Kelj útra és találd meg, amit keresel: Ezért lett az El Camino napjaink egyik legnépszerűbb zarándokútja

Ha érezted már valaha is azt, hogy nem találod a helyedet a világban, nem tudod, hogy merre haladj tovább az életben, akkor megnyugtatunk: nem vagy egyedül ezzel!

Ugyanígy érezhetett az a több százezer ember is, akik félelmet és fáradságot nem ismerve indultak el az El Camino rögös útjain és meg sem álltak egészen az Észak-Spanyolországban található Santiago de Compostela városáig. De miről is van szó pontosan?

Jeruzsálem és Róma után Santiago de Compostela a keresztény zarándoklatok harmadik legfontosabb célpontja, szerepe pedig akkor vált kiemelkedővé, amikor a középkorban ellehetetlenültek a Szentföldre tartó zarándoklatok. A Szent Jakab-útként is ismert zarándokutat 1993-ban nyilvánították az UNESCO világörökség részévé. A Szent Jakab-út jelvénye a fésűkagyló, amelyet az út mentén leginkább fára, kerítésre, kövekre felfestve láthatunk.

A Szent Jakab-út jelvénye a fésűkagyló, amelyet az út mentén leginkább fára, kerítésre, kövekre felfestve láthatunk.
A Szent Jakab-út jelvénye a fésűkagyló, amelyet az út mentén leginkább fára, kerítésre, kövekre felfestve láthatunk.Fotó / AFP

Santiago de Compostelába nemcsak egy, hanem négy főbb útvonal is vezet (Via Podiensis, Via Lemovicensis, Via Turonensis, Camino Francés), ezeket azonban más kegyhelyekre tartó utak is keresztezik. Összességében viszont annak, aki rászánja magát arra, hogy végigjárja az Utat, nagyon fel kell készülnie. A főbb utak hossza 800 és 1000 kilométer között mozog. Bármelyik útvonalat is választod, több száz kilométert kell lesétálnod, ami igen megterhelő feladat fizikailag és mentálisan is. Arra pedig, hogy ez pontosan hány napot is vesz igénybe nincs pontos válasz. 20 naptól kezdve egészen 6 hétig is terjedhet ez az idő.

A főbb utak hossza 800 és 1000 kilométer között mozog. Bármelyik útvonalat is választod, több száz kilométert kell lesétálnod, ami igen megterhelő feladat fizikailag és mentálisan is.
A főbb utak hossza 800 és 1000 kilométer között mozog. Bármelyik útvonalat is választod, több száz kilométert kell lesétálnod, ami igen megterhelő feladat fizikailag és mentálisan is.Fotó / AFP

Bár zarándokútról beszélünk, napjainkban már nemcsak a vallásos emberek indulnak el az Úton, hanem azok is, akik önmagukat szeretnék megtalálni az út során, vagy remélik, hogy válaszokra lelnek. Rengeteg módja van annak, hogy kiszakadj a monoton hétköznapokból és valamiféle kihívást keress magadnak, de az El Camino egészen más kategória.

A zarándokút próbára teszi a fizikai, szellemi és lelki erődet is, de mindeközben lehetőséget kapsz arra, hogy rendezd a gondolataidat és csak magadra fókuszálj. Emellett pedig garantáltan egy életre szóló élményben és kalandban lehet részed!