Hallgatói élet a Szent István Egyetemen

Szabó Barbara a Szent István Egyetem (januártól Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) Gödöllői Campusának hallgatója, tagja és aktív résztvevője az Egyetemi Hallgatói Önkormányzatnak. Alapképzését is itt végezte, jelenleg mesterszakos hallgatóként a záróvizsgájára készül, illetve jelentkezett a SZIE Növénytudományi Doktori Iskolájába is.

Hol él és pontosan melyik szakra is jársz?

Tiszaújvárosban élek. A Szent István Egyetem Mezőgazdaságés Környezettudományi Kar Növényorvosi MSc másodéves hallgatója vagyok.

Miért választottad ezt a szakot, illetve képzési területet? Mi segített a döntésben?

Mindig is az agráriumban szerettem volna dolgozni, ezért már az alapképzés megkezdésekor tudtam, hogy növényorvosi szakra fogok jelentkezni. A döntésemet nem bántam meg, azt kaptam a képzéstől, amit vártam. Mennyire elégedett a választással? A legjobb választásnak tartom, hogy ide jelentkeztem. Már az alapképzést is a Szent István Egyetemen végeztem gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakon, nem volt kérdés, hogy a mesterképzést is itt kezdem el. A képzést színvonalasnak tartom, az oktatóink rendkívül nagy tudásúak. Biztatok mindenkit, hogy aki növényorvosi képzésre szeretne jelentkezni, az jöjjön a Szent István Egyetemre.

Miért ezt a szakot, kart, intézményt választottad?

Mivel az alapképzést is ebben az intézményben végeztem el, szerettem volna a campuson maradni. Ahhoz, hogy ide jelentkezzek mesterképzésre, sokban hozzájárult a szak jó hírneve, valamint a már végzett hallgatók pozitív visszajelzése.

Mi jó és mi nem a városban, az egyetemen?

Nagyon örülök, hogy külön egyetemváros van Gödöllőn, így egy helyen vagyunk, közel van az egyetem és a kollégium. Utóbbi egy 1700 fős komplexum, ami fokozza az amúgy is nagyon jó hallgatói életet. Kicsit hosszadalmas bejutni a városba, de nincs olyan dolog, ami ne tetszene.

Mit tanácsolsz az ide jelentkezőknek, mire figyeljenek az első időszakban?

Eleinte fontos odafigyelni a tanév időbeosztására, a pályázatok leadási határidőire. Mindemellett mindenkinek javaslom, hogy aki erre a mesterszakra jelentkezik, az előadásokra járjon be, mivel a későbbiek során sokkal könnyebb felkészülni az adott tantárgy vizsgáira.

Hogyan készültél fel arra, hogy ide bejuss? Milyen pluszerőfeszítést tettél? Mi volt a legnehezebb?

Különbözeti tárgyakat abszolváltam a BSc-szakom alatt, hogy a növényorvosi MSc-re tudjak jelentkezni. Ugyanis mivel az alapképzést a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakán végeztem, így kiegészítő tárgyakra volt szükség a szakok témabesorolása miatt.

Dolgozol suli mellett? Ha igen, hogyan tudtad összeegyeztetni a munkát a tanulással?

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzatban dolgozom. Ez elég rugalmas, így könnyen össze tudtam egyeztetni a tanulmányaimmal, így mindenkit arra biztatok, akit érdekel a hallgatói érdekképviselet, hogy vegyen részt a hallgatói önkormányzatok munkájában, mivel hasznos tudást és kapcsolatrendszert tud szerezni ez idő alatt.

Élsz az ösztöndíjrendszerrel, pályáztál meg bármilyen támogatást? Mi ezekkel kapcsolatosan a tapasztalatod?

Rendszeres szociális ösztöndíjat és Dimény Imre Ösztöndíjat pályáztam meg az idén. Mindkettőt elnyertem. Korábban ÚNKP-ra is pályáztam a kutatási témám miatt. Az ösztöndíjrendszer az egyetemünkön ettől az évtől jól működik, az előző esztendőkben voltak technikai jellegű problémák, de az elektronikus leadással és ügyintézéssel nagyban megkönnyítették a hallgatók dolgát.

A szakmai előmeneteledhez mi hiányzik még? Mik a terveid, ha végzel?

Jelenleg a záróvizsgára készülök, a diplomadolgozatomat már leadtam. Jelentkeztem PhD-képzésre a SZIE Növénytudományi Doktori Iskolájába, amelynek a felvételi eredményére még várok. A PhD elvégzése után szeretnék kutatóintézetben elhelyezkedni.

Mi a legjobb a SZIE-n?

Az intézmény Gödöllői Campusáról tudok nyilatkozni, és ebben talán az a legjobb, hogy az egyetemvárosnak köszönhetően rengeteg ismeretségre tettem szert az elmúlt 5 és fél év alatt, valamint hogy a képzésem során a legjobb oktatókkal, ügyintézőkkel találkoztam, ami sok esetben kivételes.

További hallgatói interjúkat a Felsőoktatási Rangsor 2021-es kiadványában találod. Keresd az újságárusoknál vagy rendeld meg itt: http://lapcentrum.hu/rangsor