Mamba mentalitás - Avagy ezekkel a szokásokkal jutott a csúcsra Kobe Bryant

Kobe Bryant kosárlabda játékos egy helikopter-szerencsétlenség következtében tragikusan életét vesztette a 2020-as év elején. Korunk egyik legnépszerűbb és legsikeresebb sportolója volt, aki emberek millióinak szolgált példaképként, na meg motivációként. Kobe sikeressége korántsem a szerencse, vagy a véletlen műve volt. Szokásait ugyanis a sikerességre szabta: olvass tovább, ha érdekel, melyek voltak ezek!

Hajnali kelés, mindennapi edzés és tanulás, a kifogások magunk mögött hagyása – ezek kétségtelenül olyan dolgok, amelyekkel aligha lőhet mellé az ember, ha a sikeresség a cél. Ezeket naponta megcsinálni óriási kihívás, amelyre kevesen képesek, Kobe Bryant azonban egy volt ezen kevés ember közül.

Napi négyszáz kosár

NBA-játékosként magától értetődő, hogy Kobe naponta edzett, azonban nem csak a „kötelező köröket" futotta. Önmaga számára kihívás volt, hogy minden nap legalább négyszázszor kosarat dobjon, ami első olvasásra talán nem is tűnik olyan eget rengetőnek, de belegondolva, brutális számról van szó, aminek nemcsak a kivitelezése, de a megszámlálása is méretes feladat.

NBA-játékosként magától értetődő, hogy Kobe naponta edzett, azonban nem csak a „kötelező köröket" futotta.
NBA-játékosként magától értetődő, hogy Kobe naponta edzett, azonban nem csak a „kötelező köröket" futotta.Fotó / SFP

Az alvás a gyengéknek való

Kobe Bryant híresen korai kelő volt, olyannyira, hogy hajnali négy és öt között már az első edzését kezdte, így mire mások felkeltek ő már túl volt az első kihíváson, netalántán a második felvonásra készült. Ugyan a kosárlegenda 2016-ban visszavonult a játéktól, a jól berögződött szokásain nem változtatott: folytatta a napfelkelte előtti edzéseket, amelyekhez egyik lánya is gyakran csatlakozott.

Kobe Bryant híresen korai kelő volt.
Kobe Bryant híresen korai kelő volt.Fotó / Getty Images

Nem szégyen kérdezni

Kobe tudta, hogy az élethosszig tartó tanulás nem kivitelezhető, ha az ember túl magasan hordja az orrát, és nem hajlandó tanácsot kérni: a kosaras híresen kíváncsi volt egyéb területeken sikeres emberek szokásaira, vagy tanácsaira, hogy aztán azokat a saját életében is hasznosíthassa. Kobe-t a „fekete mamba" névvel illették, amelyből az úgynevezett „mamba mentalitás" ered: ez olyan attitűdöt jelent, ami az állandó önfejlesztésre, valamint önmagunk képességeinek maximális kihasználására törekszik – pon, ahogy ezt ő is tette.

Kobe tudta, hogy az élethosszig tartó tanulás nem kivitelezhető, ha az ember túl magasan hordja az orrát.
Kobe tudta, hogy az élethosszig tartó tanulás nem kivitelezhető, ha az ember túl magasan hordja az orrát.Fotó / AFP