Ő volt a nagymamád kedvenc énekese

Te már nem hallgatod, de szüleid és nagyszüleid valószínűleg több számát is csípőből végigdúdolják neked, ha szóba jön a Kelet Sinatrája, Karel Gott. Idén júliusban lenne 82 éves a keleti blokk legendája, akinek slágerei még a hazai könnyűzenére is hatással voltak.

Hiszen egyik legnagyobb rajongója nem volt más, mint a magyar táncdal királya, Korda György, aki számára hatalmas inspiráció volt a cseh legenda. Itthon Gyuri bácsi dolgozta fel Gott legsikeresebb számát, a Lady Carnevalt, amit valószínűleg te is hallottál már elég sokszor. Kettejükben amúgy nemcsak az közös, hogy hazájukban a táncdal legnevesebb képviselői voltak, hanem az is, hogy egy évben, 1939-ben születtek.

Nem mindenki találja meg elsőre a pályáját

Nem volt ez másképp az ifjú Karel Gottal sem, aki miután nem vették fel a Prágai Művészeti Akadémiára, villanyszerelőnek tanult és akként is dolgozott, miközben rálelt igazi szerelmére: a zenére. Belecsöppent a prágai jazzéletbe és elkezdte saját magát énekelni tanítani.

Karel Gott
Karel GottFotó / Getty Images

Az 1950-es évek során több amatőr fellépése és versenye is volt, de az első igazán nagy dobása az 1958-as cseh tehetségkutató volt, ahonnan kiesett. Ennek ellenére nem adta fel, beiratkozott a Prágai Konzervatóriumba, ahol klasszikus és kortárs zenei képzést is kapott, illetve fellépési lehetőségeket is.

Kilenc év múlva, 1967-ben már a Midem, zeneipari világvásáron lépett fel, ahol mérték a közönség tapsát, és az eredménye szorosan Tom Jones sarkában volt. Innentől még gyorsabban pörögtek a dolgok Gottnak, 1968-ban fellépett az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Hihetetlen életművet hagyott hátra

Karel Gott Kelet-Közép Európa egyik legfényesebb csillaga volt, ugyanis nemcsak a cseh könnyűzenét határozta meg, hanem az osztrákot, a magyart és az olaszt is erőteljesen befolyásolta. Mindezt úgy, hogy a hatalomtól sem félt: 1977-ben egy cseh aktivista, Jan Palach emlékére adott ki számot, aki a szovjet megszállás ellen tüntetett.

2019-ben hunyt el, egész Csehország gyászolta.