5 apró, de hatásos pszichológiai trükk a jobb benyomásért

Mindannyian szeretnénk jó benyomást tenni a minket körülvevő emberekre – legyen szó barátokról, egy potenciális partnerről vagy a főnökünkről. Szerencsére csomó tudatos pszichológiai trükköt használhatunk a kívánt hatás elérésére. Mutatjuk, mik is ezek!

Ha állásinterjúra, első randira, vagy akármilyen közösségi eseményre készülsz, és netalántán visszahúzódóbb, vagy "kevésbé társaság középpontja" típus vagy, akkor különösen hasznodra lehetnek az alábbi tanácsok, de természetesen mindenkinek van hová fejlődni, szóval az extrovertáltak is nyugodtan folytathatják az olvasást!

Használd a másik fél nevét!  

Bizonyára neked sem ismeretlen a szituáció, amikor valaki bemutatkozik, de a nevét egyszerűen képtelen vagy megjegyezni. Ennek orvoslására hasznos trükk, ha a bemutatkozást követően szinte rögtön elkezded a nevén szólítani az adott illetőt, ami nemcsak segít emlékezni a rá, hanem automatikusan szimpatikusabbá tesz téged, hiszen mindenki szereti, ha a nevén szólítják.

Utánozd a testbeszédet!

Persze ne ijesztően, de alapvetően érdemes figyelni az apró jeleket, amiket a másik a testbeszédével mutat: ennek fényében, ha valaki zárkózottabbnak mutatkozik, összefonja a karját vagy távolságot tart, semmiképp ne próbáld meg megsérteni a személyes terét!

Figyeld, ki mennyire nyitott a közeledésre, és ki értékeli inkább a saját teret.

Tettesd az önbizalmat!

Amíg valósággá nem válik! A félelem és szorongás nem egyedi tünetek, amikor új emberek megismeréséről van szó, de erről nekik nem muszáj tudniuk: simán meg tudod trükközni a saját tudatod, például, ha azt képzeled, hogy már ezer éve ismered azt, akivel éppen beszélsz. Persze vele ezt ne oszd meg...

A félelem és szorongás nem egyedi tünetek, amikor új emberek megismeréséről van szó
A félelem és szorongás nem egyedi tünetek, amikor új emberek megismeréséről van szóFotó / 123RF

Kérj szívességet!

Érdemes valamilyen apró szívességet kérni azoktól, akikkel éppen megismerkedtél, ugyanis jobban fognak kedvelni, ha úgy érzik, hogy már segíthettek neked. Próbáld ki, ha legközelebb megismersz valakit!

A lehető legkisebb szívesség, például egy zsebkendő, vagy az idő megkérdezése is elegendő.

Bókolj!

Miután megismersz egy új személyt vagy társaságot, idővel érdemes valamilyen apró pozitív megjegyzést tenni. De most komolyan: ismersz olyat, aki ne szeretné, ha bókolnak neki?