3 gondolat, ami segíthet a stabil önbizalom kiépítésében

Az önbizalomhiány általános probléma a fiatalok körében, de nem lehetetlen véget vetni neki. Ehhez hoztunk neked néhány tippet!

Szokták mondani, hogy az idő előrehaladtával egyre növekszik az önbizalom, ám ez nem feltétlenül segít azokon, akik a mindennapjaikban a magabiztosság hiánya miatt szenvednek. A stabil önbizalom kiépítése hosszú folyamat, de van néhány egyszerű gondolat, amit mindenképp érdemes megfontolni, ha el szeretnél indulni a magabiztossá válás rögös útján. Itt vannak a legfontosabbak:

1. Tudd, hogy az önbizalom nem egy szupererő, ami vagy van, vagy nincs!

Az emberek különböző élethelyzetekben más-más szintű önbizalommal is rendelkezhetnek. Míg mondjuk középiskolásként az általad leginkább utált órán csendben meghúzod magad és kényelmetlenül feszengsz, mert nem megy az adott tárgy, addig egy olyan órán, ami viszont az erősséged, feltűnően jobb kedved van és sokkal szívesebben szólsz hozzá. Az ilyen helyzetekből látszik, hogy az önbizalom eléggé relatív tud lenni: sokszor ahhoz kapcsoljuk a magabiztosságot, hogy az adott élethelyzetben mennyire vagyunk sikeresek.

Pedig a stabil önbizalom titka az, hogy önmagad egy teljes, szuper emberként tudd elfogadni, és ez ne függjön a sikereidtől vagy kudarcaidtól! Ezt akár célként is kitűzheted az önbizalomnövelő projekted során. Hiszen mindannyian hibázunk és esendőek vagyunk, ami egyáltalán nem ciki. A legnagyobb önbizalommal rendelkező ismerőseidnek is vannak olyan élethelyzeteik, amikor egyáltalán nem magabiztosak.

Ne mások véleménye határozza meg a magadról alkotott képedet. Fogadd el magad olyannak, amilyen vagy!
Ne mások véleménye határozza meg a magadról alkotott képedet. Fogadd el magad olyannak, amilyen vagy!Fotó / AFP

2. A szépség belülről fakad, de korántsem úgy, ahogy gondolnád.

Egyáltalán nem arról van szó, hogy mindenki automatikusan vonzónak fog találni, ha megismeri a belső értékeidet. Bár a közösségi média szereti azt az üzenetet közvetíteni, hogy mindenki gyönyörű a legkisebb erőfeszítés nélkül is, be kell látnunk, hogy az emberek nem így működnek. Egy igényes, magára valamit adó emberrel mások hajlamosabbak kedvesebbnek lenni, és ezek az emberek jobb esélyekkel indulnak a munkakeresés világában is. Igazságtalan? Igen, nagyon is, de az emberi természet alapvetően ilyen.

Az viszont igaz, hogy a szépség valóban belülről fakad és bárki lehet igazán szép, hiszen az egészséges önbizalom kiül az arcodra, meglátszik a kisugárzásodon. Ráadásul most van itt az életednek az az időszaka, amikor megtalálhatod a saját stílusod, kísérletezhetsz ruhákkal, sminkkel, edzéssel vagy akár étkezéssel is. Érdemes időt és energiát szánni rá, hogy megtaláld, hogyan érzed igazán jól magad a bőrödben. Ne félj a tükörtől sem: próbálgass ruhákat, nézd gyakran az arcod és a tested közelről! Ugyanis sokszor azért látjuk magunkat csúnyának, furcsának, mert nem szoktunk hozzá a saját látványunkhoz úgy, ahogyan hozzászoktunk a családunkhoz vagy a barátainkhoz.

Persze előny az igényes külső, de sokkal fontosabb, hogy milyen ember vagy valójában!
Persze előny az igényes külső, de sokkal fontosabb, hogy milyen ember vagy valójában!Fotó / AFP

3. Mindig tartsd szem előtt: mindenki saját magával van elfoglalva!

Oké, de hogy jön ez az önbizalomhoz? Hát úgy, hogy az önbizalomhiány okozta szorongás, ami miatt esetleg félsz más emberekkel kapcsolatba lépni, azon alapul, hogy biztosan valami rosszat fognak rólad gondolni. Persze, van rá esély, hiszen lehetetlen, hogy mindenki mindenkinek szimpatikus legyen. Alapvetően viszont fontos tudnod, hogy a többi ember (különösen a tinik és a fiatalok) ugyanúgy szenved attól, hogy mit fognak róla gondolni mások, és ugyanúgy semmi máson nem jár az esze, mint hogy ő maga jó benyomást tegyen másokra. Hiszen a téged körülvevő emberek valószínűleg ugyanúgy megvívják a saját harcukat az önbizalommal. Épp ezért nem érdemes görcsölni a többiek véleménye miatt, hiszen általában nem azzal vannak elfoglalva, hogy rólad mit gondoljanak. Ha pedig mégis, döntsd el te magad, hogy kinek a véleménye számít! (Segítek: azé, aki szeret téged, és akit te is szeretsz!)

Konda Nikolett