4 módszer, hogy ne bántódj meg könnyen – avagy kulcs a boldogsághoz

Te is sokszor kapod magad azon, hogy a lehető legkisebb dolgokkal is meg tudnak bántani a környezetedben élők? Könnyen elönt a szomorúság, ha valaki nem ért veled egyet, rosszalló megjegyzést tesz a döntéseidre, vagy éppen csak negativitást vélsz felfedezni a hangszínében? Ha így van, akkor ezen érdemes dolgoznod, hiszen az életben számtalanszor futunk bele negativitásba, ennek ellenére nem engedhetjük meg, hogy a legapróbb hatások eltántorítsanak a terveinktől és céljainktól. "Vastag bőrt növeszteni" nem két nap eredménye, de miért ne kezdhetnéd ma? Ezekre figyelj!

Ne menekülj a konfrontációtól

Konfrontációba keveredni szörnyen ijesztő, különösen ha az ember közvetlen környezetéből való személyről van szó. Ennek ellenére ne riadj vissza attól, hogy vitába szállj valakivel, esetleg felhívd a figyelmét arra, hogy a megjegyzése vagy viselkedése bántó számodra.

Attól, hogy kiállsz magadért, még nem leszel kevésbé kedves, és hidd el, hogy az adott személy sem fog kevésbé kedvelni, ha pedig mégis, akkor egyszerűen nincs helye az életedben.

Emlékezz: sosem rólad szólValaki megbántott, és most éberen fekszel éjszaka, indokokat keresve, hogy hol hibázhattál, amiért ezt érdemelted? Elárulom: sehol. Ha valaki nem bánik jól veled, megbánt, kihasznál, vagy átlép rajtad a saját céljai érdekében, a hangsúly sosem rajtad van.

Természetesen ettől a helyzet még bántó marad, viszont a tény, hogy te nem tettél semmi rosszat ennek az embernek, nem „érdemelted ki" a bánásmódot, egy teljesen új, racionális perspektívát fog adni, és a nyugalmad is jelentősen gyorsabban helyreáll.

Nem engedhetjük meg, hogy a legapróbb hatások eltántorítsanak a terveinktől és céljainktólFotó / Shutterstock

Nézz a „nagyobb képre"Gondolj bele, hány ember él csak a kontinensen, ahol élsz, nem beszélve a teljes bolygóról. Sokan igazán komoly problémákkal küzdenek, te pedig egy kicsinyes megjegyzés miatt érzed magad rosszul napok óta.

Természetesen attól, hogy másoknak nagyobb problémái is vannak, még a tiéd is érvényes, viszont a probléma jelentéktelenségére való ráismerés igazán jót tehet a kiegyensúlyozottságodnak, és segíthet a továbblépésben. Gondolj bele, hogy öt év múlva nemhogy a fájó megjegyzésre, hanem valószínűleg a „feladójára" sem fogsz emlékezni!

Nem kell, hogy mindenki kedveljenAz emberek nagy százaléka nehezen barátkozik meg a gondolattal, hogy nem mindenki kedveli őket, sőt, valakinek kifejezetten antipatikusak. De vajon miért küszködünk oly sokan a mindenkinek való megfelelés kényszerével?

Van egy jó hírünk: nem kell, hogy így legyen, és egyáltalán nem muszáj a szívedre venned, ha valaki nem kedvel, nem kedves veled, nem próbál segíteni a mindennapjaidban, hiszen nem általa leszel boldog vagy sikeres, hanem kizárólag a saját munkád és erőfeszítéseid által.