Börtönön belül, rácsokon túl - Karrier a büntetés-végrehajtásban 2. rész

Az előző részben megismerkedtünk a büntetés-végrehajtás igazi arcával és toborzási kampányának kulisszatitkaival, most pedig néhány percért cserébe egy világjárvány alatt is biztos karriert tárunk fel előttetek!

Folytatjuk a beszélgetést Győri Levente bv. alezredes úrral: az előző részben már beavatott minket a börtönök világába és a toborzási kampány részleteibe, most pedig a szervezet kínálta karrier lehetőségekről mesél nekünk. 

Tegyük fel, hogy megvan a megpályázni kívánt pozíció. Mi ezután a teendő, mire van szükség a jelentkezéshez?

Az iskolai tanulmányok alapján fogunk elindulni, ugyanis vannak beosztások, amelyek felsőfokú végzettséghez kötöttek. A jelentkező fentről lefelé szabadon „mozoghat” a lehetőségek között. Van diplomás munkatársunk, aki már évek óta körletfelügyelő, mert az ő szívének ez a kedves. A pozícionálást követően a kompetenciák feltérképezésével szűkítjük a kört. Kíváncsiak vagyunk a jelenkező elképzeléseire, érdeklődésére, valamint arra, hogy van-e speciális képesítése. Ha ezek után is egymással szeretnénk dolgozni, elindítjuk a felvételi eljárást. A többlépcsős folyamat 3-4 hét alatt lebonyolítható, feltéve, hogy minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll. Van egy fizikai, egy pszichológiai és egy egészségügyi alkalmassági vizsgálat. Zárásként a rendőrség környezettanulmányon és előélet vizsgálaton keresztül kifogástalan életvitel ellenőrzést folytat. Ha minden stimmel, akkor köszönthetjük az állományban.

 

Melyik a nagyobb „mumus”? Az egészségügyi, a pszichológiai vagy a fizikai alkalmassági?

Ezt mindenki maga érzi. Ki ettől, ki attól fél jobban. Egyedül a fizikai az, amire lehet készülni. Az egészségügyinél különböző eredményeket - labor és tüdőszűrés - kell begyűjteni, plusz figyelni az automatikusan kizáró okokra, ilyen az epilepszia vagy a súlyos cukorbetegség. Szorosan ide kapcsolódik a szemüveg körül keringő mendemonda. A szem romlása elenyésző esetekben számít, a szemüveg nem egyenlő a kizárással. A három közül talán a pszichológiai felméréstől rettegnek legjobban; egyszerűen azért, mert nem tudják, mi vár rájuk. Korántsem titok, így elárulhatom: három kérdőívből - érzelmi intelligencia, általános intelligencia, CPI teszt - és egy pszichológussal lefolytatott motivációs beszélgetésből áll. A végső döntés a pszichológus kezében van, hogy zöld utat ad, vagy sem. 

Bal oldalon Győri Levente bv. alezredes, bv. tanácsos a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság (BvOP) Humán Szolgálatának Oktatási és Szociális osztályvezetője
Bal oldalon Győri Levente bv. alezredes, bv. tanácsos a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság (BvOP) Humán Szolgálatának Oktatási és Szociális osztályvezetőjeForrás: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

Van bármi jó tanácsod a felvételizőknek?

A fizikai felkészülésre 2-3 héttel kalkuláljanak. Az egészségügyi vizsgálatnál fél és egy éves leleteket még elfogadunk, így felgyorsíthatjuk a menetrendet. A pszichológiainál kizárólag az igazat szabad és kell mondani! A szakemberek azért szakemberek, hogy kapásból kiszúrják az eredmények torzítását. Közel sem ritka, hogy alapesetben a bukásnak nem kellett volna bekövetkeznie, az eredmények torzítása mégis oda vezetett.

Milyen karrierre számíthat az, aki sikeresen felvételt nyer hozzátok?

Kérdésre kérdéssel felelnék: hova akar eljutni az illető? Ismerek olyat, aki 10-15 éve abban a beosztásban dolgozik, amit a kezdetek kezdetén kinézett magának. Nekem 5-6 évembe került, mire szemmel láthatólag elkezdtem feljebb jutni. Kaptam lehetőségeket, és éltem velük. Az előttünk álló utat habitusunk és ambíciónk jelöli ki, viszont egy jó adag szerencse sosem árt. Egy pozíció megüresedése hónapokkal vagy évekkel kurtíthatja meg az előremenetelt. Ha az emberben él az előrelépési vágy, nálunk maximálisan kielégítheti.

A közszférát minduntalan összehasonlítják a versenyszférával. Előbbi mellett tipikus érv a kiszámíthatóság és biztonság, míg utóbbinál a magasabb fizetés és rugalmas munkakör. Te hogy látod, mivel tud többet adni a bv. a versenyszféránál?

A képzett munkavállalókért éles verseny folyik. Amivel mindig lehet kampányolni, az a stabilitás. A járvány sajnos megmutatta, milyen az, amikor az embernek egyik napról a másikra a munkahelye, a saját és családja anyagi biztonsága kerül veszélybe.

A Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben női rabok egészségügyi védőfelszereléseket készítenek.
A Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben női rabok egészségügyi védőfelszereléseket készítenek.Fotó / Hatlaczki Balázs

Mi a helyzet az anyagiakkal?

Nálunk a már említett stabilitás és a kiszámíthatóság a legnagyobb érték. Emellett erősebb a szociális hálónk: juttatások, egészségügyi ellátások, egyedülálló rekreációs és rehabilitációs programok, cafeteria, segélyek, támogatások, díjazások is vannak. A szabadságok száma és a betegszabadság alatt járó fizetés magasabb, mint a legtöbb civil munkahelyen.

Manapság a munkavállalók számára kiemelt fontossággal bír a személyes fejlődés. Hogyan tudtok lépést tartani ezzel a trenddel?

A személyi állomány ön- és kompetenciafejlesztő képzések garmadájából válogathat. Ha nekilátnék felsorolni őket, estig itt ülnénk. Ehelyett két, ifjak körében hangzatos elemet emelnék ki. Egyrészt az állományba kerülést követően az újoncok alapkiképzésen vesznek részt, amiért már fizetést kapnak. Másrészt az érettségivel rendelkező kollégák számára felajánljuk, hogy jelentkezhetnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre. Az NKE-n három legyet üthetnek egy csapásra: a tanulás mellett fizetést kapnak, felsőfokú diplomát szereznek, és tiszti beosztáshoz jutnak.

Az NKE-s képzés kizárólag az állomány tagjaira vonatkozik vagy a civilek számára is elérhető?

Jelent pillanatban feltételhez kötött, ezért zártpályás rendszernek hívjuk. A teljesítendő követelmény nem más, minthogy a jelentkezés előtt egy évet tiszthelyettesként kell dolgozni. A kritérium tükrözi azon szemléletünket, miszerint akkor lesz valaki elismert vezető, ha tisztában van az alárendeltjei helyzetével, és pontosan tudja, reálisan mit várhat el tőlük. A hivatásos szerveknél rendkívüli szerepe van a csapatszellemnek és a kohéziónak. Csodás érték ez, de az egyénnek tennie kell érte. Az említett egy év alatt elsajátítható az a minimális szakmai ismeret, amivel a fiatal tisztek biztos kézzel fogják irányítani beosztottaikat.

Egy őr a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet sétaudvarát ellenőrzi.
Egy őr a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet sétaudvarát ellenőrzi.Fotó / MTI/Balázs Attila

Szerinted mi a legnagyobb kihívás, amivel egy frissen csatlakozott kolléga szembekerülhet?

Kétségkívül az „offline helyzettel” küzdenek leginkább a fiatalok. Az intézetekben sem a közösségi médiát, sem az internetet nem lehet elérni, ráadásul reggelente a mobiltelefonokat le kell adni a portán. A 21. században egy huszonéves számára elképzelhetetlen, hogy 8 órára „elvágják a világtól”. Így nőttek fel, a technológia életük szerves része. Mi azt valljuk, hogy ezért nem szabad őket hibáztatni, inkább dolgozni kell a megoldáson.

Tréningeken közelítjük egymáshoz a korosztályokat, hogy könnyebben megértsük az eltérő gondolkodásmódokat, és gördülékenyebbé tegyük a beilleszkedést.

Továbbá van még egy említésre méltó dolog, amire az emberek fel szokták kapni a fejüket. A bv.-nél a próbaidő 12 hónap. Ha elsőre meg is döbbenünk, higgyük el, hogy ez mindenki jól felfogott érdeke. Fogvatartottakkal dolgozni nagyfokú empátiát igényel, és komoly mentális megterhelést jelenthet. Csak akkor jövünk rá, hogy hosszútávon bírni fogjuk-e, ha saját kezűleg tapasztaljuk meg. A próbaidő alatt akármelyik fél közös megegyezéssel elköszönhet a másiktól. Nem egy könnyű feladat a miénk, de annál szebb. Azt gondolom, hogy embereken segíteni és visszahozni őket a társadalom számára egy nagyon szép hivatás.

Mindezt összevetve, kinek tudnád ajánlani a büntetés-végrehajtást?

A bv.-nél mindenki megtalálhatja a maga számításait. Ahogy korábban beszéltünk róla, rendkívül színesek vagyunk. Egészségügyi, HR, informatikai, pénzügyi, jogi, kommunikációs, biztonsági és sok más szakterületen kínálunk életre szóló karrierlehetőséget. Az elhatározás előtt mindenkinek magába kell néznie. Szeretné-e ezt csinálni? Tud-e emberekkel foglalkozni? Elviseli-e az offline életet? Ha igen, akkor irány a gyereahuvose.hu, érdeklődjön elérhetőségeinken, küldje el az önéletrajzát, vagy jöjjön el megjelenéseinkre, és ott szívesen tájékoztatjuk személyesen.

A büntetés-végrehajtásnak szüksége van a társadalom jólétért tenni akaró, lelkes, elhivatott jelentkezőkre. Ha fellobbant benned a kíváncsiság szikrája, esetleg ismersz valakit, akit érdekelhetne efféle lehetőség; akkor az alábbi címeken többet is megtudhatsz a bv.-ről:
- Büntetés-végrehajtás weboldala
- Büntetés-végrehajtás hivatalos Facebook oldal
- Hungarian Prison Instagram oldal
- Toborzó oldal


Amennyiben kapásból komolyabb szándékaid vannak, itt veheted fel a kapcsolatot az illetékesekkel:
- Gyere a Hűvösre
- Toborzó irodák elérhetősége
- Központi szám: +36 1 301 8396
- Jelentkezés: toborzas@bv.gov.hu