Egy valóra váltott álom Interjú Nemes Annával, az ATV Híradó műsorvezetőjével, riporterével

Gyerekkoromban az volt az álmom, hogy egyszer majd híradós leszek. A Kodolányi János Egyetemen töltött három év megmutatta, hogy ezt sok tanulással és rengeteg munkával el lehet érni. Büszke vagyok rá, hogy kodolányis voltam, és büszke vagyok arra is, hogy a híradózás ma már nem álom, hanem a hivatásom.

A Kodolányi János Egyetemen van az ország legnagyobb hagyományokkal rendelkező kommunikációs képzése. Az elméleti és gyakorlati ismereteket integráltan, valós feladatok megoldásán keresztül oktatják. Saját médiacentrum, televíziós műterem, rádióstúdió, online hírportál szerkesztőség és felszerelt stúdió várja itt a hallgatókat. Oktatóik között olyan nevek szerepelnek, mint Máté Krisztina szerkesztő-műsorvezető, producer; Szekeres Csaba rendező, forgatókönyvíró, operatőr; Gyuricza Péter újságíró, rádiós szerkesztő; Petőcz András József Attila- díjas, Márai Sándor-díjas író, költő, szerkesztő; valamint Sós Péter János, a Magyar Public Relations Szövetség örökös tagja.

Kezdjük a legelején. Kommunikáció szakon végeztél. Hogyan indult el a karriered?

A főiskolai tanulmányaim megkezdésével párhuzamosan szinte azonnal gyakornokoskodni kezdtem. Először a kizárólag fogyatékossággal élők ügyeivel foglalkozó Közelkép Hírügynökségnél álltam munkába, ami, sajnos, azóta már nem létezik. Az alapképzés három éve alatt végig náluk dolgoztam, erről a munkáról írtam a diplomamunkámat is. Ezután a Hegyvidék TV-nél és a Kossuth Rádiónál helyezkedtem el, majd az ATV-nél, ahol jelenleg is dolgozom.

A munka és a tanulás könnyedén összeegyeztethető volt számodra? Mennyire támogattak ebben a tekintetben a Kodolányin?

Nagy szerencsém volt, mert mindig összehozott a sors olyan tanárokkal, akik szorosan kapcsolódtak ahhoz, amivel éppen foglalkoztam. Szekeresné Gáspár Judit dokumentumfilmek egész sorát forgatta a fogyatékosság ügyéről, így nem volt kérdés, hogy nála írom az ebben a témában készülő szakdolgozatomat. A másik fontos pontja az életemnek az irodalom, Petőcz András tanár úr pedig, József Attila- és Márai Sándor-díjas íróként, ahogy megtudta, hogy írónak készülök, minden segítséget megadott ahhoz, hogy fejlődhessek.

Az igazi áttörést a 2019-es év hozta meg számodra...

Öt éve dolgozom az ATV-nél, és bátran mondhatom azt, hogy ez életem eddigi legszebb öt éve volt. A 2019-es év egyik meglepetést hozta a másik után még akkor is, ha tudtam, hogy kemény munka előzte meg a sikereket.

Abban az évben lettem az esti híradó műsorvezetője, előtte csak a reggeli műsorsávban láthattak a nézők. Ugyancsak 2019-ben kaptam meg a Szóvivők Bálján a sajtódíjat, novemberben pedig a Junior Prima díjat. Zárásként, az év végén megjelent az első regényem Előled címmel.

Azt gondolom, ennél többet nem is kívánhattam volna. Megvalósult minden álmom.

Nemes Anna, az ATV Híradó műsorvezetője, riportere
Nemes Anna, az ATV Híradó műsorvezetője, riportereFotó / Kodolányi János Egyetem

Mi volt számodra a legemlékezetesebb a Kodolányin töltött évek során?

Petőcz András órái. Az ő szépírókurzusán kezdtem el foglalkozni komolyabban az írással. Vittem neki a novelláimat, folyamatosan csiszoltuk a szövegeket, és nem is hiába. Olyan országos irodalmi lapokban kezdtem el publikálni, mint az Élet és Irodalom, a Tiszatáj vagy a Jelenkor. Emlékszem, hogy a tanár úr volt az első, aki azt mondta, hogy mindig ugyanazt írom, mindig ugyanaz a téma foglalkoztat, ne novelláskötetet tervezzek, inkább regényt. Végül meg is született az Előled.

Miről szól a regényed?

Híradósként rengeteg megrázó történettel találkozom nap mint nap. A híradózás műfaja teljes távolságtartást követel meg a műsorvezetőtől, nem közvetíthetek véleményt, nem lehet könnyes a szemem, de tévedés azt gondolni, hogy a hiteles híradós egy érzelemmentes robot. Nagyon szűk a mozgásterem a stúdióban, ugyanakkor van lehetőségem az engem megérintő témákat kivinni onnan. A családon belüli erőszak ügye, az ellene való küzdés legalább annyira szívügyem, mint a fogyatékossággal élők megsegítése.

A könyvem középpontjában a családon belüli erőszak áll. Azt gondolom, hogy erről a témáról beszélni kell, és pont ezért nagyon büszke vagyok arra, hogy volt olyan középiskola, ahol érettségi tétel lett az Előled.

Édesanyád újságíró, ez segítség volt számodra?

Ez egyszerre a legnagyobb ajándék és a legnehezebb feladat az életemben. A sajtóműfajokat már gyerekként megtanultam, édesanyám nem egy interjúját ültem végig óvodásként, kisiskolásként és gimnazistaként egyaránt; így, mire megkezdtem a Kodolányin a tanulmányaimat, az alapfogalmakkal tisztában voltam, ami óriási előny. Ugyanakkor az édesanyám az a karakter, aki nem halmoz el dicséretekkel, nem elfogult, inkább akkor szól, ha valamin javítani kell. És én ezért nagyon hálás vagyok.