta, hogy festeni és rajzolni kezdjen. Hírnevét az Instagramnak és a Tumblrnek köszönheti, ahol megosztotta rövid verseit, illusztrációit.

Elismertségét a Milk and Honey című kötetének köszönheti, ami 2014-ben debütált, ebből több mint hárommillió példányt adott el, továbbá több mint egy évig a New York Times Best Seller listáján szerepelt. Második kötete, a Sun and Her Flowers pedig a BBC által összeállított száz legbefolyásosabb listájára juttatta. 2018-ban a kilencedik legtöbbet eladott könyv lett Kanadában, előtte a nyolcadik helyet pedig a 2014-ben kiadott Milk and Honey című kötete foglalta el.

Rupi Kaur
Rupi KaurFotó / Getty Images

2015 márciusában Instagramjára több fotót töltött fel, amin jól láthatóak nadrágján és ágyneműjén a menstruációjának nyomai. A fotók feltöltésének célja az volt, hogy velük a menstruációs tabuk ellen lázadjon. Ezeket később az Instagram blokkolta a kifogásolható tartalom miatt. Bizonyos idő elteltével a felület azonban a tiltást visszavonta és bocsánatot kért a szerzőtől. A történtek kedvezőek voltak Kaur számára, hisz ezek után rengeteg követőt szerzett, növelte népszerűségét a közösségi média felületein.

A koronavírus megjelenése után visszaköltözött szülei házába, ahol online tanításba kezdett az Instagram segítségével.

Kaur művészete megosztó, hisz sokan bírálják verseit, sikerei ellenére többen megkérdőjelezik tehetségét. A negatív kommentek ellenére azonban tovább folytatja munkáját, 2020-ban jelent meg legújabb verseskötete, a Home Body.

Szabó Veronika