Online szakácsversenyből egy vidéki top étterembe – interjú Erdélyi Flórával

Hogy a világ mennyire a feje tetejére állt az utóbbi egy évben, mi sem mutatja jobban, mint egy olyan megmérettetés, ahol elvileg az ízek, illatok, textúrák a legfontosabb szempontok, most mégis az online térben, virtuálisan egy videón keresztül kellett bizonyítania a versenyzőknek.

A magyar kreativitás azonban nem ismer határokat, hiszen egy fiatal, tehetséges, szerény lány ebből a helyzetből is a legtöbbet hozta ki. Erdélyi Flóra a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója első helyezést ért el a legutóbbi Olivier Roellinger szakácsversenyen, melyet az Ethic Ocean/SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hoztak létre.

 

A dél-kelet-európai régió legjobbja lettél ezen a versenyen. Mindig is szakács szerettél volna lenni?
Középsuli végén jött az ötlet, hogy vendéglátással foglalkozzak, ezért jelentkeztem a BGE-re. Aztán az első évben, már az első órán tudatosult bennem, hogy a szakács szakma érdekel.

 

Mikor derült ki, hogy van érzéked a főzéshez?
Testvéremmel mindig segítettünk a konyhában a szüleinknek, mindig ötleteltünk, új receptekkel próbálkoztunk, és persze enni is szeretek. De sosem éreztem, hogy lenne érzékem a főzéshez. Apukám mondta, hogy van hozzá tehetségem, hogy jól használom a fűszereket, és jól kiérzem az ízeket.

 

Egyetem mellett dolgoztam egy kávézóban, ha maradt egy kis szabadidőm, bementem a suli konyhájába és gyakoroltam.
Egyetem mellett dolgoztam egy kávézóban, ha maradt egy kis szabadidőm, bementem a suli konyhájába és gyakoroltam.Fotó / Erdélyi Flóra

Sokan nem a felsőoktatásban tanulnak szakácsnak. Neked miért volt fontos az egyetemi tanulmány?
Ez egyértelműen a szüleimnek köszönhető. Nagyon szerették volna, hogy én is meg a testvérem is egyetemre menjünk. Aztán első évben megtaláltam, hogy mi az, ami érdekel.

 

Az egyetemi évek alatt megtehetted, hogy kipróbálj éttermeket, különleges ételeket?
Az albérletben nagyon sokat gyakoroltam a ketchup-os rizs tökéletes elkészítését. Természetesen, mint a legtöbb egyetemista én is spóroltam. De a BGE sokat segített, sok lehetőséget biztosított. Többek között Hidvégi Hedvig, Balog-Siposné Szőcze Anikó és Tóth Gábor tanáraimnak köszönhetően rengeteg gasztronómiai eseményre eljutottam. Az áttörést számomra egy Bocuse d'Or verseny hozta meg 2019-ben. Pohner Ádám és Csillag Richárd páros munkáját segíthettem és közelről figyeltem, hogyan dolgoznak, versenyeznek. Ott olyan ételekkel és eszközökkel találkoztam, amelyekkel előtte soha.

 

Nem sokkal később már te is megméretted magad. Jelentkeztél a francia séf, Olivier Roellinger nevével fémjelzett nemzetközi versenyre. Mi volt a motivációd és mi volt a menete a versenynek?
A 2019-es versenyre jelentkezett a suliból egy srác és a kelet európai régió döntőjét az iskolánkban, a BGE konyháján rendezték. Segítettünk a versenyen, vittük a tányérokat és közben láttuk, hogyan zajlik a döntő, de akkor még nem gondoltam arra, hogy majd én is nevezni fogok. Következő félévben aztán tanáraim noszogatására én is jelentkeztem.

 

"Az egyetemen az első évben, az első óra után már tudatosult bennem, hogy a szakács szakma érdekel."
"Az egyetemen az első évben, az első óra után már tudatosult bennem, hogy a szakács szakma érdekel."Fotó / Erdélyi Flóra

Beneveztél, felkészültél, aztán jött a járvány...
Fhú, ez kemény időszak volt. Egyetem mellett dolgoztam egy kávézóban, ha maradt egy kis szabadidőm, bementem a suli konyhájába és gyakoroltam. Rengetegszer megfőztem a kitalált menüt, tanárommal együtt javítgattuk, néha apróságokat változtattunk a recepten. Közben olyan hírek jöttek a szervezőktől, hogy nem is tartják meg a versenyt, aztán az volt a terv, hogy egy későbbi időpontban rendezik meg. Már féléve mindennap makrélát filéztem, amikor kiderült, hogy online verseny lesz. Először úgy döntöttem, hogy visszalépek, majd egy év múlva megpróbálom újra, de szerencsére végül mégis elindultam a versenyen. Lelkileg megterhelő időszak volt.

 

Tulajdonképpen egy kisfilmet kellett forgatnotok, amiben bemutatjátok, hogy mit, miből és hogyan főztetek. Kaptatok támpontot, hogy hogyan valósítsátok meg a videót?
Annyit kértek, hogy 2-3 percben mutassuk be az ételt. A verseny lényege a fenntarthatóság, kérték, hogy erre fektessünk nagy hangsúlyt és persze legyen színes, érdekes, kreatív a videó. Meghatározó szempont volt, hogy tengeri hal legyen az étel fő eleme, és az alapanyagokat lehetőleg fenntartható gazdaságokból szerezzük be. Az egyik fogásom szuvidolt makrélafilé volt, céklasalátával és szívkagyló kocsonyával. Kellett egy házias ételt is főzni. Úgyhogy készítettem egy citrusos makréla vagdaltat is pisztácia bundában, narancsos kelkáposztacsíkokkal és fokhagymás majonézzel. Fontos volt, hogy a fogások egészségesek legyenek, és a lehető legkevesebb étel kerüljön a kukába főzés közben.

 

A főzés mellett a videó készítésbe is bele kellett tanulnod, és persze szerepelned is kellett a saját kisfilmedben. Ez nem okozott gondot?
Őszintén szólva, én úgy érzem, hogy ez a része tragikusan sikerült. Nagyon nem értek a számítógépekhez és a kamerákhoz. Szerencsére a barátaim sokat segítettek, esélyem sem lett volna nélkülük. Az angol szöveget is be kellett magolnom, nagyon izgultam a felvétel előtt. Sokszor elröhögtem magam zavaromban. Nekem sokkal egyszerűbb lett volna, ha élőben főzhetek a zsűri előtt. Tényleg, nagyon köszönöm a barátaimnak, akik segítettek.

 

Megtaláltak új lehetőségek a verseny óta?
Pohner Ádám ajánlására egy híres vidéki étterembe kerültem nem sokkal a verseny után. Nagyon nagy megtiszteltetés, örülök, hogy ott fogok dolgozni. Szóval, amint vége a járványnak és kinyithatnak a vendéglátóhelyek, pakolok, és költöznöm kell.

 

Tervezed, hogy a jövőben egy külföldi étteremben, egy távoli országban is kipróbálod magad majd szakácsként?
Persze, nyitott vagyok a lehetőségekre. Egyébként nagyon szeretem az ázsiai konyhát, mostanában pedig az északi gasztronómia is nagyon érdekel. Mindkét ízvilág hazája lehetséges úticél a jövőben.

 

Lapat Dániel

 

 

Névjegy

Erdélyi Flóra

- 21 éves

- turizmus-vendéglátás szakon abszolvált, diplomamunka előtt áll

- jelenleg OKJ-s képzésben vesz részt

- kedvenc magyaros étele a tojásos nokedli

- szereti az ázsiai konyhát

- példaképe Pohner Ádám, séf