Ingyenes mentálhigiénés tanácsadási lehetőségek

Az egészség nemcsak testileg, hanem lelkileg is nagyon fontos. Ebben a nehéz helyzetben, amikor hónapok óta be vagyunk zárva és nem adódik sok lehetőségünk a szociális életet élni, nehezebben viselhetjük a hétköznapokat. Éppen ezért hoztunk nektek pár ingyenes mentálhigiénés lehetőséget, amik segíthetnek megküzdeni a jelenlegi mindennapokkal.

Sajnos a köztudatban még most is elterjedt az a nézet, hogy aki pszichológushoz jár, az tuti nem százas. Azonban fontos, hogy ez az attitűd megváltozzon és ne legyen ciki segítséget kérni.

Ha már kipróbáltad meditációt, a mindfullnesst, vagy a jógát, de egyik sem érte el a kellő hatását és már régóta gondolkozol azon, hogy tennél még valamit a mentális egészségedért, akkor itt az ideje, hogy felkeress egy szakembert is.

Ha egyetemre jársz

A felsőoktatási intézmények többsége rendelkezik saját pszichológussal, mely kifejezetten a tanulók segítésére áll rendelkezésre. Nézz körül az egyetemed weboldalán vagy kérdezd meg a tanulmányi osztályt, hogy milyen lehetőségeid vannak.

SOTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika

Vannak csoportterápiás foglalkozások, amelyekre a (1) 2100-330/51219 számon lehet jelentkezni. Minden esetben szükség van a csoportot megelőző első interjúra, ahol szakemberek döntenek arról, hogy a jelentkező alkalmas-e csoportos terápiára, és melyik csoport a legmegfelelőbb számára.

Ezen túlmenően három féle szakambulancia közül is választhatsz: ADHD, memória és Felnőtt Sürgősségi Pszichiátriai szakambulancia.

SOTE Klinikai Pszichológia Tanszék

Jelentkezés: Első időpontot a titkársági telefonszámon tudsz kérni a 459-1493 számon (nincs e-mailes lehetőség). Első alkalommal egy felmérő beszélgetés történik, amely alapján eldől, hogy tudják-e vállalni a pszichoterápiás kezelését.

Főként olyan fiatalok jelentkezését várják, akik:

  • szorongásos zavarokkal (pánik, generalizált szorongás, szociális fóbia, hipochondriasis, fóbiák),
  • depresszióval,
  • traumatizációval, poszttraumás állapotokkal,
  • evészavarokkal: bulimia, obesitas (elhízás),
  • szomatizációs zavarokkal (például: fejfájás, alvászavarok, funkcionális meddőség, magas vérnyomás) küzdenek.

Fontos kiemelni, hogy a Szakambulanciára való bejelentkezéshez szakorvosi beutaló szükséges!

A csoportterápia egy többszörösen igazolt, hatásos módszer a mentális zavarok kezelésére.
A csoportterápia egy többszörösen igazolt, hatásos módszer a mentális zavarok kezelésére.Fotó / Shutterstock

Országos Orvosi Rehabilitációs intézet Tündérhegyi Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás Rehabilitációs Osztály

Az év bármely szombatján 8 és 11 óra között szakképzett terapeuta várja a vizsgálatra
jelentkezőket, aki segítségedre lesz, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb kezelést, vagy kezelőhelyet. Ha további kérdéseid lennének a foglalkozást illetően olvasd el a gyakori kérdésekre adott válaszokat.

A bejelentkezéshez háziorvosi, pszichiátriai vagy más szakorvosi beutalóra van szükség.

Thalassa Ház- Budatétény Pszichoterápiás és Pszichiátriai Rehabilitációs Intézet

Jelentkezés a jelentkezes@thalassahaz.hu címen lehetséges, név, telefonszám megadásával. A jelentkezés további menetéről az intézmény weboldalán olvashatsz.

Minden esetben tájékozódjatok a foglalkozások felől, ugyanis a vírushelyzet nagy valószínűséggel hatással van a rendelések menetére.

Tartsd szem előtt, hogy nem számít mit gondolnak mások, a lényeg, hogy te jobban legyél és merj cselekedni a jobb közérdeked érdekében, mielőtt még súlyosabb következmények alakulnának ki a rossz lelki állapotod miatt.