Hihetetlen, de létezik: ne hagyd, hogy a pozitivitás megmérgezze az életed!

Tudtad, hogy 2012 óta március 20-án ünnepeljük a boldogság világnapját? Manapság sokfelől hallhatjuk, hogy a pozitivitás a kulcs a boldogsághoz. De biztos, hogy jó ez? Akkor is, ha valós érzelmeink letagadását jelenti?

Az elmúlt egy évben mindannyiunk élete a feje tetejére állt. A felfoghatatlan helyzetben sokan úgy reagáltunk, hogy megpróbáltuk a legtöbbet kihozni belőle: futni kezdtünk, barkácsoltunk, kenyeret sütöttünk, olvastunk. Nagyon sok hasznot is húzhattunk a bezárva töltött hetekből, hónapokból. De azzal sem kellene, hogy bármi baj legyen, ha beismerjük: nem tudtuk aktívan tölteni az időszakot, borzalmasan éreztük magunkat, és elbuktunk az alkalmazkodás terén.

A mérgező pozitivitás jelensége, amikor képtelenek vagyunk beismerni, hogy rosszul mennek a dolgok, nehéz helyzetben vagyunk.

A mérgező pozitivitás jelensége, amikor képtelenek vagyunk beismerni, hogy rosszul mennek a dolgok, nehéz helyzetben vagyunk
A mérgező pozitivitás jelensége, amikor képtelenek vagyunk beismerni, hogy rosszul mennek a dolgok, nehéz helyzetben vagyunkFotó / 123RF

Ennek a jelenségnek súlyos következményei vannak a mentális egészségünkre nézve, ezért jobb tőle gyorsan megválni. Az ugyanis, ha nem ismerjük be, hogy nem vagyunk jól, nem tünteti el a rossz érzést, hanem egyenesen ront a helyzeten.

Ezzel szemben a tragikus optimizmus teóriája szerint a legjobban akkor járunk, ha amennyire lehet, a realitások talajára állunk: elismerjük, hogy veszteség, fájdalom és szenvedés létezik, de azt is, hogy az élet tele van reménnyel és értékkel.  

Az elképzeléssel először Viktor Frankl osztrák pszichológus, holokauszttúlélő állt elő. Támogatói úgy gondolják, hogy az életben helye van a jó és a rossz átélésének egyaránt, mert mindkettőn keresztül fejlődünk.

Az életben helye van a jó és a rossz átélésének egyaránt
Az életben helye van a jó és a rossz átélésének egyarántFotó / 123RF

Nem arról van szó tehát, hogy hagyd, hogy a rossz élmények összetörjenek, hanem arról, hogy:

Ha nehézségeken mész át, ahelyett letagadod őket, vagy átadod magad nekik, inkább arra próbálsz koncentrálni, hogy mit vehetsz ki belőle, mit tanulhatsz.  

Teljesen igazad van, ha most azt gondolod, hogy azért ez sok helyzetben szinte lehetetlennek tűnik, viszont megéri megpróbálni. Nem veszíthetsz semmit.

A lényeg, hogy oké, ha rosszul érzed magad; oké, ha nyugtalan vagy: ez mind emberi dolog. Nem kell letagadnod, ha rosszul vagy, de ne is add át magad a kétségbeesésnek, a legjobb megoldás ugyanis a kettő között van!