TEDx ajánló: 5 inspiráló előadás

A TEDx egyedülálló konferenciasorozatát sokan ismerik és szeretik. Zseniális elmék, még zseniálisabb felfedezések, új elméletek, érdekfeszítő kutatások kifogástalan, közérthető előadásmódban. Most összegyűjtöttünk nektek néhány - szerintünk különösen inspiráló - előadást. Ha nem ismeritek a TEDx-et akkor azért, ha pedig igen, akkor azért érdemes tovább olvasni.

Fake it till you make it, azaz tettesd, amíg bele nem jössz

Azt már régóta tudjuk, hogy a testbeszéd befolyásolja azt, ahogyan mások gondolkodnak rólunk vagy éreznek velünk kapcsolatban, de vajon a nonverbális jelek arra is hatással vannak, hogy mi hogyan érezzük magunkat a bőrünkben? Ez egy kétirányú út és a testünk is formálja az elménket? Amy Cuddy szerint igen. Az előadásában egy egyszerű stresszkezelő, önbizalomnövelő gyakorlatot is bemutat, ami versenyhelyzetekben, vizsgák, állásinterjúk előtt különösen jól jöhet. Let's fake it!

Tanulságok a boldogságrólA boldogság titkát még senki nem lelte meg, legalábbis egy mindenkire érvényes receptet eddig még nem sikerült kitalálni. Talán a Hardvard Egyetem (a világ egyik leghosszabb, több mint 80 éves, még ma is tartó) grandiózus tudományos kutatása a boldogságról egy kicsit közelebb visz minket a megoldáshoz. Robert Waldinger, a projekt harmadik vezetője ebben az előadásban foglalja össze az eddigi eredményeket.

A siker titkaBarabási-Albert László ismert fizikus, hálózatkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Harvard kutatója és a Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpontjának vezetője. Mindemellett számos, nemzetközileg is széles körben ismert sikerkönyv és publikáció szerzője (például A villanások, Behálózva). Ebben az előadásban, A képlet című könyvében is ismertetett elméletéről, vagyis a sikert befolyásoló tényezőkről beszél. Kiderül az is, hogy a siker - szakterülettől függetlenül - igenis megjósolható. A könyveiben már ismert, szellemes közérthetőség most sem marad el.

A sebezhetőség erejeBrene Brown ebben a megható és humoros előadásban arról a hat évig tartó kutatásáról mesél, ami a saját életét is megváltoztatta. Segítségével egy kicsit többet megtudhatunk a szégyenről, a bátorságról, a háláról, az empátiáról, az önismeretről és arról, hogy miért olyan fontos, hogy időről-időre hajlandóak legyünk sebezhetővé válni az emberi kapcsolatainkban. Maximalistáknak különösen ajánlott!

A halogatásrólNetflix-maraton, a Wikipedia vagy az unlife.hu végeláthatatlan böngészése, takarítás és persze küzdés a mardosó bűntudattal a tanulás helyett? A legutolsó pillanatra hagyott szakdolgozatok, beadandók és prezentációk. Kinek ismerős még? Tim Urbannek biztosan. Ő azonban nem elégedett meg csupán a tapasztalattal, megérteni is szerette volna a jelenséget. Ebben a lebilincselően vicces előadásban három kitalált karakter segítségével magyarázza el ahalogatáslényegét. A választást viszont, hogy kiléphessetek a halogatásból csak ti hozhatjátok meg. Lépjetek a változás útjára még ma! Vagy esetleg holnap... akarom mondani, valamikor a közeljövőben.

Ha szívesen hallanál még hasonlóan inspiráló kutatásokról vagy projektekről, akkor keresd fel a TEDx honlapját, ahol témakörönként tudsz böngészni a több ezer videó között. A legtöbb előadás számos nyelvre le van fordítva, így akár még nyelvtanulásra is használhatod.

Loibl Fanni