Egyetemi tanulmányok emelt szintű érettségi nélkül? Lehetséges! - Interjú Zilahy Emmával

A Kodolányi János Egyetemen senkinek nem kell aggódnia, akinek nincs meg az emelt szintű érettségije, mert ezt útközben is megszerezheti.

Amikor elhatároztad, hogy továbbtanulsz, nem volt emelt szintű érettségid...

Mivel hároméves koromtól egészen gimnázium végéig versenyszerűen táncoltam, így a nagy óraszámú edzések miatt nem volt lehetőségem elég intenzíven nyelvet tanulni. Emiatt sajnos sem emelt szintű érettségim, sem nyelvvizsgám nem lett.

Hogyan sikerült mégis megkezdeni az egyetemi tanulmányaidat?

Televíziós műsorkészítő szakon szerettem volna továbbtanulni, és a Kodolányi felsőoktatási szakképzésére jelentkeztem és nyertem felvételt. Ez egy négy féléves képzés, amely oklevelet ad. Óriási előnye, hogy gyakorlatilag kiváltja az emelt szintű érettségit, és beszámítható a további egyetemi tanulmányokba, így ezt követően még maximum plusz másfél év alatt meg lehet szerezni a diplomát.

Mit emelnél ki leginkább egyetemi éveidből?

Azt, hogy most életemben először szeretek iskolába járni. Úgy érzem, hogy tanulni tényleg jó dolog, ha az ember olyat csinál, ami valóban érdekli. A Kodolányin megtapasztalt légkör nagyban különbözik a többi egyetemtől. Itt szinte baráti hangulat van tanár és diák között. Bármennyire is tisztelem a tanáraimat, nem érzem a távolságtartást a tanár-diák viszonyban. Inkább azt érzem, hogy ők azért vannak, hogy terelgessenek minket. Bármilyen ötletünk támad, a tanáraink mindig segítő kezet nyújtanak, és támogatnak minket a megvalósításban.

Mondanál erre egy példát?

Volt egy vizsgafeladat az első évben, egy kisfilmet kellett létrehoznunk bármilyen témában. Öten csapatba álltunk, és megírtuk a forgatókönyvet. Pont akkor ütött be a vírushelyzet, így a forgatásokat, mindent otthonról kellett megoldanunk. Szekeres Csaba tanár úr rengeteget segített nekünk. Így még ilyen nehezített körülmények között is sikerült egy olyan filmet létrehoznunk, amely a tanár úr által megrendezett iskolák közötti filmvetítésen óriási sikerrel lett bemutatva.

Zilahy EmmaForrás / Kodolányi János Egyetem Alumni

Jelenleg is van ilyen filmes projekt az egyetemen?

Igen. Most egy nagyon nagy volumenű filmes projekten dolgozunk szintén Szekeres Csaba rendező tanár úrral közösen. 10 perces kisfilmekhez írtunk forgatókönyvet, amelyeket összefűzésével létrejön hamarosan egy nagyfilm. A pad című film központi eleme egy pad, amelyre a különböző emberek ülnek le a kisfilmekben, és találkozásuk valamilyen módon sorsfordító lesz számukra... Ahogy a helyzet engedi megkezdjük a forgatásokat is tanuló és profi színészekkel együttműködve, és a kész anyagnak rendes mozipremiert fogunk szervezni. Ez nagyon komoly munka, ennek a során gyakorlatilag a teljes filmalkotási folyamatot kipróbáljuk.

Dolgozol is a tanulmányaid mellett?

Már az egyetem előtt is dolgoztam az MTVA Magyarország Szeretlek című műsorában. Akkor még nem tudtam, hogy ebbe az irányba fogok továbbtanulni. Nagyon jó tapasztalat, hiszen képernyőn lehetek, a mai napig is dolgozom itt az iskola mellett. Mindemellett a tánc is része maradt az életemnek, bár nem olyan intenzíven, mint anno. Jelenleg a József Attila Színházban is dolgozom táncosként egy darabban, ami sajnos most a koronavírus miatt szünetel.

Milyen gyakorlati lehetőségeid vannak még a Kodolányin?

Én és csoporttársaim közül jónéhányan most például a TV13-nál kaptunk fél évre gyakornoki lehetőséget az egyetemen keresztül, de sok más tv-vel és rádióval – például az RTL-lel, a BKK rádióval ...- van kapcsolata az iskolának, ahová tudnak menni a hallgatók. Ez utóbbinál teljesen szabad kezet kaptunk, hogy létrehozzunk saját műsorokat, amelyek természetesen a vezetőség jóváhagyását követően adása is kerülnek. A vírushelyzet sajnos most nem kedvez ezeknek a tapasztalatszerzési lehetőségeknek, de tanáraink nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy ne kerüljön veszélybe most sem a gyakorlati tapasztalat megszerzése.

Ha Emmához hasonló cipőben jársz, nézz szét a Kodolányi János Egyetem felsőoktatási szakképzési lehetőségei között, és válogass a következő képzések közül: Gazdálkodási és menedzsment, Televíziós műsorkészítő, Turizmus-vendéglátás.