Az év brókere, mégis a legbüszkébb két gyermekére – Fodor Zsoltot kérdeztük mi a helyzet a pénzpiacon

A netbankok világában teljesen természetes a fiatalabb generációk számára, hogy pénzügyeiket is önállóan intézik az interneten keresztül. Azonban, ha nem vagy biztos mi lenne a jó befektetés számodra, nem tudod az alapvető különbséget a kötvények és részvények között, akkor jobb, ha szakemberre bízod magad.

A Timberland Finance pénzügyi szakértőjét, Fodor Zsoltot látogattuk meg, hogy a válság utáni pénzpiacról kérdezzünk. Elárulta a jelenlegi trendeket és cikkünkből az is kiderül, mibe érdemes ma megtakarításaidat befektetni!

A COVID okozta folyamatos árváltozások miatt sokan még mindig válságot emlegetnek, de valójában a pénzpiacon 2020 március-áprilisában egy 40%-os tőzsdei esés után, gyorsan helyreállt a piac. Az ezutáni változásokról és jelenlegi trendekről Fodor Zsoltot kérdeztük.

Minek köszönhető, hogy ilyen jól kezelte a piac a válságot, de az árakból a legtöbben ezt mégsem érzékelik?

Amilyen gyorsan történt a tőzsdei esés, úgy érkezett a fellángolás is. A jegybankok nagyon jól kezelték a válságot. A tőzsdei optimizmus, alternatív befektetések hiánya és a mondhatni korlátlan pénzmennyiségnek köszönhetően hamar helyre álltak az árfolyamok, de azt is látni kell, hogy a tőzsde mindig a közel jövőt árazza 6-12 hónappal előre.

Milyen trend figyelhető meg jelenleg a piacon?

A részvénybefektetések reneszánszukat élik ma Magyarországon. Az emberek valós dolgokba akarják tartani a pénzüket, mint az ingatlan vagy az arany. Személy szerint én is a hagyományos értékalapú befeketésben hiszek.

Ennek ellenére viszont egyre nagyobb teret nyernek az új típusú fizetőeszközök, az NFT és kriptovaluták vásárlása egyre népszerűbb hazánkban is. Mi a véleménye erről?

A blokklánc technológia egyértelműen a jövőt fogja képezni, amire folyamatosan készülnek a bankok is. 2015-től viszont az árfolyamok nagymértékű ingadozása figyelhető meg. Éppen ezért befektetés céljából csak a kockázatvállaló ügyfeleimnek ajánlom, akik hosszútávban gondolkodnak. A hosszútáv ebben az esetben legalább 5, de inkább ennél több évet jelent. A jelenlegi degressziós szakaszokban tehát érdemes gyűjtögetni a digitális jegybank pénzeket, mert hosszútávon a piaci átlagot meghaladó hozamot biztosíthat.

Fodor Zsolt szerint az emberek valós dolgokba akarják tartani a pénzüket, mint az ingatlan vagy az arany.
Fodor Zsolt szerint az emberek valós dolgokba akarják tartani a pénzüket, mint az ingatlan vagy az arany.Fotó / Fodor Zsolt

Sokan a kriptovaluták lufiszerű kidurranását jósolják.

A kriptopénzek lufija valójában már többször kidurrant, de mindig újra nőtt. Az új generációk pedig folyamatosan fújják is a képzeletbeli lufit, mert hozzájuk mindig közel fognak állni a virtuális valuták. Már nem igénylik a készpénz kézzelfoghatóságát és fizikai valójában való megtestesülését.

Ezek szerint az is elképzelhető lenne, hogy egy turisztikai szolgáltató esetén például egyszer csak bitcoinnal fizessek?

Egyértelműen ez a jövő útja. Azt mondják a gyors árfolyam ingadozása miatt nem alkalmazható jól fizetőeszközként, de én azt mondom nézzük meg a török lírát. Van, hogy egy nap 100 százalékos ingadozás történik.

A jövő befektetéseit akkor már látjuk, de zárásként beszéljünk a jelen piacáról. Ha most úgy jöttem volna önhöz, hogy 1 milliárd dollárt szeretnék befektetni, mit ajánlana?

Első lépés minden esetben a befektetési profil elvégzése, ami akár 3-4 órás beszélgetés után áll össze. Mindenképpen ajánlanék hosszútávú, középtávú és likvid megtakarításokat is. Részét képezné ingatlan alap, blokklánc technológia, 5G technológia és elektromos energia, úgynevezett ESG alapok. Az infláció miatt mindenképp javasolnék arany és nemesfém vásárlást is és hagyományos értékalapú gazdasági társaságok értékpapírjait is.

Névjegy

Fodor Zsolt

- a Timberland Finance munkatársa

- 1990-ben a Miskolci Egyetemen végzett geológus mérnökként, majd később mérnök-közgazdász szakon

- harminc éves pénzügyi tanácsadó múltra tekint vissza, 1993-ban társalapítója volt az első miskolci brókerháznak

- 1996-ban a legelső vidékiként választották az év OTC brókerének

- volt Miskolc város vagyonkezelője

- 8 éven keresztül Észak-Magyarország legjobb fiókvezetője

- 12 éven keresztül folyamatosan tőzsdei hírek tudósítója a rádióban.