Buli, űrutazás és katartikus élmények! - Interjúfalat a Divided zenekarral

Egyedi humorral és világszemlélettel rendelkeznek, vad külsejük viszont igen csak meleg szívet takar. Szűz fülek számára is hamar bolondulásig hallgatható lemezek, látványos showelemek a színpadon, lézerek, űr- és időutazók és rengeteg buli. Ez a Divided és persze még rengeteg minden más is.

Az együttes 2014-ben alakult és egy percet sem tétlenkedtek, hiszen három évvel később már meg is jelent az első album, amit később az év legjobb debütáló albumaként aposztrofáltak. A különleges hangzás, ami egyszerre több stílust ötvöz, az együttes egyedi módon megalkotott karakterei és a hangulat a szakértőket is azonnal levette a lábukról.

Elértétek az egyik vágyott célt, a saját album létrejött, méghozzá nem is akármilyen pozitív kritikával. Mi történt ezután?

Azt hittük, azzal a lemezzel a kezünkben lesz majd minden és onnantól önjáróvá válik a dolog, arra számítottunk, hogy gyorsan rá fog kapni egy szélesebb réteg a látványos koncertek és a fogós, könnyen ragadó dalok miatt a zenekarra. Nos, ez nem így lett, sőt, még több munkát, türelmet és motivációt kellett előásnunk, hiszen úgy kellett tovább fejlődnünk hogy az egyik dobásunk csak ideig-óráig hozta meg a kellő elégedettséget.

A népszerűség mindig hoz magával szeretetet, támogatást és az ezzel kéz a kézben járó nehézségeket, bírálatokat. Hogyan dolgoztátok fel ezeket az impulzusokat?

A pozitív reakciókat mindig is könnyebben dolgoztuk fel, mint a negatívakat. Persze egy idő után ebbe is beletanul az ember. Például hamar rájön, hogy a bírálatok 99 százaléka alaptalan és semmilyen érv vagy tény nem lapul mögötte, egész egyszerűen csak valaki unatkozott és akart okozni pár kellemetlen pillanatot. A legjobb az, amikor kiderül, hogy olyan valaki van mögötte, aki személyes irigység vagy egy múltban történt nézeteltérés miatt csinál ilyet. Nos, a legtöbb esetben ezek az emberek rosszabbak, mint amit ők leírtak, tehát könnyen el lehet engedni. Kellemetlenebb amikor nem jönnek a kritikák vagy dícséretek, hanem csend van.

Az elmúlt időszak a pandémia miatt igen csak halkra sikeredett, de a munka töretlenült folyt tovább és nem állt meg. Ezen mostoha körülmények között látott napvilágot a második lemez, a Behind Your Neon Eyes.

Divided
DividedFotó / Divided

Meséljetek egy kicsit a szövegeitekről, honnan az ihlet?

Az első albumunk, a Modulus dalszövegei a toxikus kapcsolatokról, az ambíciók egymásnak feszüléséről és a magunk folyamatos önreflexiójáról szól. Hogyan is küzdjünk meg bizonyos problémákkal?
A második lemezünkre, a Behind Your Neon Eyes-re azonban ezeket elengedtük, az új, bulisabb zenéhez vidámabb dalszövegek kellettek, és végre a szövegekben is direktebben megjelentek a sci-fi referenciáink, olyanok, mint a Star Trek, Blade Runner, Armageddon, Samurai Jack, Sunshine.

Az együttes tagjai már gyermekként is őrizgették magukba a zenei pálya álmának morzsáit, ám az igazi elhatározás a kamaszkor közepén jött el számukra. A civil szférában való munkavégzés mellett készültek a dalok és akkor még nem is sejtették, hogy ezzel megalapoznak egy zenei karriert.

"Mi egészen biztos űrhajósok akartunk lenni mindannyian felnőtt korunkra. Kivéve a dobosunk, ő szerintem már akkor is epret akart árulni."

Mi motivált és motivál titeket a céljaitok elérésében?

Az egymás felé érzett barátság, amit sör hektoliterekben lehetne mérni. Viccen kívül, a legnagyobb motivációnk az az, hogy mivel rengeteg zenét hallgatunk és mutogatunk egymásnak, így együtt csináljunk valami olyasmit, amire mindannyian elégedetten csettintünk, hogy "na ez az"!

Divided zenekar
Divided zenekarFotó / Balla Nóra Photograpy

Mit tanácsolnál azoknak a fiataloknak, akik még nem tudják merre tovább? Van esetleg a sikernek valami titka?

Nincs. Csinálni kell, ami a csövön kifér, aztán vagy észreveszik, vagy nem. A legfontosabb, hogy az elejétől fogva legyen valaki, aki segít a dolgot eljuttatni a tömegekhez. Te pedig legyél jelen személyesen, fogj kezet akivel csak lehet, vegyülj - és legfőképp ne beszélj hanem fülelj és mindig csusszanj be abba a sorba amelyik gyorsabban halad!

Most, hogy ismét elérhetővé váltak a koncertek, keressétek a Divided zenekart Facebookon, instán és a youtube-on is, nehogy kimaradjatok egy jó buliból! Mert, hogy piszkosul jó lesz, azt garantáljuk!