Az év cégvezetője beavat a sikerének titkába

Pályaválasztás előtt állsz, vagy éppen váltani készülsz? Ebben segítünk neked. Sikeres emberek bemutatásával megmutatjuk nektek, hogy hogyan érdemes pályát választani és történetükkel motiváljanak titeket, hogy semmi sem lehetetlen.

Aki most beavat titeket a történetébe: Kanalovics Balázs, a Wärtsilä Hungary Kft. ügyvezetője, aki idén elnyerte a Behaviour magazin által szervezett versenyen az „Az év cégvezetője" díjat középvállalati kategóriában.
Kanalovics Balázs írása következik.

A Wärtsilä Hungary Kft. egy finn nagyvállalat, amely közel 180 helyszínen van jelen a világ 70 országában. Erőművi és hajózásban használt berendezések gyártásával foglalkozik.

A kezdetek

Viszonylag fiatalon a középiskolás tanulmányaim előtt el kellett döntenem, hogy mivel szeretnék foglalkozni, ugyanis anyagi okok miatt nem volt biztos, hogy én is tudok a felsőoktatásba menni. Testvérem volt az éltanuló, így szinte biztos volt, hogy ő lesz az, aki továbbtanul. Éppen ezért is volt fontos, hogy legyen egy szakmám már a középfokú oktatás végére.
14 éves fejjel komolynak tűnő gondolatok mentén alakult ki bennem két irány, hogy mi az, ami érdekel és szeretnék foglalkozni vele. Két elég különböző dolog vonzott: a színészet és a külkereskedelem. A külkereskedelem lett a befutó, mert a színészek már akkor is nehezen tudtak megélni. Így az egri -mivel ott éltünk- Közgazdasági Szakközépiskolába jártam, ami már használható képesítést is adott és ezután tanultam tovább a Szent István Egyetemen. Levelezőre jártam, így mellette dolgozhattam is, hogy előteremtsem a pénzt a tanulmányaimra. Külkereskedelmi szakra jelentkeztem és menetközben jöttem rá, hogy ez nekem tényleg fekszik.

Az egyetem alatt recepciós munkát vállaltam el, ami kellő motivációt adott ahhoz, hogy ennél többet is elérjek. A főiskolát már úgy fejeztem be, hogy üzletkötő voltam. Tehát a karrier és az iskola párhuzamosan futott.

Most úgy tűnhet mintha én lennék a világ legtudatosabb embere, aki már 14 éves korában eldöntötte, hogy kereskedő lesz és ezt vitte végig, de ez nem igaz. Csak volt bennem egy gondolat és ez erősödött az évek során. Persze szerencse is kell ahhoz, hogy abba kezdjünk először, amivel megtaláljuk a számításunkat.

A pályaválasztás mikéntje

Szerintem a pályaválasztás során a legfontosabb, hogy ismerjük meg a személyiségünket, figyeljük meg mi tesz minket boldoggá, mik azok az irányok, amiknél jön a flow élmény.

Ez azért is fontos, hogy megtudjuk, kik vagyunk valójában. Ugyanis ha ismerjük a személyiségünket, akkor ahhoz tudunk egy jó szakmát hozzáilleszteni. Például, ha rosszul érzem magam sok ember előtt és nehezen létesítek kapcsolatot, akkor ne legyek kereskedő.

Hogy én honnan, hova jutottam? Boldog ember lettem és ez a legfontosabb. Hogy megtaláljuk magunkat a munkában és a magánéletben is. A helyes pályaválasztás azért is nagyon fontos, mert szinte több időt töltünk a munkahelyünkön, mint a családunkkal. Tehát azt is végig kell gondolnunk, milyen élethelyzetben tudjuk elképzelni magunkat és ehhez megfelelő, megértő párra is szükség van.

Emellett az is fontos, hogy mérjük fel, mire lesz biztosan igény a jövőben. Mivel egyre több munkát gépek és szoftverek végeznek, ezért az ezzel kapcsolatos tudásra és méginkább az emberekkel kapcsolatos képességekre például mindig szükség lesz.

A siker titka az, hogy ha eldöntöttük, hogy mit akarunk, akkor azt csináljuk jól.
A siker titka az, hogy ha eldöntöttük, hogy mit akarunk, akkor azt csináljuk jól.Fotó / Kanalovics Balázs

Nincs baj azzal, ha átlagos vagy

Soha semmiből nem voltam kiemelkedően jó, vagy kiváló és ez el is keserített egy időben, mert azt láttam, hogy aki specializálódik valamire, abból majd osztályvezető lesz és abban a valamiben valami kiemelkedőt fog alkotni. Sokáig szenvedtem emiatt és csak felnőtt fejjel jöttem rá arra, hogy nekem az az előnyöm, hogy mindenhez értek annyira, hogy az adott területen jó embert tudjak kiválasztani, illetve, hogy képes vagyok sok különböző terület között felismerni az összefüggéseket. Szerintem nincs azzal semmi baj, ha valaki teljesen átlagos valamiben. Ha meg tudja azt még valamilyen plusz tulajdonsággal fűszerezni, akkor az átlagosságból is előnyt tud kovácsolni. Mindemellett a siker titka, hogy ha eldöntöttük, mit akarunk, akkor azt csináljuk jól, fektessük bele a munkát és energiát. Mindegy, hogy mivel foglalkozunk, csináljuk szívvel lélekkel.

 Merj váltani  

Ha pedig időközben meggondoljuk magunkat és rájövünk, hogy mégsem ezt szeretnénk, akkor lépjünk. Sose késő váltani.
Nem az a lényeg hogy egyből megtaláljuk azt amit szeretnénk, próbálkozhatunk nyugodtan. Hiszen a kedvenc ételünket sem úgy tudjuk meghatározni, hogy ez a kedvenc ételem mert egyszer ettem, hanem kipróbálunk több mindent és a végén el tudjuk dönteni, hogy melyik ízlik a legjobban. Ne féljünk próbálkozni. Ne higgyük, hogy azért mert kiválasztottunk egy szakmát, akkor abban életünk végéig benne kell maradnunk, csak azért mert anyagilag ez éri meg.

Egyetem után

Egyetem alatt recepciósként dolgoztam majd átmentem egy multihoz és onnan vadásztak le egy év után egy elektromos kéziszerszámokat forgalmazó céghez. Folyamatosan bővült a cég, kiváltunk és kellett egy ügyvezető. Evidens volt, hogy én legyek az, ugyanis én rendelkeztem a legtöbb tapasztalattal, tudással. Ekkor 25 éves voltam. Majd pár évvel később talált meg egy fejvadász, aki a jelenlegi cégemhez csábított át. A Wärtsilä egy finn nagyvállalat, mintegy 180 helyszínen van jelen a világ 70 országában. Erőművi és hajókhoz tartozó berendezések gyártásával foglalkozik. Ez az ipar láthatatlan szegmense, de fontos része. Ha valaki körbenéz a szobájában, biztos lehet benne, hogy a körülötte lévő tárgyak tárgyak, vagy azok alapanyagainak 80 százaléka részt vett a tengeri hajózásban . Az össz termékmozgatásnak (volumenben) a 80-90 százaléka ugyanis a hajózásban történik.

A Wärtsilä-nél mind területileg, mind szakmailag bővíthettem a tudásomat, ami leginkább a kulturális tudás.

Boldog alkalmazott = profit

Pályafutásom alatt arra vagyok a legbüszkébb, hogy folyamatosan építkeztünk, fejlődtünk embereknek tudtunk munkahelyet teremteni, bővült a cég, és hogy a nálunk dolgozó embereknek jobb lett az élete. A profit nem cél, hanem eredmény. Mégpedig annak az eredménye, hogy az emberek jól érzik magukat. A boldog és elégedett alkalmazottak boldog és elégedett vevőket eredményeznek, a vevők pedig profitot.
Egy újfajta vezetési módszert szeretnék meghonosítani. Folyamatosan tanulni kell , és kérdezni. Olyan nincs, hogy kiválasztottam az én karrierutamat és ezzel ezentúl elvagyok. Mindig kell fejleszteni magunkat és őszintén kimondani, hogy miben vagyok gyenge, vagy mi az erősségem. Az erősségemet is fejleszteni kell, a gyengeségemet kompenzálni. Ha ez sikerül és őszinték vagyunk magunkkal, akkor az emberi kapcsolataink is jobbak lesznek, hiszen magunkon keresztül másokat is jobban megértünk. Miért fontos ez? Egy cégnél nem sok mindent tudunk egyedül elérni, ott kell hozzá a csapat, kellenek hozzá más emberek. Ezért fontos az emberközpontúság, mert csak így lehet csapatként működni.

Pályautam legnagyobb tanulsága

Lépjünk ki a komfortzónánkból, és ne fogadjuk el, ha nem megy valami. Próbáljunk túllépni a határainkon, ugyanis bármire képesek vagyunk, ha teszünk érte.
A 80-as években még az utcán fedezték fel a modelleket, de ez a világ már véget ért. Ma már ajánlkoznak az emberek modellnek, minket sem fog senki felfedezni, hanem nekünk kell megdolgoznunk azért, hogy „felfedezzenek".

Névjegy

Kanalovics Balázs

- 42 éves
- Van egy fia, aki 17 éves és a Városmajori gimnáziumba jár. Ő is a gazdasági/kereskedelmi terület felé nyit majdés érdekli a pszichológia. Felismerte, hogy a pszichológiát jól lehet használni pl. az értékesítésben.
- Középszintű tanulmányait az Egri Közgazdasági Szakközépiskolában végezte, majd 1999 és 2002 között a Szent István Egyetem tanult tovább Gazdasági mérnök szakon.
- Hobbija és egyben szenvedélye a sport, azon belül is az úszás. Vallja az "ép testben ép lélek" mondást, ugyanis szerinte mentálisan nem lehet anélkül kiemelkedően teljesíteni a munkában, ha fizikálisan nem vagyunk rendben.