A nő, aki körbe sétálta a Földet: kalandok a világ körül

Téged is elfog időnként a vágy, hogy kalandra indulj, de arra gondolsz, nem hagyhatsz itt mindent? Angela Maxwell ugyanígy érzett, mégis elindult és hat évig vissza sem nézett.

Időnként hallunk olyan emberekről, akik elképesztő utazásokra indulnak. 2013-ban döntött úgy az amerikai Maxwell, hogy nagy útra indul. Hogy miért? Nem azért, mert új életet akart volna kezdeni. Nem érte nagy veszteség és válságban sem volt, amit így akart volna kiheverni. 30-as évei elején járt, jó állása és kapcsolata volt.

Azt gondoltam, hogy boldog vagyok, de visszagondolva, valami többre vágytam. Mélyebb kapcsolatra a természettel és emberekkel, kevesebbel beérni és kapcsolatot létrehozni a körülöttem levő világgal.mesélte.

Az utazás egyáltalán nem volt mindig fenékig tejfel.
Az utazás egyáltalán nem volt mindig fenékig tejfel.Fotó / Pinterest

Az ötlet elég spontán jött a számára, amikor egy művészeti órán hallotta, ahogy csoporttársai egy férfiról beszélnek, aki körbe sétálja a Földet. Csupán kilenc hónappal ez után már útnak is indult. A legjobb ötletnek azt látta, ha egyik lábát a másik elé rakja, így is minimalizálva a környezeti lábnyomát és arra is gondolt, hogy így el tud merülni az élményben és új embereket tud megismerni, akik mellett más esetben csak elhajtana.

Amikor végleg eldöntötte, hogy elindul, mindenét eladta és egy 50 kilós csomagot pakolt be egy kis utánfutóba kemping felszereléssel, dehidratált ételekkel és víztisztítóval. 2014. május 2-án hagyta el oregoni otthonát. Napkeltével kelt, két csésze kávét ivott és zabkását reggelizett, napközben gyalogolt, este instant tésztát vacsorázott. A rutin ellenére sem volt soha két egyforma napja, mert bár elhatározta, hogy nagyjából merre akar menni, hamar rájött, hogy sokkal izgalmasabb a kaland, ha a megérzésére hagyatkozva fordul éppen balra vagy jobbra. Napi 5 dollárban szabta meg a költségvetését és felajánlásokon keresztül 30 ezer dollárt gyűjtött nőket és lányokat segítő szervezeteknek.

Napkeltével kelt, két csésze kávét ivott és zabkását reggelizett.
Napkeltével kelt, két csésze kávét ivott és zabkását reggelizett.Fotó / Pinterest

Az utazás egyáltalán nem volt mindig fenékig tejfel. Az ausztrál sivatagban megégett, napszúrást kapott, a lábai tele lettek hólyagokkal, Vietnámban dengue lázat kapott, Mongóliában pedig megerőszakolta egy nomád férfi. A trauma ellenére úgy döntött, hogy nem adja fel azt az álmot, ami miatt mindent félretett. Sokgenerációs recepteket tanult el Olaszországban, megtanult tevékkel bánni Mongóliában, méhészkedett Georgiában. A legnagyobb útravaló, amit magával hozott, az a sok történet, amit előadásokon oszt meg, hogy másokat inspiráljon.

2020 decemberében ért vissza oda, ahonnan elindult. Ahogy tudta, mikor kell elindulnia, azt is tudta mikor jött el a pillanat, hogy hazatérjen. Mostanában könyvén dolgozik és új kalandokat tervez.