Idősebb fejjel az egyetemisták között

Régen kinőttél már az egyetemista korból, mégis úgy alakult, hogy együtt jársz vizsgázni azokkal, akik kisebb testvéreid, vagy akár gyerekeid lehetnének? Adunk néhány tippet, hogy kezeld jól!

Az első és legfontosabb, amit tudnod kell: légy magadra nagyon büszke, hogy beiratkoztál, bármilyen oknál fogva történt is ez. Lehet, hogy sok évig csak halogattad, mert érettségi után inkább dolgozni akartál, vagy esetleg előbb a családalapításra koncentráltál és most érzed úgy, hogy eljött az idő. Elképzelhető, hogy valamiért nem fejezted be (például külföldön próbáltál szerencsét), de az is benne van, hogy csillapíthatatlan tudásszomjad már a 3.diplomával sem elégszik meg. Teljesen lényegtelen. Most hasonlók a feladataid, mint jóval fiatalabb társaidé.

1. Jó pap is holtig tanul

Ha eldöntötted, hogy elkezded, jól tetted. A tanuláshoz ugyanis soha nem lehet túlkoros az ember, még akkor sem, ha néhányan próbálják veled ezt érzékeltetni. Tudniillik ők még nem tudják, hogy az egyetem után mi vár rájuk, Te viszont jó eséllyel már tudod. Akár azért, mert a munkaerő piacon voltál eddig, akár azért, mert már gyereked van, de lehet azért is, mert nyugdíjas éveidre szeretnéd frissen tartani az elmédet. Nem számít, hány éves vagy! Megvan a magad története, vidd magaddal és ne törődj mással! Csak haladj előre, emelt fővel!

Légy magadra nagyon büszke, hogy beiratkoztál, bármilyen oknál fogva történt is ez.
Légy magadra nagyon büszke, hogy beiratkoztál, bármilyen oknál fogva történt is ez.Fotó / 123RF

2. Ne légy lenéző

Hozzátartozik azért az is, hogy nem árt tisztában lenned: emelt fővel vagy gőgösen csinálod? Mert a kettő között szűk az átmeneti határ és utóbbival óriásit hibázol! Hiszen a fiataloknak szintén megvan a maguk puttonya; szülők, barátok, szerelmi csalódások, iskolai kudarcok, amikről nem tudsz, de ettől még cipelik. Jusson eszedbe, hogy ennyi idősen Te is hasonlóan szabadon fantáziáltál a jövődről, ne vedd ezt el ifjabb társaidtól sem. Soha ne degradáld le őket csupán azért, mert neked több az élettapasztalatod. Simán lehet, hogy sok mindenben pont ők fognak segíteni neked, mert jobban értesültek a friss egyetemi infókról. Fordulj hozzájuk bizalommal és figyelj rá, hogy fordított esetben te is segíteni próbáld őket, ne pedig kioktatni. Fontos a kölcsönös tisztelet, enélkül nem működik.

3. Nem csak a húszéveseké a világ

Jóllehet, a fiatalok talán magukénak érzik az egyetemet, de ez nem jelenti azt, hogy neked nincs ott a helyed. Nem kell úgy tenned, mintha egyidősek lennétek, tehát ne sértődj meg, ha épp kihagynak valamiből, ez valahol természetes. Ugyanakkor bármennyit is mutat az éveid száma, túlöregíteni sem kell magadat, a „nem őriztünk együtt libát" című megjegyzéseidet hagyd otthon és próbáld egyenrangú félként kezelni magatokat. Koncentrálj arra, amiért itt vagy, alázattal. Valószínűleg nem fogod mindenkivel megtalálni a hangot, de biztos akad majd olyan is, akivel hosszabb távon, szívből jövő jó viszonyt tudsz majd ápolni, a korkülönbség ellenére.

A tudáshoz mindenkinek joga van.  

Magyar Krisztina