Ezek a kiégés jelei - te tapasztaltad már őket?

A kiégésnek több oka is lehet, ám érdemes komolyan venni, ha eléred a határt, mert nagy kockázatot vállalsz azzal, ha nem lassítasz a tempón. Tudd meg, mik a jelek, amikre mindenképp érdemes odafigyelned!

A kiégés leginkább túlterheltség esetén jelentkezhet, a vizsgaidőszak kezdetekor pedig nem túl szerencsés, ha ezzel kell szembenézned.

Ismerd fel, mikor érted el a szintjét, hogy tudj ellene tenni addig, amíg nem késő!  

Maga a fogalom fizikai és érzelmi kimerültségre utal, aminek következtében az egyén elveszti céljait, nem képes folytatni a munkát. Ehhez párosul a szorongás érzése, hisz tudja, hogy el kellene végeznie feladatait.

Mik a jelei a kiégésnek?

Fáradtság

Egyértelmű jele lehet a kiégésnek az állandó fáradtság. Ha nem bírsz kikelni az ágyból, és az egyszerű feladatok elvégzése is hatalmas terhet jelent számodra.

Nem tudod értékelni önmagad

Bármit is csinálsz, sosem lesz elég, mindig van valamilyen új feladat, ami előtted áll, ezért nem tudod értékelni azt sem, amit már elvégeztél. Emiatt lehetetlenné válik számodra, hogy hatékonyan dolgozz, hisz elvesztetted a hozzá szükséges motiváló erőt.

Minden idegesít

Ha valaki hozzád szól, már azon is képes vagy felhúzni az agyad, elveszted a türelmed, és sokkal nehezebb visszafognod a csípős megjegyzéseid.

Ismerd fel, mikor érted el a szintjét, hogy tudj ellene tenni addig, amíg nem késő!
Ismerd fel, mikor érted el a szintjét, hogy tudj ellene tenni addig, amíg nem késő!Fotó / 123rf

A koncentráció hiánya

Lehetetlenné vált számodra, hogy koncentrálj a munkára, tanulásra, inkább pörgeted az Instát, csak ne kelljen a való életre gondolnod.

Bezárkózás, elzárkózás

Jellemző a kiégéssel küzdőkre, hogy elzárkóznak a külvilágtól, inkább magukba zuhannak, és a szobában ülnek ahelyett, hogy megosztanák gondolataikat másokkal, esetleg segítséget kérjenek.

Gondok az alvással

Nem tudsz aludni, éjszaka pörög az agyad és lehetetlenné vált a pihenés. Érdemes elgondolkodnod azon, mi lehet ennek az oka, hisz sok esetben ez is arra utal, hogy valami nagyon nem működik megfelelően az életedben.

Nem ciki segítséget kérni

Sajnos a köztudatban még most is elterjedt az a nézet, hogy aki pszichológushoz jár, az tuti nem százas. Azonban fontos, hogy ez az attitűd megváltozzon és ne legyen ciki segítséget kérni. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük, kihez fordulhatsz, ha úgy érzed, szakemberre van szükséged!