Stresszkezelési módszerek 1. rész - Interjú Marlyin Dorina jógaoktatóval

Ki mástól tudhatnánk meg a legtöbbet erről a csodás sportról, mint egy jógaoktatótól?! Így hát íme egy kedves és bíztató tanár, Marlyin Dorina szavai a testmozgásról, ami a saját életét is gyökeresen megváltoztatta!

Új sorozatunk első része a jógáról szól, méghozzá a stresszkezelés viszonylatában. Sajnos egyre több ember küzd a stressz okozta nehézségekkel, hiszen számos fizikai és lelki betegség kiváltójáról beszélünk. Ezért is van szükségünk stresszoldó módszerekre, mint például a jógára.

A jóga nem csak egy sport - ezt sokszor hallottuk már. Mi erről a véleményed?

Úgy gondolom, hogy ez a gondolat teljesen megállja a helyét, hiszen a jóga nem csak a testet fejleszti, hanem a lelkünket is. Az egész a figyelem irányításáról szól, hiszen ha belegondolunk, nagyon nagy a hajtás és a stressz a mai világban és az állandó mókuskerékből úgy tudunk a legjobban kiszakadni, ha egy kicsit megállunk. A jóga pont ezt segíti elő, hogy megérkezz a pillanatba és a jelenbe.

 

A stresszkezelés terén mire képes a jóga?

Amikor én először találkoztam ezzel a mozgásformával, egy nagyon stresszes időszakomat életem. Egyáltalán nem voltam kiegyensúlyozott, mert nem tudtam, hogyan vezessem le a feszültséget és az egész napomat ez töltötte be, nem voltam önmagam. Ahogy elkezdtem gyakorolni, azt vettem észre, hogy sokkal jobban tudok figyelni magamra: elmúlt a szorongás, a mindennapjaimat a nyugalom jellemezte.

"A szőnyegen állva találkozik az ember a kihívásaival és önmagával."
"A szőnyegen állva találkozik az ember a kihívásaival és önmagával."Fotó / Molnár Márta

Volt már olyan pozitív tapasztalatod a jógaoktatás során, ami rendkívüli hatással volt rád?

Igen, a saját gyakorlásomban is rengeteg csodálatos dolgot tapasztaltam meg, sokszor nem is tudatosodik bennünk, de a testünk rengeteg lenyomatot őriz. Nekem a női jóga az, ami továbbra is nagy szerelmem, hiszen ott mélyült el az önmagammal való kapcsolat és általa tanultam meg a testemet elfogadni és szeretni.

A jóga egyes fajtái közül melyek a legalkalmasabbak a stressz feloldására?

Úgy gondolom mindegyik jóga fajta nagyon hasznos a stresszkezelés szempontjából, de szerintem fontosabb, hogy mi melyikben tudjuk megtalálni önmagunkat. 

"Külső szemmel úgy tűnik, hogy nagyon hajlékonynak kell lenni és tökéletesen kell csinálni, de ez szerintem pont nem erről szól."
"Külső szemmel úgy tűnik, hogy nagyon hajlékonynak kell lenni és tökéletesen kell csinálni, de ez szerintem pont nem erről szól."Fotó / Molnár Márta

Jógaoktatóként miben tudsz segíteni az embereknek?

A jóga oktatás, azért is nagyon különleges hivatás, mert ugyan a testtel foglalkozunk, de érdekesebbek azok a folyamatok, amik a felszín alatt zajlanak bennünk. Külső szemmel úgy tűnik, hogy nagyon hajlékonynak kell lenni és tökéletesen kell csinálni, azonban ez szerintem pont nem erről szól, hanem a belső szabadságról, amit a mozgás öröme ad a léleknek.

Mit szeretnél átadni leginkább a jógával?

Számomra a jóga nem csak egy testmozgás. A szőnyegen állva találkozik az ember a kihívásaival, és önmagával. Elsősorban a jóga által szeretném átadni azt, hogy minden ember csodálatos és egyedi, minden test más és a maga módján fantasztikus. Tudom, hogy nagy divat most a bodylove mozgalom, azonban fontosnak tartom az önmagunk egészének a szeretetére felhívni a figyelmet az óráimon.

Névjegy

Marlyin Dorina
- A Hatha Jóga Oktatóképzést 2019-ben végezte el. Ezt követően több helyen is oktatott jógát, így többek közt a Yoga Labor studióban, majd pedig az Asram Jógastudió oktató táborát erősítette.
- Tudását 2020-ban Női Jóga, valamint 2021-ben Kismama Jóga oktatóképzéssel egészítette ki.
- Ma már Theata Healing konzulensi feladatokat is ellát.