Egy rettenthetetlen női utazó története: A felfedezést, kalandokat és a háborút választotta a luxus helyett

Freya Madeline Stark úri családba született, de szalonok és teázás helyett a sivatagot, a felfedezést, a kalandokat és a háborút választotta. Felfedező, író, tanító és egyszer még túsz is volt.

Bár ez a Stark nem a Trónok harcából közismert, az élettörténete még akár oda is beillene. 1893-ban született Párizsban, majd a Londoni Egyetemen perzsául és arabul tanult, ami abban a korban egy nőnek már önmagában is elég nagy kaland lehetett. Freya azonban nem állt meg itt. Egy szép napon jegyet váltott egy áruszállító hajóra és Beirutba hajózott. Beleszeretett a Közel-Keletbe és beutazta Szíriát, Irakot és más arab országokat. Íróként, felfedezőként és előadóként vált ismertté.

Freya Madeline Stark úri családba született, de szalonok és teázás helyett a sivatagot, a felfedezést, kalandokat és a háborút választotta.
Freya Madeline Stark úri családba született, de szalonok és teázás helyett a sivatagot, a felfedezést, kalandokat és a háborút választotta.Fotó / AFP

Bár Freya csak 146 centiméter magas volt, nem volt könnyű megijeszteni. Egyszer így fogalmazott: "Egyedül ébredni egy idegen városban, az egyik legkellemesebb érzés a világon." Amikor a jó londoni társaság köreiben tartózkodott, és nem a vadonban, akkor sem visszafogottságáról volt híres: egyszer egy gyíkkal a nyakában jelent meg egy eseményen. Nagyon büszke volt éles eszére és arra, hogy nőként ilyen kivételes életet él, amihez szüksége volt egy jó adag ravaszságra is: "A női lét legnagyobb és majdnem egyetlen jó oldala, hogy mindig hülyébbnek tettethetjük magunkat, mint amilyenek vagyunk, és senki sincs meglepve."

Egyszer így fogalmazott: "Egyedül ébredni egy idegen városban, az egyik legkellemesebb érzés a világon."
Egyszer így fogalmazott: "Egyedül ébredni egy idegen városban, az egyik legkellemesebb érzés a világon."Fotó / National Portrait Gallery London/National Portrait Gallery/National Portrait Gallery London

A II. világháború során a brit kormánynak dolgozott és egy alkalommal egy hónapot töltött túszként az iraki nagykövetségen, amikor Németországot támogató iraki tábornokok államcsínyt hajtottak végre. Diplomáciai karrierjének egy "apró" csalás vetett véget, ugyanis Delhiben meggyőzte a követséget, hogy exportálhasson egy autót, amivel Bagdadba megy, azzal a feltétellel, hogy ott eladja a követség flottájának annyiért, amennyiért vette, ám ehelyett saját hasznára adott túl rajta ötszörös áron.

Miután a diplomaták közösségében már nem volt helye, visszatért az íráshoz és az utazáshoz. 54 évesen kötött házasságot, de mivel látszatházasságról volt szó, férjével 5 év múlva elváltak útjaik. 1972-ben dámává ütötték és 1993-ban halt meg, 100 éves korában.