Ennyi kell a zsenialitáshoz: tényezők, amelyek befolyásolják az IQ-dat

Az intelligenciaszint jelentőségével kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban, ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – mindenki nagyon kíváncsi arra, ő mégis milyen pontszámot produkálna egy IQ-teszten.

Ugyan számos példa bizonyítja, hogy a kiemelkedő intelligenciaszint nem jelent egyet a sikerrel vagy éppen a kiemelkedő tudományos karrierrel, mindenki örülne, ha minél magasabb IQ-val büszkélkedhetne. De mitől is függ ez?

Még mielőtt belevágnál: tudtad, hogy nem csak emberek lehetnek zsenik? A SuliLife cikkéből kiderül, hogyan csekkolhatod, hogy átlag feletti-e négylábú barátod!

Genetika

Vitatott, hogy pontosan milyen mértékben, de az egészen biztos, hogy valamennyire a szüleinktől örökölt gének is közrejátszanak az intelligenciánk alakulásában. A tudomány jelenlegi álláspontja az, hogy nem létezik egyetlen gén, amely felelős az IQ szintünkért, az géncsoportok komplex "összjátékának" eredménye. Erre, persze, vajmi kevés befolyása van az embernek, valljuk be.

Fotó / Shutterstock

Környezeti hatások

Minden olyan hatás ide tartozik, ami a születésünk után ér bennünket. A szüleink viselkedése, a mód, ahogyan felnevelnek bennünket, az iskoláink, de még az étkezésünk is jelentősen befolyásolja a felnőttkori intelligenciánkat. Érdekesség, hogy azok a gyerekek, akiket legalább egy éves korukig anyatejjel táplálnak, 30 éves korukra átlagosan 3,7 ponttal érnek el magasabb szintet az IQ-teszteken, mint társaik, akiket más módon etettek.

Mit tehetsz felnőttként?

Még a tinédzserkorunk végeztével is sokat tehetünk azért, hogy fejlesszük a logikánkat, problémamegoldó képességünket és az IQ egyéb összetevőit. Ebben segítségünkre lehet, ha nyelveket tanulunk, ha bármilyen memóriára alapozó játékot játszunk vagy keresztrejtvényt fejtünk, ha minél többet és minél sokfélébbet olvasunk, valamint az olyan játékok is segíthetnek, amelyekben többféle kognitív műveletet kell egyszerre elvégeznünk, ilyen például a Scrabble vagy a Pictionary.

De nyugi, akkor sincs semmi gond, ha nem átlagon felüli az intelligenciád! Ahhoz, hogy az életedben sikeres legyél, nincsen szükség kiemelkedő IQ-ra, sokkal fontosabb, hogy a szociális készségeid megfelelőek legyenek, és jól ki tudd használni az eléd sodródó lehetőségeket!