5 szokás a jobb mentális egészségért

A tél, a vizsgaidőszak és a szigorú korlátozások ötvözete sokak mentális egészségét és hangulatát megpecsételi. Sok dolgot nem befolyásolhatunk, és csupán a pozitív változás reménye marad, azonban a hangulatod javítása a saját kezedben is van. Ha mostanában úgy érezted, összegyűlnek a fejed felett a felhők, és ezen ideje változtatni, akkor olvass tovább!

Alakítsd ki a rutinod

Ha mostanság rossz hangulattal, esetleg stresszel vagy szorongással küszködsz, akkor érdemes fix napi rutint kialakítanod, amihez ragaszkodsz. Kelj és feküdj le mindennap pontosan ugyanabban az időben, listázd, hogy pontosan mit csinálsz lefekvés előtt, felkelés után, valamint a napközben elvégzendő teendőidet. Ha látod, hogy produktív és hatékony vagy napközben, kipihened magad és gondoskodsz magadról, akkor a mentális egészséged és a hangulatod is sokkal jobb lesz.

Tarts internet-szünetet

Az internet és a közösségi média túlzó használata közel sem bírnak pozitív hatással – az amúgy sem túl jó állapotban levő – mentális állapotunkra. Természetesen nem kell teljes mértékben kizárni az életből – ugyan valószínűleg sok pozitív változást eredményezne –, de ha mostanság a sok egyedüllét miatt neked is extra magas a napi képernyőidőd, akkor ideje félretenni a mobilod.
Először próbálkozz meg a lefekvés előtti és felkelés utáni egy-egy óra internetmentességgel, helyette olvass könyvet vagy meditálj.

Ha kihagyod a reggeli görgetést a telefonodon, a napod is garantáltan nagyobb lendülettel indul.

Írd le

Ha úgy érzed, már-már megtelt a fejed a sok aggasztó gondolattal egy nehezebb időszakban, akkor próbáld meg leírni mindazt, ami miatt aggódsz, ami nehézséget vagy szorongást okoz neked.
Írhatsz naplót is, de napi néhány mondat papírra vetése is nagy segítséget jelenthet, hiszen visszaolvasva már sokkal kevésbé tűnik súlyosnak a helyzet, mint azt elsőre gondolod, pár hónap múlva pedig már értetlenül fogsz állni a felesleges szorongásod előtt.

Ne csinálj több dolgot egyszerre

A 21. században, amikor határidők és feladatok végtelen sora vár ránk, nem könnyű egyszerre csak egy dologra fordítani a figyelmet. Beadandóírás közben telefonálunk a családtagunkkal, akinek a hívását már napok óta figyelmen kívül hagytuk, filmnézés közben nézegetjük az Instát, online előadás közben főzünk, és a lista itt nem ér véget... A figyelem megosztása azonban sem hatékonyságunkon, sem szorongásunkon nem segít, ezért érdemes kipróbálni a megosztatlan figyelem gyakorlását.

Próbálj meg mindig csak arra koncentrálni, amit épp csinálsz!

Hidd el, nem leszel lassabb vagy kevésbé hatékony, helyette a munkád minőségibb lesz, te pedig elégedettebb.

Mozogj

Nehéz rávenni magunkat a mozgásra, amikor az állandó otthonmaradásra buzdítanak minket. A lehetőségek korlátozottak, mondhatni csak a saját motivációdra és elhivatottságodra számíthatsz, ha mozgásról van szó. Az aktív életmód azonban rettentő kifizetődő hangulatodat és testedet illetően, a legnyomottabb hangulatból is legalább egy kicsit kizökkent egy kiadós túra, vagy otthoni edzés. Ne légy rest, nézz ki a neten egy jó edzést, vagy csak menj el egy hosszú sétára vagy futásra, utána garantáltan jobban fogod érezni magad.