Börtönön belül, rácsokon túl - Karrier a büntetés-végrehajtásban 1. rész

Lebilincselünk, rabul ejtünk, gyere a hűvösre... Ha ismerősen csengenek ezek a szlogenek, akkor már találkoztál a büntetés-végrehajtás toborzó kampányával. Társadalmunk egyik alapkövéről van szó, de tudnál róla összefüggően beszélni 2-3 mondatot?

Győri Levente bv. alezredes, bv. tanácsos a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság (BvOP) Humán Szolgálatának Oktatási és Szociális osztályvezetője. Pályafutását 20 éve kezdte a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet berkein belül. A legalacsonyabb rendfokozatból és beosztásból folyamatosan lépkedett előre a ranglétrán, mára pedig nem kisebb feladatért felel, mint a szervezet toborzási tevékenysége. Sikerekben gazdag életútja egy a sok közül. Szentül vallja, hogy kellő szorgalommal, lelkiismerettel és becsülettel akárki megvalósíthatja álmait a büntetés-végrehajtásban. Az egész elhatározás kérdése, ami mindenkiben máshogy ver gyökeret…

Bal oldalon Győri Levente bv. alezredes, bv. tanácsos a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság (BvOP) Humán Szolgálatának Oktatási és Szociális osztályvezetője
Bal oldalon Győri Levente bv. alezredes, bv. tanácsos a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság (BvOP) Humán Szolgálatának Oktatási és Szociális osztályvezetőjeForrás: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

 Büntetés-végrehajtás, röviden bv. Békés mindennapjaink záloga, mégis kevéssé ismerjük. Bár valószínűleg van egy kialakult kép a fejünkben róla, más kérdés, hogy ez mennyiben tükrözi az igazságot. Te minden bizonnyal tiszta vizet tudsz önteni a pohárba.

A büntetés-végrehajtás az igazságszolgáltatás része. Nagyon leegyszerűsítve: a rendőrök elkapják a bűnelkövetőket, a független magyar bíróság kiszabja rájuk az ítéletet, mi pedig garantáljuk annak betartását. De ha egy kicsit mélyebbre ásunk, ez sokkal több az elhangzottaknál. A bv. legfőbb feladata, hogy felkészítse a fogvatartottakat a szabadulás utáni életre. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a fogvatartottak szabadulásukat követően a társadalom hasznos tagjaivá váljanak, és kerüljék a bűnöző életmódot. Ezt a tevékenységet, illetve ezt a folyamatot reintegrációnak nevezzük. Ennek keretében többek között piacképes szakmákat oktatunk, jóvátételi programokat szervezünk, segítünk befejezni tanulmányaikat. Lényegében a rajztanfolyamtól kezdve a burkoló szakmunkás bizonyítvány megszerzéséig megannyi módszer járul hozzá a kitűzött cél eléréséhez. Jelenleg Magyarországon 33 bv. intézet/intézmény van, közel 17-18 ezer fogvatartotti, és több mint 9 ezer fős személyi állománnyal. A kollégák zöme hivatásos szolgálati jogviszonyban áll, ami kvázi annyit tesz, hogy rendfokozattal ellátott egyenruhát hordanak, illetve fel vannak szerelve kényszerítőeszközökkel, szükség szerint lőfegyverrel.

 

 Annyi sztereotípia kering a köztudatban, melyek a „kedvenceid”?

Az amerikai filmekben egyfolytában azt látjuk, hogy a fogvatartottak az ég-világon semmi hasznosat nem csinálnak. Nézik a TV-t, gyúrnak, kosaraznak. Ez magyar viszonylatban egy hatalmas tévedés. A munkára alkalmas elítéltek közel 100%-a dolgozik, sokuk két műszakban. Fél 6-kor már ébresztő van, 6-kor indul a munka. Foglalkoztatásuk egyébként egy teljesen jogos társadalmi elvárás. Örömmel tölt el bennünket, hogy meg tudunk ennek felelni. 

"Amire ráhatással vagyunk, az az, hogy az elítéltek valóban úgy szabaduljanak, hogy a társadalom hasznára váljanak. Ez elhivatottság nélkül lehetetlen."
"Amire ráhatással vagyunk, az az, hogy az elítéltek valóban úgy szabaduljanak, hogy a társadalom hasznára váljanak. Ez elhivatottság nélkül lehetetlen."Forrás: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

 Látni Titeket az Education, EFOTT-on, óriásplakátokon, TV-ben, social média felületeken. Mióta folyik Nálatok ilyen célirányos toborzási kampány?

Olyan 5-6 éve vette kezdetét egy sokkal nyitottabb kommunikáció a társadalom irányába. Észleltük, hogy sajnos az emberek többsége nincs tisztában az általunk végzett háttérmunkával. Látják, hogy az elítéltek a rácsok mögött vannak, de azt már nem, hogy ehhez mi-mindent tesznek meg a munkatársak. Eljött az idő, hogy kilépjünk a fényre. Mára jelen vagyunk a legnépszerűbb social média felületeken - YouTube, Facebook, Instagram -, és külön toborzási weboldalt működtetünk. Nem lankadhatunk, a fejlesztések folyamatosak. Ennek ékes példája a bv.gov.hu, ami két egymást követő évben nyerte el az Év Honlapja Díját.

„Gyere a Hűvösre” weboldal szintén Év Honlapja Díjat nyert, méghozzá a 2020. évben. Ha jól tudom, ez teljes egészében a Ti munkátok.

Valóban egy saját fejlesztésről van szó, külsős partner bevonása nélkül valósult meg. Az oldal kreatív részét a BvOP Kommunikációs Főosztályának munkatársai álmodták meg. Igyekeztünk olyan szlogennel előállni, ami a fiatal és idős korosztály figyelmét egyaránt képes felkelteni. Ha beszélnek róla, az nekünk már egy jó pont.

"Amerikai filmekben sokszor azt látjuk, hogy a fogvatartottak csak nézik a TV-t, gyúrnak, kosaraznak. Ez magyar viszonylatban egyáltalán nem így van."
"Amerikai filmekben sokszor azt látjuk, hogy a fogvatartottak csak nézik a TV-t, gyúrnak, kosaraznak. Ez magyar viszonylatban egyáltalán nem így van."Forrás: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

Szervezetileg hogyan kell elképzelni a toborzást?

33 intézet/intézmény van az országban, mindegyikük rendelkezik saját személyügyi/HR szakterülettel. Az ő szerepük a potenciális jelöltek felkutatása. Jómagam a BvOP Humán Szolgálatának toborzó csapatával karöltve a személyes megjelenéseket bonyolítjuk le. Valamint meg kell említeni a Kommunikációs Főosztályt, akik kreatívokkal, informatikai háttérrel, kép- és videofelvételekkel látnak el bennünket.

Rengeteg változatosabbnál-változatosabb helyszínen lehet Veletek személyesen találkozni. Van, ahol szinte állandó résztvevők vagytok, például az EFOTT-os fesztiválozók elmaradhatatlan kelléke a bv.-s sapka. Mi alapján választjátok ki az állomásokat?

Az olyan kitelepüléseket preferáljuk, ahol megfordulnak a fiatalabb magyar állampolgárok: EFOTT fesztivál, Educatio Kiállítás, Szegedi Ifjúsági Napok, HVG állásbörze és még sorolhatnánk. Viszonylag széles skálán mozgunk, ennek ellenére hagyunk ki nagy népszerűségnek örvendő rendezvényeket.„Rabul ejtünk a Szigeten.” Elsőre jól hangzik, nemde? Mi is így voltunk vele, aztán lekértük az előző évek résztvevői körét, és egyből láttuk, hogy a rengeteg külföldi fesztiválozó miatt ez a rendezvény nem a mi területünk.A megjelenéseket felmérés előzi meg. Oda megyünk, ahol valóban érdemes megjelenni. A tapasztalatok alapján a következő évre kampánynaptárt készítünk, mivel nagyjából évről-évre ismétlődő eseményekről van szó. A bevált helyeken töretlenül jelen vagyunk.

Egy toborzási kampány mellett vétek úgy elmenni, hogy nem beszélünk a célcsoportról. Kiket kerestek pontosan?

Ha okvetlenül meg kellene határoznom a célcsoportot, akkor a 21-55 éves korosztályt mondanám. Elméleti síkon ez lenne a válaszom, a valóságban azonban képtelenség ilyen könnyen szűrni. Értek már bennünket hatalmas meglepetések, mind pozitív, mind negatív értelemben. Találkoztunk olyan 18 évessel, akiről rögtön tudtuk, hogy szükségünk van rá; de olyan 40 évessel is, akit az anyukája kísért be hozzánk interjúra.

Elérhetővé teszünk egészségügyi és informatikai szolgáltatásokat, oktatást biztosítunk és konyhát üzemeltetünk, nem beszélve a lelki gondozásról.
Elérhetővé teszünk egészségügyi és informatikai szolgáltatásokat, oktatást biztosítunk és konyhát üzemeltetünk, nem beszélve a lelki gondozásról.Fotó / Mediaworks

 A büntetés-végrehajtás kapcsán a munka a helyett hivatás kerül előtérbe. Elsőre ez eléggé elvontnak hangzik. Elmagyaráznád nekünk, mit jelent ez a gyakorlatban?

Emberekkel foglalkozunk, nem is akárhogy! Reintegrációs tevékenységet csak az képes végezni, aki előítéletektől mentes, szenzitív és segítőkész. Az ítélkezés nem a mi dolgunk, ezt már megtette a bíróság. Amire ráhatással vagyunk az az, hogy az elítéltek valóban úgy szabaduljanak, hogy a társadalom hasznára váljanak. Ez elhivatottság nélkül lehetetlen. A munkatársakat - főleg a fogvatartottakkal közvetlenül foglalkozókat - kiforrt, komplex személyiség jellemzi. Egy picit pszichológusnak kell lenni, egy picit biztonsági/egészségügyi szakembernek, egy picit anyukának/apukának.

A „gyere a büntetés-végrehajtásba dolgozni” címszót meghallva könnyen asszociálunk arra, hogy igazából fegyőrök jelentkezését várják, holott a szervezetrendszer egészét sokszínű pozíciók együttese adja.

A kitelepüléseken azt szoktam hangoztatni, hogy egy bv. intézetet úgy kell elképzelni, mint egy kis várost. A falakon belül minden megtalálható, hisz a már sokszor emlegetett célkitűzést hol máshol lehetne megvalósítani? Muszáj helyben megoldanunk az összes szóba jöhető szituációt. Elérhetővé teszünk egészségügyi és informatikai szolgáltatásokat, oktatást biztosítunk és konyhát üzemeltetünk, nem beszélve a lelki gondozásról. A rendszert működtetni kell. A szakterületek a maguk tevékenységével járulnak hozzá a nagy egészhez. Pont, mint egy óramű esetében. Ez kizárólag specialisták vagy olyan fogékony emberek felvételével lehetséges, akikben megvan a motiváció a betanulásra. Nyitottak vagyunk, sőt szeretettel várjuk a legkülönfélébb - egészségügyi, gazdasági, jogi, pénzügyi, informatikai, kommunikációs, HR-es és egyéb - végzettséggel rendelkező pályakezdőket és szakembereket.

Az érdeklődők merre találják nyitott pozíciókat?

Keresgélhetnek földrajzi hely és beosztás alapján a „Gyere a Hűvösre” oldalon. Toborzó irodáinkban személyesen és hivatali munkarendben hívható telefonon vehetik fel velünk a kapcsolatot, továbbá van központi számunk - +36 1 301 8396 - és e-mail címünk - toborzas@bv.gov.hu - is. A felsoroltak bármelyikén nyugodtan lehet érdeklődni.

Ha felkeltette az érdeklődéseteket a büntetés-végrehajtás, akkor maradjatok velünk! Az interjú folytatásában szó lesz majd a felvételi pontos menetéről, tippekről, karrierutakról és még sok másról!