A szépség mögötti csúf igazság: A modellek valódi élete

A modellek élete ismerten nehéz, sokszor embert próbáló. A közösségi média felületein folyamatosan hallhatunk a sokszor fiatalkorú lányok alkalmazásáról, a sokféleség hiányáról, szexuális zaklatásról, valamint az egészségtelen és a testet végletekig hajszoló életmódról.

Logikus a feltételezés, hogy valószínűleg a modellekkel kapcsolatos sztereotípiák már nem állják meg a helyüket, ám a probléma még mindig jelen van, sőt, a közösségi média még rosszabbá teszi a helyzetet.

Az egyik legnyilvánvalóbb baj az, hogy a divatszakmában elhelyezkedő embereknek sokszor fizikai és mentális jólétüket kell kockára tenniük annak érdekében, hogy jól fizető felkéréseket, valamint hírnevet szerezzenek. Ezt nem segíti, hogy a közösségi média mekkora szerepet kapott. A modelleknek automatikusan insta sztárokká kell válniuk. Ezt nem mindenki szeretné bevállalni, ám szinte lehetetlen figyelmen kívül hagyni, hisz a verseny egyre szorosabb a jelenlévők között. Online mindenki elérhető, így hatalmas reklámfelülettől esnek el azok, akik ezt ki szeretnék hagyni az életükből.

A divatszakmában elhelyezkedő embereknek sokszor fizikai és mentális jólétüket kell kockára tenni annak érdekében, hogy jól fizető felkéréseket, valamint hírnevet szerezzenek.
A divatszakmában elhelyezkedő embereknek sokszor fizikai és mentális jólétüket kell kockára tenni annak érdekében, hogy jól fizető felkéréseket, valamint hírnevet szerezzenek.Fotó / Shutterstock

Emellett komoly problémát jelent, hogy sokszor áldozatul esnek a fotósoknak és stylistoknak, akik kihasználva a helyzetet zaklatják őket, vagy olyan módon érnek hozzájuk, ahogy nem kellene. Azonban erre sokszor nem derül fény, hisz ha ezt nyilvánosan felvállalják, akkor előfordulhat, hogy nem kapják meg a fizetésüket, valamint elesve a megbízástól, visszaesik a hírnevük. Fellépni pedig nem szeretnének zaklatójukkal szemben, még akkor sem, ha az eset után még évekig kísérteni fogja őket a kellemetlen pillanat.

Sokszor áldozatul esnek a fotósoknak és stylistoknak, akik kihasználva a helyzetet zaklatják őket.
Sokszor áldozatul esnek a fotósoknak és stylistoknak, akik kihasználva a helyzetet zaklatják őket.Fotó / GettyImages

A modell szakma sokak számára csábító lehet, hisz az átlagember annyit lát, hogy nem kell hozzá semmiféle végzettség, csak fotózzák őket, és nem kell csinálniuk különösen semmit, csak jól kell kinézni. Azzal azonban számolni kell, hogy mint minden szakmának, ennek is megvannak a maga buktatói. Ha mégis szeretnél belevágni, mindenképp gondold végig, hogy nem károsítaná az fizikai és mentális egészségedet!

Olvasd el Gáll Franciska írását is, amelyben beavat titetek a modellek valódi életébe.