Nem hiszed el, miből készülnek a téglák, amik erősebbek a betonnál

Belefáradt a műanyagproblémával kapcsolatos tétlenkedésbe a kenyai vállalkozó, ezért állt elő a forradalmi ötlettel.

A Nzambi Matee tervei alapján előállítható műanyag téglák hétszer erősebbek, mint egy átlagos betonból készült darab. Cégével naponta 1500 téglát gyártanak Nairobiban található gyárukban és már több mint 20 tonna műanyagot újrahasznosítottak, mióta 2017-ben beindult az üzem.

Olyan cégekkel dolgoznak együtt, akik csomagolással foglalkoznak. Ezek a vállalatok ingyen leadják nekik a hulladékukat, ahelyett, hogy fizetnének azért, hogy újrahasznosítással foglalkozó cégek elvigyék azt.

A téglákat háromféle műanyag keverékéből készítik, amikből általában a samponos flakonok és vödrök készülnek. A zsákban érkező hulladékot beolvasztják, homokkal keverik és változó méretű és színű, téglaalakú formákba préselik. A téglák nemcsak fenntarthatóak, hanem olcsóak is. A szürke színű például körülbelül 2000 forintra jön ki négyzetméterenként.

A téglákat háromféle műanyag keverékéből készítik
A téglákat háromféle műanyag keverékéből készítikFotó / Nzambi Matee

A vállalkozás beindítása Matee szerint olyan volt, mint ejtőernyő nélkül leugrani egy szikláról, de kilátásaik annyira bíztatóak, hogy egy második gyártósort is szeretne nyitni háromszoros kapacitással.

A fiatal mérnök példája annak, hogy bárki tud tenni a bolygóért. Nemzetközi figyelmet is kapott, amikor tavaly az ENSZ által adott Young Champion of the Earth díjat elnyerte, azzal az indoklással, hogy elképzelése segít abban, hogy a lineáris gazdaságból, mely során egyszer használunk mindent, aztán kidobjuk, átálljunk a körkörösre, mely során, amit felhasználunk újra és újra visszakerül a rendszerbe.

Nairobiban naponta 500 tonna műanyaghulladék keletkezik
Nairobiban naponta 500 tonna műanyaghulladék keletkezikFotó / AFP

Annak ellenére, hogy Kenyában a világ legszigorúbb műanyagtilalma van érvényben 2017 óta, Nairobiban naponta (!) 500 tonna műanyaghulladék keletkezik, melynek csak töredékét hasznosítják újra.