A programozók rocksztárja, akire soha ne akarj hasonlítani - John McAfee

A nemrég elhunyt John McAfee a tökéletes bizonyíték arra, hogy korántsem olyan unalmas a számítástechnikában dolgozni, mint azt sokan hiszik. Vérbeli úttörő, kalandor és adócsaló volt, akinek az élete egyszerre volt inspiráló és elrettentő.

A kis John 1945-ben született. Fiatalkora sanyarú volt, apja rendszeresen bántalmazta 15 éves koráig, amikor is apja öngyilkos lett. Ezután 1967-ben matematikus diplomát szerzett, és fejest ugrott a számítástechnika világába.

Erősen kezdett

Sikertelen doktori kísérlete után, az akadémiát maga mögött hagyva a NASA-nál dolgozott az Apollo programon. Később több nagyvállalatot is megjárt, ezalatt találkozott a számítógépes vírusokkal.

Megszületik a világ legjobban utált programja

Jó üzleti érzékkel, 1987-ben megírta a világ első vírusírtóját. Rengeteg pénzt szedett össze vele, de 1994-re otthagyta a cégét és teljes részesedését eladta. Ezután rendszeresen harcban állt a nevét viselő program készítőivel.

Vagyonát ingatlanba fektette, majd nagyrészt el is bukta a 2007-es válság miatt. A 2010-es évekre rendszeresen feltűnt tech cégek vezérigazgatójaként, de ekkora a hírekbe már nem üzleti sikereivel, hanem botrányaival került be.

1987-ben megírta a világ első vírusírtóját.
1987-ben megírta a világ első vírusírtóját.Fotó / Getty Images

A maximumon élni

McAfee fent említett botrányaival Dunát lehetne rekeszteni, szóval most jöjjenek a legjobbak:
Belize-i házában drogokat és több fegyvert is lefoglaltak a helyi rendőrök, de vádat nem emeltek ellene.

Egy másik ügy kapcsán úgy bújt el a belizei rendőrség elől, hogy órákra homokba ásta magát egy kartondobozzal a fején.

Harmadik felesége egy nála 30 évvel fiatalabb prostituált volt, akit a saját bevallása szerint emberkereskedőktől mentett meg McAfee.

Az adót lopásnak tartotta, éppen ezért nem is fizetett semennyit, és 2019-ben bejelentette, hogy innentől a nyílt vízen fogja élni az életét. 2020-ig húzta így, Spanyolországban letartóztatták, ahol a kiadatási határozat után pár órával öngyilkos lett 2021. június 23-án.