Hogy lehet ez? A XIX. század egyik legnagyobb magyar forradalmára, aki nem volt itt ’48-ban

Nevét kevesen ismerik, pedig Türr István az 1800-as évek nemzeti forradalmainak egyik kiemelkedő alakja volt, csak éppen a március 15-én kitört magyar forradalomnak nem.

Türr közel kétszáz éve, 1825. augusztus 11-én született Baján. Innen indult kalandos élete, amely során Magyarországot nem, de a fél világot végigharcolta a viharos XIX. században. Lássuk, hogyan lett ebből a bajai fiúból Garibaldi „rettenthetetlen magyarja".

Szerény kezdetek

Ötödik gyerekként született, Thier István néven. Az iskolát hamar otthagyta, inkább inasnak állt, több mesterséget is kipróbált, de egy sem tetszett neki. Valószínű ezért jelentkezett a Habsburg birodalmi hadseregbe, ahová 1842-ben vették fel, tizenhét évesen. Katonaként változtatta meg nevét Türr-re.

Türr István
Türr IstvánFotó / Wikipedia

1846-ban Itáliába küldték, ahol a magyar forradalom ideje alatt Piemont ellen harcolt, és részt vett a milánói megtorlásokban. Utóbbi hatására 1849-ben átállt az olaszok oldalára, ahol a szökött magyarokból álló légió századosa lett, így vett részt először az olasz szabadságharcokban.

Körbe a világban

Az olasz függetlenségi mozgalom kudarca után légiója megmaradt részével a forrongó Badenbe ment, ahol tárt karokkal fogadták, viszont szintén kikaptak. A világosi fegyverletételről, csak 1850 környékén, Svájcban értesült. Ezután újabb sikertelen felkelésben vett részt Milánóban.

Egy kis száműzetés után feltűnt a krími háborúban, a britek oldalán. Ezalatt a Habsburgok elfogták, de Viktória királynő közbenjárásával elengedték, ő meg nem habozott elment a törökök oldalán harcolni az oroszok ellen.

Türr István tábornok magyar garibaldistákkal Nápolyban.
Türr István tábornok magyar garibaldistákkal Nápolyban.Fotó / Digitális Képarchívum

1859-ben visszatért Olaszországba, ahol Giuseppe Garibaldi egyik kedves hadsegéde volt az olasz egységesítési háborúban. A „halhatatlan ezreddel" bevette Palermot, majd Nápoly kormányzója lett.

Miután elvette III. Napóleon unokahúgát még kicsit háborúzott, majd segített a Panama és Korinthoszi-csatorna építésében.

1908. május 3-án hunyt el Budapesten.