Egy legenda nyomában - Interjú Kalapács Józseffel

Ha azt mondom Kalapács József, mindenkinek legalább egy dallam beugrik, legyen az A jel vagy az Újra születnék című dal. Komoly mondanivalóval rendelkező dalszövegek, erőteljes zenei hangzás és az első igazi heavy metal zenei album. Mi mindent köszönhetünk még Kalapács Józsefnek?

A művész már iskolás korában is a zene szerelmese volt, de karrierje a Pokolgéphez való 1982-es csatlakozás után vett egy erősen felfelé ívelő irányt. A zenekar mellett szerepelt rockoperákban, egyéb zenés színdarabokban, miközben az együttes lemezei több százezres példányszámban keltek el a piacon. Az 1990-es Pokolgép feloszlását követően sem tétlenkedett, a heavy metal jeles magyar képviselőivel összeállva megalakult az Omen, ami napjainkban is töretlen népszerűségnek örvend.

A szakmai karriered hosszú ideje szárnyal, olyan zenekarok köthetőek a nevedhez, mint a Pokolgép vagy az Omen, de jelentettél már meg lemezt szólóban is, a Deep Purple előtt játszottatok a Hard zenei formációval. Egy magamfajta civil számára elképzelhetetlen érzés milyen az, amikor ezrek éneklik a dalod és látogatják a koncertjeid. Mindig is énekes akartál lenni? Vagy gyermekként más karrierről ábrándoztál?

Elsősorban élni szerettem mindig, ez így van most is. Énekelni mindig is szerettem, de az, hogy ez lett számomra a fő irány, csupán véletlen. Valami titkos erő fellökött a színpadra és azóta is ott tart. Eleve a játék izgalma miatt is jó ez az út, és ez egy megunhatatlan játék.

 

Hogyan lehet feldolgozni ezt a hihetetlen mennyiségű rajongást és szeretetet?

Ezt a részt nem kell túl komolyan venni. Az emberek szeretnek szeretni, még azok is, akik úgy csinálnak, mintha nem. Az első népszerű pillanatban megjelennek az “utálók”, az “irigyek”, a “gonoszak”. Nem azok, csak van valami bajuk. Nem kell foglalkozni a véleményükkel, mert az sokszor mérgező. Persze vannak jószándékú kritikák is, azokra érdemes figyelni. A szeretet pedig visszaigazolás, hogy itt-ott célba ér a hangom, értik-érzik a gondolataim, átveszik a rezgésem. Ez nagyon jól feldolgozható és ennyi rutinnal már nem is szállok el tőle.

Az emberek szeretnek szeretni, még azok is, akik úgy csinálnak, mintha nem.
Az emberek szeretnek szeretni, még azok is, akik úgy csinálnak, mintha nem.Fotó / Pokolgép Facebook oldala

Az éneklés mellett rengeteg egyéb dologgal is foglalkozol. Ott a családod és számtalan hobbi, szenvedély aminek hódolsz. Ha jól tudom, új kihívásokba is vágtad a fejszéd, tetoválni kezdtél és lassan egy életrajzi könyv is megjelenik rólad. Mi az, ami a mű megírására inspirált? Mire számíthatnak a rajongók?

Nem érzem ezeket kihívásnak. Csinálom a dolgom, ami jólesik, bevállalom a váratlan ötleteket is, ha kedvem tartja és csinálom, ameddig jól érzem magam benne. A könyv is csak sima terápia. Ha leírom a gondolataimat, történéseket az a múlt zűrzavaraiban kicsit talán rendet rak és néhány lezáratlan dolgnak talán pontot tesz a végére.

A zenész az évek alatt több gyermek édesapjává, nagyapjává, valamint rengeteg fiatal példaképévé is vált. Úgy tartja vannak dolgok, amelyek esetenként példaként szolgálhattak mások számára, ám tisztában van az elkövetett hibáival is. 

Kalapács József
Kalapács JózsefFotó / Facebook

Biztos vagyok abban, hogy voltak és vannak is olyanok, akikre felnézel, vagy felnéztél. Neked ki volt a példaképed és miért?

Ha mindenképpen ki kell emelnem valakit, akkor Vikidál Gyula és Balázs Fecó a két fontos etalon az életemben. Volt szerencsém velük dolgozni és baráti viszonyban is vagyunk, Fecó esetében sajnos már csak voltunk. Akit még kiemelnék, akire szakmai szinten is nagyon felnézek, akinek a gondolkodása nagyon szinkronban van az enyémmel és akire mindig baráti érzelmekkel gondolok, az Horváth Attila szövegíró. Megannyi viszontagság, hiba, ballépés, dráma volt az ő életükben is, de maradandót alkottak a legmagasabb szinteken és mindvégig megmaradtak embernek. Szeretem őket!

A gyermekeid felnőttek, sőt unokákkal is büszkélkedhetsz. Ha egyszer eléd állnak majd és kikérik a tanácsod azzal kapcsolatban, hogy hogyan is kéne rátalálniuk a saját útjukra, mit tanácsolnál nekik?

Induljatok el bátran, ha olykor elestek, álljatok fel és gyerünk tovább! Az életben csak az bukik, aki abbahagyja.

A koncertek és a bulik folyamatosan megrendezésre kerülnek, ahogy a jelenlegi helyzet engedi igyekeznek minél több helyen fellépni. A következő fellépések időpontjait Kalapács József hivatalos facebook oldalán követhetitek nyomon! 

További rock koncertekre vágysz? Kattints weboldalunkra, ha még több együttest ismernél meg közelebbről!