"Mintha nem is önmagam lennék” - hogyan küzdjünk meg a motiválatlansággal?

Ha valaha is érezted már olyannyira lehangoltnak magadat, hogy nemcsak a munkához, hanem szeretett hobbijaidhoz sincs kedved ne aggódj, nem vagy egyedül. A motiválatlanság és lendületvesztés teljesen természetes jelenség, de szerencsére túl lehet lépni rajta.

Minden ember életében előfordul legalább egyszer, hogy egyszerűen semmihez sincs kedve, de a koronavírus-járvány és a hosszúra nyúló karanténok miatti bezártság sem tett jót általánosságban a lelki és mentális egészségnek. Ha te is hasonló cipőben jársz, de nem tudod, hogy hogyan tovább, semmi gond, segítünk!

Mi lehet a kiváltó ok?

Nem szükséges túlgondolni a szituációt, hisz már önmagában az is kiválthatja a kedvtelenséget, hogy azt hiszed, mindig minden helyzetben motiváltnak kell lenned.

Egy másik jellemző ok pedig, ha folyton másokhoz hasonlítod magadat. Ha valaha is megfordult már a fejedben olyan gondolat, hogy "nekem ez úgysem menne", vagy "ő sokkal tehetségesebb, mint én valaha leszek", akkor valószínűleg az utóbbi szituáció áll fenn.

Minden ember életében előfordul legalább egyszer, hogy egyszerűen semmihez sincs kedve.
Minden ember életében előfordul legalább egyszer, hogy egyszerűen semmihez sincs kedve.Fotó / Unsplash

Mi a helyzet a hobbikkal?

A legtöbb ember hajlamos arra, hogy félvállról vegye ezt a helyzeted, egészen addig, amíg végül azon kapja magát, hogy nemcsak a kötelességeihez és a munkájához nincs elég lelki ereje, hanem már a hobbijaihoz sem.

Ha pedig már azokhoz a dolgokhoz sincs kedve, amiket azelőtt szívvel-lélekkel csinált, akkor idővel rájön mindenki, hogy itt valami komolyabb dologról van szó. Hiába csak egy hobbiról van szó, az ember itt is hajlamos elvárásokat támasztani maga elé, amelyek szintén lehangoltsághoz vezethetnek, ha nem tudja megugrani azt a bizonyos lécet, amit magának tett fel.

Mit lehet tenni?

Mindenekelőtt fontos tudatosítani magadban, hogy ez csupán egy átmeneti állapot, nem maradsz örökké motiválatlan. Ezen kívül a kudarcok helyett listázd a fejedben, (vagy akár papíron) a sikereidet, és azokat a dolgokat, amiket eddig elértél. Semmiképpen ne méregesd magadat másokhoz, hiszen nem vagyunk egyformák, mások a képességeink és a vágyaink is.

Fontos még emellett az, hogy semmiképpen se halogass, próbáljd meg tudatosan megtervezni a napjaidat, tűzz ki magad elé kisebb célokat, feladatokat, amiket elvégzel, és vissza fog térni a lelkesedésed, csak légy türelmes saját magaddal.