5 zen tanítás, ami segít, hogy jobb emberré válj

A zen tanai nem csak mezítláb sétáló szerzetesek számára lehetnek hasznosak. Bármilyen meglepő, a mentalitásának köszönhetően legendássá vált Kobe Bryant maga is gyakorlatba iktatta a hasznos leckéket. Ha úgy érzed, rád is pozitív hatással lenne egy kis tudatosság és változás, olvass tovább!

Találd meg a neked való meditációtA közhiedelemmel ellentétben a meditáció nem csak egy helyben, törökülésben történhet gyertyákkal telerakott szobában. A meditáció módja egyénenként változhat, lehet számodra akár valamilyen edzés vagy futás, a lényeg mindössze, hogy minden erőddel az adott tevékenységre fókuszálj.

A meditáció lényege a tiszta fej, és a teljes koncentráció a szeretett tevékenységedre a külvilág kizárásával egyidejűleg. Ha ez számodra a futás, próbáld meg legközelebb fülhallgató nélkül; koncentrálj a légzésedre és a lépéseidre a dübörgő zene helyett.

2. Élvezd a pillanatotFiatalként hajlamosak vagyunk óriási elvárásokat állítani magunk elé, amik sokszor csalódásba torkollnak és elégedetlenséghez vezetnek. Persze ezzel nincs semmi baj, legyenek nagy céljaid és vágyaid, de emellett ne felejtsd el élvezni a mindennapi, rutinszerű feladatokat, hiszen legyünk őszinték, az élet túlnyomó részét ezek képzik. 

Élvezd a napi kávét, hosszú sétát a kutyáddal vagy a lefekvés előtti rituáléd, és tuti elégedettebb leszel.

Élvezd a napi kávét, hosszú sétát a kutyáddal vagy a lefekvés előtti rituáléd, és tuti elégedettebb leszel
Élvezd a napi kávét, hosszú sétát a kutyáddal vagy a lefekvés előtti rituáléd, és tuti elégedettebb leszelFotó / Shutterstock

 3. A boldogság közelebb van, mint gondolnád

A boldogságra nem úgy kell gondolni, mint valamire, ami egy másik városban, egy másik munkahelyen, vagy egy másik emberrel van. A boldogság ott is elérhető, ahol éppen vagy, még ha nem is tökéletes az életed (senkié sem az).

Értékeld, ahol épp vagy, találd meg a boldogságod a jelenlegi helyzetedben, hiszen folyton csak várakozni a boldogságra pusztán időpazarlás.

4. Koncentrálj a folyamatraA zen szerzeteseket nem az eredmények, hanem a folyamat érdekli, ami egy tanulságos lecke lehet mindenki számára. Nemcsak azért jársz gimibe és egyetemre, hogy a végén leérettségizz vagy lediplomázz, hanem a tudásért, tapasztalatért, sok új élményért és barátért, és ez egy szinte minden helyzetben alkalmazható szabály.

Ne csak a végső eredményre koncentrálj, hanem élvezd és értékeld a folyamatot!

Értékeld, ahol épp vagy, találd meg a boldogságod a jelenlegi helyzetedben
Értékeld, ahol épp vagy, találd meg a boldogságod a jelenlegi helyzetedbenFotó / Shutterstock

 5. A zen szerint az élet értelme élni

Az élet értelmét fejvesztve keresni, megugorhatatlan célokat állítani felesleges. Élvezd a hétköznapokat, hiszen ezek teszik ki az élet nagy részét. Ne kutasd, hogy miben lehetnél jobb, sikeresebb, kiemelkedőbb, mint bárki más, és ezáltal mi az életed értelme.

Koncentrálj a boldogságodra és kiegyensúlyozottságra.