Ez lenne a hosszú élet titka? Így élhetsz akár 100 évig is

Lehet, hogy te már rákaptál arra az érzésre, amit akkor élsz át, ha látod, hogy örömet okozol valakinek, de az is lehet, hogy még bátorításra vársz. Van egy hírünk: bizonyítottan jó az egészségnek, ha kedves vagy másokkal.

Betty Lowe története bejárta a világot, amikor egy riport arról számolt be, hogy a hölgy még 96 évesen is aktívan önkénteskedik a helyi kórház kávézójában. A riportok folytatódtak, egészen a hölgy 102 éves koráig, amikor ő még mindig készítette a kávét, és csevegett a páciensekkel annak ellenére, hogy a látása már jelentősen megromlott.

Azt állította, az önkéntes munka segített neki egészségesnek maradni.  

Betty Lowe megérzését a tudomány is alátámasztja. Az önkénteskedés egy kutatás szerint 24 százalékkal csökkenti a korai halál lehetőségét, és az önkénteseknél kisebb a magas vércukorszint veszélye és a szívproblémákhoz vezető gyulladásé is.

Könnyebben megfogható adat, hogy azok, akik másokon segítenek, 38 százalékkal kevesebb időt töltenek korházban, mint azok, akik nem önkénteskednek vagy vállalnak szerepet jótékony szervezeteknél.  

Bármilyen egészségi állapotból indulunk, a másokon való segítés javít majd rajta. Egy kísérlet során gimis tanulókat arra kértek, hogy korrepetáljanak kisebbeket, és két hónap múlva már a vérképükben is megmutatkozott a különbség azokhoz a gimnazistákhoz képest, akik szintén benne voltak a kísérletben, de nem korrepetáltak.

Betty Lowe
Betty LoweFotó / Manchaster Evening

Számos hasonló eredmény született további kutatások során. Egy arra is rámutatott, hogy nem feltétlenül kell hosszú távon önkénteskedni, elég kedvesnek lenni másokhoz azért, hogy élvezhessük a hatásokat. Egyszer a résztvevők feladata az volt, hogy tegyenek random kedves gesztusokat idegenek felé, például vegyenek egy kávét.

Ennek eredményeként is kimutatták, hogy a résztvevőknél csökkent az olyan gyulladást okozó gének aktivitása, ami rákhoz, szívbetegséghez vagy diabéteszhez vezethet.  

Minderre a magyarázat abban a régi megállapításban található, hogy az ember társas lény. Jobban érezzük magunkat, ha aktívak vagyunk a közösségünkben, kapcsolatokat építünk ki, és adunk másoknak.