A magyar a vakcina mögött: Karikó Katalin, akinek a nevét az egész világ megismerte

Eljött az időszak, amit a koronavírus-járvány kitörése óta várunk: elkészültek a vakcinák, és regisztrálhatunk az oltásra. Abban, hogy eljutottunk oda, hogy beszélhetünk kész vakcináról, Karikó Katalinnak is hatalmas szerepe van. Bemutatjuk a magyar biokémikust, akinek szabadalma alapján fejlesztették ki az egyik COVID-19 elleni oltást.

Karikó Katalin szolnoki születésű kutatóbiológus, biokémikus. Édesapja hentes, édesanyja könyvelő volt. A biológiát a kisújszállási általános iskolában szerette meg. Nyolcadikban megyei tanulmányi versenyt nyert élővilág témakörben, az országos fordulón pedig bronzérmes lett. A középiskolát is Kisújszálláson végezte, a Móricz Zsigmond Gimnáziumban ő nyerte el először az iskola által alapított Jermy Gusztáv-díjat, ami a biológia terén kiemelkedően teljesítő diákok kapnak meg.

A Szegedi Tudományegyetem biológia szakos hallgatója volt, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban folytatta PhD-képzését, 1983-ban avatták doktorrá.

Karikó Katalin szolnoki születésű kutatóbiológus, biokémikus.
Karikó Katalin szolnoki születésű kutatóbiológus, biokémikus.Fotó / Karikó Katalin

Az MTA ösztöndíjasaként került a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba. Itt kezdett el vírusokkal foglalkozni. Létszámcsökkentés miatt 1985-ben elküldték a kutatóközpontból, ekkor döntött úgy, hogy férjével és kislányával külföldön keres munkát. Először a philadelphiai Temple Egyetemen kapott állást, majd három évvel később Washingtonba került, ahol interferonokkal dolgozott. Úgy véli, itt ismerte meg igazán a molekuláris biológiát.

Az interferonok olyan fehérjék, amelyeket a különböző vírusok, baktériumok, paraziták vagy akár tumorsejtek által megtámadott szervezet sejtjei bocsátanak ki. Feladatuk, hogy aktiválják az immunrendszert és a környező sejtek védekező mechanizmusait.

A washingtoni kitérő után 1989-ben visszatért Philadelphiába, hogy egészen 2013-ig a Pennsylvaniai Egyetemen folytassa munkáit. A kardiológián kezdett mint molekuláris biológus, itt kezdhette meg az mRNS-kutatást, amiről az utóbbi időszakban annyit hallhattunk. Később átkerült a sebészetre, ahol kutatásai felkeltették a kollégák figyelmét. Itt sikerült tökéletesítenie a technológiát, amin a Pfeizer-BioNTech COVID-19 elleni védőoltása is alapul. Hogy hogyan is működnek ezek a vakcinák, az ORIGO korábbi cikkében elolvashatod.

Karikó Katalin úttörő felfedezésével felhívta magára a figyelmet
Karikó Katalin úttörő felfedezésével felhívta magára a figyelmetFotó / AFP

Úttörő felfedezésével felhívta magára a figyelmet – az amerikai ModeRNA nevű cég (róluk is többször hallhattuk az utóbbi időben vakcina-ügyben) állást ajánlott neki, ő azonban a németországi székhelyű BioNTech-et választotta.

Karikó Katalin jelenleg a BioNTech alelnöke. A cég piaci értéke 2019-ben meghaladta a 21 milliárd dollárt.

Nem túlzás tehát kijelenteni, hogy a koronavírus elleni vakcina egyik legfontosabb hozzávalója a magyar ész volt.