Amelia Earhart, a repülés szerelmesének kalandos élete és rejtélyes eltűnése

Amelia Earhart egy utolsó, nagy dobásnak szánta azt a világkörüli utat, amelynek során 1937-ben repülőjével együtt rejtélyesen nyoma veszett. Utolsó rádióüzenetét a Csendes-óceán felett adta le. Azóta számos elmélet látott napvilágot az esettel kapcsolatban. Egyes teóriák szerint egy közeli szigeten sikerült landolnia. Élete korántsem volt izgalmaktól mentes, így érdemes azt is megismerni.

Amelia mindössze 19 éves volt, amikor úgy döntött, nem nézi tétlenül a világháborúban harcoló katonák szenvedését, és belépett a kanadai Vöröskereszt szervezetébe. Egy katonai kórházban dolgozott, ahol sok sérült pilótát ápolt. A betegek megosztották legizgalmasabb repülős történeteiket, amik annyira felkeltették Amelia érdeklődését, hogy úgy döntött, ezt neki is ki kell próbálnia!

Először természetesen csak utasként próbálhatta ki, hogy milyen érzés a magasból, egy gépmadárból pásztázni a tájat és egyből beleszeretett a repülésbe. Szülei ellenezték, hogy pilótaleckéket vegyen, de Amelia hajthatatlan lázadó volt. Inkább vett magának egy saját gépet!

Szülei ellenezték, hogy pilótaleckéket vegyen, de Amelia hajthatatlan lázadó volt
Szülei ellenezték, hogy pilótaleckéket vegyen, de Amelia hajthatatlan lázadó voltFotó / Pieces of History

És hogy honnan szerzett annyi pénzt, hogy repülőt vehessen magának? Természetesen ezt sem varrással és hímzéssel kereste meg, hanem teherautó sofőrként! Eleinte a repülés csak a hobbija volt, emellett dolgozott még angoltanárként és szociális munkásként (úgyhogy hajrá lányok, sohasem késő pilótaigazolványt szerezni).

Miért repülte át az Atlanti-óceánt először? Egy londoni örökösnő féltékeny lett Charles Lindbergh sikerére, aki 1927-ben tette meg a távot. A nő azonban nem tudott repülőt vezetni, ami természetesen akadályt jelentett számára... De nem adta fel, hanem ismerősein keresztül keresett egy olyan fiatal nőt, aki szívesen megtenné a távot, a választás pedig Ameliára esett. Bár Amelia csak utas volt az óceánt átszelő repülőn, bátorsága így is ünnepelt sztárrá tette.

Bár Amelia csak utas volt az óceánt átszelő repülőn, bátorsága így is ünnepelt sztárrá tette.
Bár Amelia csak utas volt az óceánt átszelő repülőn, bátorsága így is ünnepelt sztárrá tette.Fotó / Time Cover

Amelia bizonyítási vágya megállíthatatlanná vált. 1930-ban 291 km/h-val női sebességi rekordot állított fel, majd 1931-ben 5624 méterrel női magassági rekordot ért el. Ezt követően 1932-ben végül valóban átrepülte az Atlanti-óceánt. Útja nem volt könnyű: Az üzemanyag beszivárgott a vezetőfülkébe, a magasságmérő elromlott és viharos szél dobálta a gépet. Egyszer rövid időn belül 900 métert zuhant a gép és pörögni kezdett. Mindezek ellenére, ez alkalommal elérte Írország partjait és sikeresen leszállt a 15 órás út után.

Utolsó útja előtt, amikor is a Földet akarta volna megkerülni, Amelia így fogalmazott: „Ha ezt megcsinálom, abbahagyom a hosszútávú repüléssel való kísérletezést." Sajnos, sosem fejezhette be a tervezett utat. Az utolsó alkalmakkor, amikor rádión jelentkezett a Csendes-óceán közepéről 1937. július 2-án, az időjárásról érdeklődött, és alacsony üzemanyag szintről számolt be. Végül sosem érkezett meg a Howland-szigetre, és örökre nyoma veszett.