Élet a színfalak mögött: A táncosok valódi kihívásai

A táncosok olyan előadóművészek, akik mozgással fejeznek ki érzéseket, gondolatokat, történeteket. Ahhoz, hogy valaki profinak nevezhesse magát, nem elég, ha hobbi szinten csinálja ezt a sportot. A szakma végzése komoly kihívást jelent, mind a táncosok fizikai, mind mentális egészségére.

Ki a profi táncos? Egy olyan személy, aki mozgásos előadásokat ad elő többnyire színpadon, filmekben, videoklipekben, parkokban és más helyeken. Legtöbbször kiválasztják a számukra leginkább tetsző stílust, ami lehet jazz, balett, modern, néptánc, hip-hop, társastánc vagy akár a sztepp is.

Fizetések tekintetében nem a legjobb opció, csak akkor érdemes ezt az utat választanod, ha teljes odaadással szeretnéd végezni, és fel vagy készülve arra, hogy ezt a szakmát sajnos nem tudod életed végéig végezni. Idővel a tested kimerül a folyamatos megterheléstől, még akkor is, ha nagyon vigyázol rá.

A profi táncosoknak folyamatosan készülniük kell különböző meghallgatásokra és előadásokra.
A profi táncosoknak folyamatosan készülniük kell különböző meghallgatásokra és előadásokra.Fotó / 123rf

A profi táncosoknak folyamatosan készülniük kell különböző meghallgatásokra és előadásokra, emellett komplikált koreográfiákat, gyakorlatokat is meg kell tanulniuk. Ezeken felül pedig jó memóriával is rendelkezniük kell, hisz hiába tudják elvégezni a gyakorlatokat, ha képtelenek egy hosszabb koreográfiát megjegyezni.

Fontos, hogy a legtöbb profi táncos már gyermekként, sokszor óvodás korban kezdi a képzést, amivel sajnos nehéz versenybe szállni azoknak, akik később kezdik el tanulni a szakma fortélyait.  

Ez a képzés pedig nem heti pár alkalmat jelent, hisz ahhoz, hogy valaki profivá válhasson, rengeteget kell gyakorolnia. Ezért érdemes alapból ilyen jellegű középiskolába jelentkezned, ha ezt az utat szeretnéd választani.

Pozitívuma a szakmának, hogy nem igényel egyetemi végzettséget, csak abban az esetben, ha később tanárként, vagy koreográfusként szeretnél tevékenykedni.

Több táncos azon bukja el a meghallgatásokat, hogy nem rendelkezik soft skillekkel, mint például az aktív hallgatás és tanulás képességével, kreativitással, vagy a csapatban mozgás és gondolkodás képességével.

Ezek mind szükségesek ahhoz, hogy profi táncossá válhass. Ha ez az, amit igazán szeretnél csinálni, miért ne vágj bele?