Művészek, akik előnyt kovácsoltak hátrányosnak tartott helyzetükből

"Úgysem tudom megcsinálni, nekem ez nem megy" – van olyan ember, aki ne jelentette volna ki ezt élete valamelyik pontján? Hajlamosak vagyunk kishitűek lenni, és azt gondolni, hogy mások – főleg, ha tehetségesek – sokkal jobbak nálunk, könnyebb helyzetből indulnak, sikeresebben veszik az eléjük kerülő akadályokat, és ezért inkább meg sem próbálkozunk valamivel, hiszen úgysem nyerhetünk. Az alábbiakban olyan művészeket mutatunk be, akik rácáfoltak erre a felfogásra, és hátrányosnak ítélt helyzetük ellenére is sikeresek lettek – így talán mindenkit inspirálhatnak, akinek meginog az önmagába vetett hite.

Henri Matisse

A francia festőművész egy műtét után kényszerült kerekesszékbe. Ez arra ösztönözte, hogy olyan alkotási módot találjon, amelyet ebben a korlátozott helyzetben is képes legyen űzni, így lett élete utolsó éveiben fő technikája a papírkivágás (papiers découpés). Ma az egyik legnagyobb hatású, legváltozatosabb életművet magáénak tudó festőként tartjuk számon.

Henri Matisse
Henri Matisse

Giuseppe VerdiVerdi operái a mai napig szerepelnek a világ operaházainak repertoárjában, és talán mindenki ismer egy-két dallamot, melyet neki köszönhetünk. A zeneszerző életútja azonban egyáltalán nem volt könnyű. Bár élete végét általános jólétben és rajongás közepette töltötte, a nem különösebben vagyonos családból származó ifjú művész gimnáziumi tanulmányai mellett orgonistaként is vállalt állást egy másik városban, ahova minden héten gyalog tette meg a három mérföldes utat.

A milánói konzervatóriumba (mely ma egyébként a nevét viseli) való jelentkezését 19 éves korában elutasították, később pedig elveszítette feleségét és két gyermekét is, és eleinte operái sem arattak osztatlan sikert – ma mégis a legismertebb operaszerző a világon.

Giuseppe Verdi
Giuseppe Verdi

Dragomán György

Az erdélyi születésű kortárs író több fórumon is felvállalta, hogy diszlexiával küzd. Ez a tanulási zavar megnehezíti az írás és az olvasás elsajátítását, és gyakran társul beszédhibával vagy egyéb kommunikációs nehézségekkel. Ez az iskolai tanulmányaiban értelemszerűen hátrány volt, és természetesen rengeteg plusz terhet is rótt rá, ennek ellenére ma az egyik legsikeresebb magyar szerző, műveit több nyelvre is lefordították.

Dragomán György
Dragomán GyörgyFotó / Facebook

Bruce Willis

A színész, akit manapság az egyik energiaital arcaként láthatunk a reklámokban szülei válása után kezdett dadogni. Ahogyan az sejthető, ennek "köszönhetően" nem volt túl népszerű az iskolában, még gúnyneveket is kapott. Számára a színpadi szereplés jelentette a feloldozást: az iskolai színdarabok hozzásegítették, hogy leküzdje a dadogást, ma pedig már igazi kasszasikerekben szerepelhet.

Bruce Willis
Bruce Willis

Frida Kahlo

A festőnő, akinek műveit néhány évvel ezelőtt Budapesten is megcsodálhattuk, 18 évesen egy baleset áldozataként sérült meg úgy, hogy egész életében komoly fájdalmak kísérték. Ez a fájdalom volt az egyik fő inspirációja, és a festészet segítette hozzá ahhoz, hogy megbirkózzon a trauma testi-lelki hatásaival.

Frida Kahlo
Frida KahloFotó / AFP