Ne engedd, hogy a magány bekerítsen, így kerülheted el

A koronavírus idején egyre több ember válik depresszióssá, miután karanténba kényszerült a világ. Egy asztronauta saját tapasztalatait osztja meg, hogy segítsen abban, hogyan lehet leküzdeni a folyamatos egyedüllét okozta lelki válságot.

A szigorú járványellenes intézkedések hatására egyre többen érezzük úgy magunkat, mintha a Marson landoltunk volna. Érthetően, hiszen az állandó egyedüllét és a szürke tél egyre lehangolóbbá teszi a mindennapokat. Azonban olyanok is vannak, akik nem a járvány miatt kényszerülnek karanténba, hanem hivatásuk választja el őket szeretteiktől. Elsősorban az űrhajósok azok, akik pontosan tudják, milyen teljes magányban, mindenkitől elzárva élni.

Sok asztronauta hónapokig kering távol a Földtől, és csak telefonon vagy videóhívásokon keresztül tud érintkezni szeretteivel.

Az általuk megéltek erősen hasonlítanak ahhoz a helyzethez, amit most a járvány miatt igen sok embernek kell átélnie.

Az űrhajósoknak azonban már küldetésük előtt muszáj valami stratégiát kitalálniuk a magányosságérzés ellen – írja a Freundin.

Scott Kelly 340 napot töltött egyedül egy űrkabinba zárva, de képes volt megőrizni mentális és pszichés stabilitását. Azonban ehhez szüksége volt arra, hogy tudja, hogyan kezelheti a válságos pillanatokat. A lelkileg megterhelő helyzetekre megvoltak a maga módszerei, amelyeket most a Metropol is megoszt veled.

Scott Kelly
Scott KellyFotó / Robert Markowitz

Scott Kelly tippjei magány ellen:

1. Írd le gondolataid!

Meglátod, hogy ha érzéseid, gondolataid írásban fogalmazod meg, jobban átlátod majd saját életed, és ettől bizonyosan jobban is érezed majd magad.

2. Legyen napirended!

Fontos, hogy a krízishelyzet ellenére is legyenek céljaink és terveink. Külön kell választanunk a munkát és hobbitevékenységeket, és nemcsak kötelezettségeinket, hanem a szabadidő kellemes eltöltésének módját is érdemes előre megterveznünk. Igyekezz napjaidba változatosságot vinni, úgy, mintha csak hétvége lenne! A kerékpározás, a séta vagy egy könnyed erdei kirándulás sok új, felszabadító élményt adhat, de az is, ha olyasmivel töltöd üres óráidat, ami általában is örömet okoz. Az olvasás, a zenehallgatás, az otthoni mozizás, a kreatív tevékenységek vagy épp a háziállatokkal való játék is sokat segíthetnek a feltöltődésben, és elűzheted velük borús gondolataidat is.

3. Szánj időt családodra és barátaidra!

A személyes találkozások hiányát igyekezz a kommunikáció más formáival kompenzálni. Ha a helyzet nem teszi lehetővé, hogy együtt lehess másokkal, kapcsolataid akkor is fenn kell tartania! Hívd fel rendszeresen szeretteidet, válts velük üzeneteket, és ha módodban áll, szervezz csoportos videótalálkozókat, így, ha csak virtuálisan is, de együtt lehetsz barátaiddal vagy családtagjaiddal. Ha rendszeresen beszélgetsz másokkal, kapcsolataid nem tűnnek el a semmiben, ezáltal könnyebben meg tudod majd őrizni lelki egészségedet.

4. Segíts másokon és ha szükséges, kérj te is segítséget!

Ebben a helyzetben különösen fontos egymás felé fordulnunk és együttműködnünk másokkal. Ha például rendszeresen segíteni tudsz idősebb szomszédodnak a bevásárlásban, az is megkönnyebbülést hozhat a nehéz órákban. Ha viszont úgy érzed, neked van szükséged támogatásra, ne késlekedj másokhoz fordulni. Bizonyosan lesznek olyanok, akik segítenek megoldani az olyan helyzeteket, amelyekkel egyedül nem tudsz boldogulni. Ha megtapasztalod környezeted figyelmét és gondoskodását, az is sokat enyhíthet magányérzéseden.

A cikk teljes terjedelmében a metropol.hu oldalról került átvételre.