Munka mellett diploma akár külföldről is? - Interjú Bottyán Tímeával

Ha találsz kellően rugalmas egyetemet, nincs lehetetlen. Bottyán Tímea, a Tower of London kiskereskedelmi egységeinek vezetőjeként szerezte meg második diplomáját a Kodolányi János Egyetemen.

Londonban dolgozol vezető beosztásban. Mivel foglalkozol pontosan?

Én vagyok a felelős a Tower of London több boltjának - többek között a cég legforgalmasabb boltjának - a működtetéséért, emellett rendezvényeket szervezek és tréningeket tartok menedzser kollégáimnak. Legutóbb például könyvbemutatót szerveztünk Alison Weir világhírű írónővel, akinek könyvei magyar nyelven is elérhetőek. A mai napig nagy hasznát veszem mindannak, amit anno andragógia szakon tanultam a Kodolányin.

Hogyan kerültél ilyen magas pozícióba egy külföldi országban?

Itt tényleg az számít, hogy mit tudsz és hogyan viselkedsz. Fiatal, magyar lányként, teli tetoválásokkal is vezető lettem, pedig mindössze hat éve vagyok a Tower of London-nál, és protekció nélkül kerültem be. 12 éve költöztem ide, egy táskával és 50 fonttal a zsebemben. Londoni karrieremet egyébként táblatartóként kezdtem meg, de tudtam, hogy az csak egy átmeneti állapot, ami ahhoz kell, hogy elérjem a céljaimat.

Miért választottál Londonból is magyar egyetemet diplomádhoz?

Angliában egyrészt nagyon drágák az iskolák, másrészt egyáltalán nem olyan átfogó a történelem oktatás. Nem tanulnak latint és csak a modern kori történelmet veszik, ami szerintem kevés ahhoz, hogy a folyamatokat és az összefüggéseket is átlássák. Nem is beszélve arról, hogy szerettem volna magyarul tanulni.

Bottyán Tímea
Bottyán TímeaFotó / Bottyán Tímea

Miért pont a Kodolányi János Egyetemen?

Ahogy említettem, korábban andragógia szakon végeztem a Kodolányin, ezért megnéztem, hogy itt milyen lehetőségek vannak. Sokat dolgozom egy felelősségteljes pozícióban, így a távoktatás rugalmassága számomra elsődleges szempont volt, és tandíj szempontjából is nagyon kedvező ez az egyetem. Szerencsére itt sok online óra este volt, és még a vizsgák időpontjainak a kialakításában is teljes mértékben figyelembe vették, hogy én maximum fél évente egyszer tudok kivenni szabadságot, és hazautazni a tanulmányaim miatt.

Az első szakodat még nappalin végezted?

15 éves korom óta dolgozom. Bár a szüleim jó anyagi körülmények között élnek, már nagyon korán felismertem azt, hogy valójában mindenki magának teremti meg az esélyeit. Azért vagy szerencsés, mert olyan körülményeket teremtesz meg magadnak. Így már az első diplomámat is levelezőn szereztem meg munka mellett 2009-ben. A Kodolányi már akkor nagyon felkészült volt az online oktatás tekintetében, minden anyagot megosztottak digitálisan is, így nem jelentett extra nehézséget munka mellett a tanulás.

Mi tetszett a legjobban a Kodolányi történelem szakján?

Az, hogy az oktatók nem csupán tényeket akartak átadni, hanem megadták a lehetőséget, hogy magamtól fedezzem fel a történelmet. Miután elolvastunk egy könyvet, mindig megkérdezték a véleményünket. A szakdolgozatomat is olyan témából írhattam, ami kifejezetten érdekelt engem (Yeoman Warderek története). Ebből az írásból meg is jelent egy részlet az egyetem 2020-as Művelődés- és neveléstörténeti folyóiratában, amire nagyon büszke vagyok.

Úgy tudom, egy könyvet is írtál...

Igen, a Rebel Leader-t, amihez a főnökeim adták az ihletet azzal, hogy többször is méltatták vezetői készségeimet. Úgy gondoltam, szívesen megosztom másokkal is, hogy szerintem, hogyan tud egy vezető jó közeget teremteni; olyan eszközöket és módszereket szeretnék adni mások kezébe, amelyek működnek a valóságban.

Bottyán Tímea
Bottyán TímeaFotó / Bottyán Tímea

...és találkoztál Erzsébet királynővel is...

Minden évben megszavazzák a kollégák, hogy ki mehet el Erzsébet királynő Garden Party-jára, és egyik évben rám esett a választás. Óriási élmény volt, mint ahogy óriási dolog egy ilyen nagy múltú intézményben dolgozni. Keményen dolgozom, de jó életem van, és azzal a tudattal élhetek, hogy ezt önmagamnak köszönhetem.